reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior febrer 2023 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     Exposició "Gaites, gralles i dolçaines"

Museu de les Terres de l´Ebre : SAM/MST : Exposició "Gaites, gralles i dolçaines"

Presentació

L’exposició itinerant “Gaites, gralles i dolçaines” ha estat organitzada pel Museu de Tortosa, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura.

La mostra s’ocupa de la gaita, un oboè popular, propi del territori de l’antiga Diòcesi de Tortosa; uns instrument musical que posava música a les festes des del Priorat fins a l’Alt Maestrat i des dels pobles de costa fins al Baix Aragó, acompanyada sempre per la percussió d’un tabal. La gaita, tot i les nombroses semblances que presenta amb altres oboès populars de la Mediterrània, té algunes característiques pròpies, que la diferencien també dels seus veïns més immediats: la dolçaina valenciana i la gralla, actualment més conegudes.

La mostra dóna a conèixer també els gaiters més destacats, el context social de l’instrument i el seu paper històric i festiu, dedicant càpsules específiques a Francisco Pallarés de Paüls, Paco i Daniel Arasa ’Los Flarets’ de Santa Bàrbara, Camilo Ronzano de Sorita, Ximo Albiol de Benicarló i Lo Mas de la Solfa de la Fatarella; també exposa diferents instruments musicals procedents de fons museístics i de col·leccions particulars.

La formació musical tradicional d’un gaiter i un tabaler és actualment minoritària, mentre que al territori són nombroses les colles de dolçainers i de grallers. Avui, els tres instruments conviuen a les comarques centrals dels Països Catalans, amb estils i repertoris diversos, posant música a les festes i els actes populars més destacats.


Característiques tècniques:

Elements museogràfics: 3 grans mòduls de 270 x 240 x 225 cm.

Dimensions recomanades de l’espai expositiu: 100m2

Més informació: info@museuterresebre.cat
CONDICIONS PER A LA ITINERÀNCIA DE L’EXPOSICIÓ “GAITES, GRALLES I DOLÇAINES”

En el marc dels convenis signats entre el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Tortosa en data 31/05/2017 i 15/06/2018 per a l’exposició “Gaites, gralles i dolçaines” es regula la itinerància de l’exposició en els pactes següents:

 • L’exposició serà guardada per un període de dos anys des de la data d’inauguració en dependències del Museu de Tortosa. Durant aquest temps, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu de Tortosa acordaran les sortides amb motius d’exposicions itinerants.
 • Un cop l’exposició hagi estat inaugurada i clausurada al Museu de Tortosa, es presentarà en segon lloc al Museu de les Terres de l’Ebre.
 • La itinerància de l’exposició serà gestionada pel Museu de les Terres de l’Ebre en el marc de les condicions econòmiques que resulten dels càlculs de transport, muntatge i desmuntatge, les quals seran assumides a càrrec del peticionari (aquestes podran compensar-se per als municipis que formen part del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, a partir del marc econòmic de participació en el Consorci).

Per tal de concretar les condicions tècniques i la coordinació de la itinerància, tot respectant els punts anteriors, s’estableixen els següents acords:

 1. L’exposició serà guardada pel Museu de Tortosa fins a l’octubre de l’any 2020, atenent a la clàusula sisena.
 2. Es determina conjuntament que per a la itinerància només s’inclouran els mòduls expositius sense vitrines. No s’inclouen els mòduls amb vitrines, ni els diferents instruments musicals originals. (La cessió d’aquests mòduls i objectes addicionals té unes condicions i uns costos extraordinaris que no es detallen en aquest document).
 3. El cost del transport d’anada i tornada i del muntatge i desmuntatge de l’exposició s’estableix en 1500 € (sense IVA) per a espais situats a un radi de 200 Km. de Tortosa. La itinerància nomes podrà ser realitzada a càrrec d’una de les dos empreses designades pel Museu de les Terres de l’Ebre (Almain fusters i Dgpv). El Museu de les Terres de l’Ebre podrà assumir i realitzar la itinerància en els equipaments que formen part del Consorci, tal i com s’ha esmentat abans.
 4. En la itinerància, atenent a les condicions de producció de l’exposició a través del programa SAM del Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura, es prioritzaran els equipaments patrimonials beneficiaris de l’esmentat programa.
  En segon lloc, es prioritzaran altres museus i equipaments patrimonials que ho sol·liciten. També es podran atendre altres peticions d’entre els ens locals i entitats col·laboradores de l’exposició, sempre que els espais expositius compleixin les condicions requerides (planta baixa, vigilància, seguretat, etc)
 5. Els peticionaris hauran de trametre a traves de la web del Museu de les Terres de l’Ebre la sol·licitud, acceptant les condicions predeterminades així com el finançament dels costos de la mateixa detallats en el punt 3.
 6. En cas de dubte en relació a les condicions de l’espai, la localització i garanties del sol·licitant, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Museu de Tortosa hauran d’acordar la viabilitat o no de la possible itinerància. En cap cas l’exposició es podrà presentar en espais firals i recintes que no reuneixin les condicions.
 7. El Museu de les Terres de l’Ebre amb antelació informarà de les dates de la itinerància, un cop hagin estat confirmades, al Museu de Tortosa. Aquest acordarà amb l’empresa de muntatge els dies de càrrega i descarrega.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##603