del 11/2/2025 al 30/3/2025 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
Aquesta exposició itinerant és una proposta de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona adreçada a tota la família. La mostra ara visita Amposta i es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre des del dia 11 de febrer fins el dia 30 de març. Està inclosa dins dels actes que el Museu ha programat per commemorar la celebració del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència.
L’exposició itinerant “Amb A d’AstrònomA” és la versió catalana de l’exposició “Con A de Astrónomas”, dedicada a astrònomes de diferents segles i països, l’aportació a l’Astronomia de les quals ha tingut rellevància mundial.
Els 13 plafons que formen l’exposició il·lustren alguns conceptes astronòmics com el de les galàxies, la vida, la mort i la composició gasosa de les estrelles o el sol i els cossos que l’orbiten, així com la contribució que hi van fer les dones astrònomes i la contextualització històrica del treball d’aquestes científiques.
“Amb A d’Astrònoma” és una història que comença fa milers d’anys, quan les nostres avantpassades, amb “a”, van mirar al cel i es van preguntar que hi havia. És segur que , ja aleshores, les dones van mesurar el temps observant la lluna i el sol.
Milers d’anys després, altres dones van dirigir la seva mirada al cosmos i van convertir la investigació dels seus misteris en la seva professió. Aquetes són les astrònomes, també amb “a”. Han estat moltes, moltíssimes. En totes les èpoques de la història hi haguè astrònomes. Totes elles amb esforç, i dedicació, van fer avançar la ciència. Algunes van fer troballes transcendentals. Aquesta exposició mostra algunes de les seves contribucions.
Aquesta història també parla d’una altra “a”, la d’astronomia, es clar. Ressonen més moltes altres as: la d’avançar, la d’audàcia, la d’alegria, la d’anàlisi. D’abans i ara. D’aprenentatge. Però també d’un xic d’amargor, perquè les dones han hagut d’enfrontar-se sempre a molts obstacles per desenvolupar el seu coneixement.
Entre els objectius de la mostra destaquen la voluntat de donar a conèixer el llarg camí cap a la igualtat entre homes i dones en l’àmbit de l’astronomia, i algunes de les contribucions cabdals en la història de l’astronomia, i les dones astrònomes que les van fer, amb esforç i dedicació.
28/2/2025 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
El divendres 28 de febrer tindrà lloc la presentació de la targeta digital de les actes de la XVIII Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, que porta per títol El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca fluvials i marítimes, i que va tenir lloc al Museu de la Mar de l’Ebre, La Ràpita, el 2021. L’acte comptarà amb la presència del director territorial de Cultura a les Terres de l’Ebre, Sr. Manel Zaera, l’alcalde d’Amposta, Sr. Adam Tomàs, i la directora del Museu de les Terres de l’Ebre Sra. Elena Fabra.
La jornada està dedicada al món mariner, amb l’objectiu de difondre els coneixements tècnics, les pràctiques professionals i les formes de vida, tant tradicionals com actuals, que més estretament es relacionen amb la construcció de bastiments, la navegació i la pesca, tant marítimes com fluvials, en aquest àmbit territorial.
La targeta recull la ponència marc El cabotatge com a dimensió social i antropològica.El cas de La Ràpita, d’Enric Garcia, director del Museu Marítim de Barcelona, i les comunicacions següents: L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita, d’Antoni Cartes; El darrer mestre d’aixa de Tortosa i l’Ebre,Isaïas Vilás Panisello, de M. Carme Queralt; Llaguters de la Ribera d’Ebre i barquers de Móra d’Ebre, de Joan Pujol;Viure a l’almadrava. Apunts per a una història contemporània de l’almadrava Cap de Terme, de Marc Soler; i Com es pescava a Nonasp, de Josep M. Ràfales i Mario Rius.
La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner, s’organitza des de l’any 2000, de forma itinerant a una de les quatre comarques del territori, amb la col·laboració d’ajuntaments i entitats locals. Té l’objectiu de fer difusió, de forma monogràfica, d’aspectes i temàtiques que giren entorn del Patrimoni Etnològic i Immaterial de les Terres de l’Ebre. Continuant amb aquesta línia, a finals d’aquest any tindrem la vintena edició d’aquestes jornades que són referent al territori.
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies