reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior octubre 2018 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Activitats previstes per al dia 27/10/2018

Exposició "El temps dels ibers: els objectes evolucionen"

del 5/10/2018 al 4/11/2018 · Casa O’Connor · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "El temps dels ibers: els objectes evolucionen"

El proper dia 5 d’octubre inaugurarem a la Casa O’Connor d’Alcanar l’exposició “El temps dels ibers: els objectes evolucionen” que s’inscriu en el marc de les activitats de “Tyrika. Festival Iber d’Alcanar”, que és celebrarà el cap de setmana del 6 i 7 d’octubre a Alcanar, i del 18é Cap de setmana ibèric de la Ruta dels Ibers. L’exposició es podrà visitar fins al 4 de novembre.

L’exposició presenta la línea temporal que segueix el procés de desenvolupament de la cultura ibèrica principalment a les Terres de l’Ebre. Per entendre el nostre passat es necessari conèixer el període de temps en que esdevé, ja que aquest ens indica un context social, tècnic, econòmic, polític... en relació al territori d’anàlisi  i el que l’envolta.
La classificació que seguim ens situa dins de l’edat dels metalls, en concret dins l’edat del ferro, i a partir d’aquest definició temporal donada pel desenvolupament tècnic en el treball dels metalls, desglossem les característiques de la 1a edat del ferro i de la 2a edat del ferro o període ibèric, que a la vegada els científics han subdividit en tres moments: l’ibèric antic (600-450 aC), l’ibèric ple (450-250 aC) i l’ibèric final (250-50 aC).El període es caracteritza per la generalització del poblament fortificat en tossals, la organització del territori, la urbanització de l’hàbitat, el desenvolupament de la metal·lúrgia, la introducció del torn i l’adopció de l’alfabet i l’escriptura. Els contactes comercials amb la mediterrània van propiciar una diferenciació en la riquesa dels individus i dels grups que va desembocar en una societat complexa, de base tribal, altament jerarquitzada, que fou estroncada per la conquesta romana.

Un cop resumides les característiques generals del període l’exposició es centra en mostrar com s’ha bastit la complexa xarxa de les cronologies. Estructurada en dos àmbits: assentaments i necròpolis s’han triat els materials que millor explicaven com funciona el relat temporal sobre el desenvolupament de la cultura ibèrica a les nostres terres. Així dins dels assentaments principalment són els materials ceràmics a torn de taula, d’emmagatzematge i de transport els que ens proporcionen informació cronològica però també els molins, la ceràmica de cuina feta a mà, els primers indicis d’escriptura, etc. Ho podreu comprovar a partir d’objectes dels jaciments de les Terres de l’Ebre.Per a les necròpolis hem triat el tipus de ritus funerari: la incineració com a ítem i marcador cronològic clar i entre els materials els conjunts de panòplia guerrera i peces d’indumentària com les sivelles de cinturó o les fíbules procedents tots ells de les necròpolis de l’Ebre. 


llegir més

Exposició "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre"

del 15/10/2018 al 18/11/2018 · Sala d’exposicions de l’Ajuntament de Freginals · Freginals

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre"

L’exposició, centrada en les antigues sales de cinema de les Terres de l’Ebre, recupera uns espais on la vida transcorria entre ombres mentre es vivien grans il·lusions. Uns espais, almenys la major part d’ells, avui desapareguts i en els quals, els que hi assistien assíduament, grans i petits, en guarden alguns dels seus millors records.

Aquesta mostra convida al visitant a reviure com el cine ha esdevingut una de les principals manifestacions dels canvis culturals que s’han produït al segle XX a les Terres de l’Ebre, i a compartir i recordar la sociabilitat i les emocions que el cine ha despertat en tots nosaltres.

Organitzada en dues parts, ofereix un recorregut per la història del cine a les quatre comarques ebrenques, així com una aproximació al que va suposar el cinema per a la societat del moment al llarg del segle XX.

La primera part fa un recorregut històric des de les primeres projeccions cinematogràfiques al territori en barraques de fira o en teatres, cafès d’associacions, ateneus o altres, fins que es creen les primeres sales destinades a acollir específicament projeccions i com aquestes es van anar expandint pel territori entre els anys 10 i 20 del segle XX, i la posterior sonorització. Durant la postguerra i fins a la dècada dels 60, el cinema serà, juntament amb el futbol i els balls, l’entreteniment preferit de la societat, especialment de la joventut, qui veurà en el cinema la possibilitat de fugir de la realitat dura i angoixant del moment.

En la seva itinerància l’exposició arriba a Freginals on fa un recorregut per la història cinematogràfica de diversos municipis del Montsià, incloent la trajectòria dels cinemes d’aquest municipi.


L’exposició ha estat produïda amb el suport del Departament de Cultura i és una iniciativa del Servei d’Atenció als Museus (SAM) i Museu de les Terres de l’Ebre. A més, per al seu desenvolupament s’ha comptat amb la col·laboració dels equipaments patrimonials del territori que formen part de la xarxa del SAM, i de moltes institucions, empreses i particulars que han aportat fotografies, documents i objectes per a completar el discurs de la mostra.


llegir més

Protohistòria a la comarca del Montsià. II Congrés de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià

del 26/10/2018 al 27/10/2018 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Protohistòria a la comarca del Montsià. II Congrés de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià

Els dies 26 i 27 d’octubre es celebrarà a Amposta el II Congrés de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià “Protohistòria a la comarca del Montsià”. Aquesta iniciativa pretén difondre el patrimoni arqueològic de l’edat del ferro de la comarca i ficar en valor la figura del Dr. Esteve Gàlvez i del grup d’aficionats a l’arqueologia que integraven el Grup de Recerques Arqueològiques d’Amposta.

El congrés es celebra amb la voluntat d’obrir una finestra a la protohistòria de la comarca i per això s’ha convidat als diferents grups arqueològics que hi treballen per tal que presenten els resultats dels seus estudis. L’IEC del Montsià interpel·la amb aquest congrés a les administracions per anar més enllà de les promeses electorals i convertir la comarca en un punt vertebrador per comprendre la societat i el territori protohistòric. Proposen incentivar la recerca professional, amb esperit didàctic  i divulgatiu, per apropar el patrimoni del Montsià tant a professionals com a visitants.

Programa
Divendres 26/10/18
Matí

9h – 9:30h: Recepció i lliurament de documentació
9,30h -10,30h: Obertura del Congrés
Homenatge al doctor Esteve Gálvez i al Grup de Recerques Arqueològiques d’Amposta a càrrec del senyor Joan Sabaté Ramon, president del Casino R. i I. d’Amposta.
10,30h – 11h:  pausa
11h – 12 h: Ponència inaugural:L’estat actual de la recerca sobre la Protohistòria a les comarques del curs inferior de l’Ebre, a càrrec del doctor Joan Sanmartí Grego, Acadèmic Numerari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Catedràtic d’Arqueologia de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (UB)
12h – 13h: Ponència:Origen, formació i evolució del delta de l’Ebre fins l’època romana, a càrrec de Carles Ibáñez Martí, Investigador del Programa d’Ecosistemes aquàtics.
13h – Comunicacions

Tarde
16,30h – 17,30h Ponència: Gestió museística del patrimoni arqueològic d’època protohistòrica a les Terres de l’Ebre, a càrrec de M. Mar Villalbí i Prades, arqueòloga i conservadora del Museu de les Terres de l’Ebre
17,30h -18,30h Ponència: Poblament protohistòric i vies de comunicació a l’entorn d’Amposta: resultats de les prospeccions efectuades a l’Oriola, l’Antic i el sector nord de la serra del Montsià, a càrrec de Samuel Sardà Seuma, (Universitat Pompeu Fabra) i Joan Canela (Institut Català d’Arqueologia Clàssica)
18,30h Comunicacions

Dissabte 27 d’octubre de 2018
Matí

9,30h -10,30h: Ponència: Interacció entre els ambients fluvials i les primeres societats agrícoles: contribució al seu coneixement a partir de l’anàlisi arqueològica de la vall de l’Ebre (2014-2017) dirigit des del Grup de Recerca Arqueològica  de la Mediterrània i Proper Orient (GRAMPO) de la Universitat Autònoma de Barcelona *
10,30h -11h: pausa
11h- 12h Ponència: La primera edat del ferro a les terres del Sénia: més preguntes que respostes, a càrrec del doctor David Garcia Rubert, professor i arqueòleg de la Universitat de Barcelona (UB), consultor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), membre del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la Universitat de Barcelona(UB)
12h: Document a debat: Viatgem per l’Amposta protohistòrica i la seva demarcació a càrrec de Josep Valldeperez Lleixa, vocal d’història de l’IEC del Montsia i membre fundador del Grup d’Estudis d’Arqueologia i Història GEAH
13h: Taula Rodona: La distribució territorial dels poblats protohistòrics


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal