reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Cicle Ebre, Música & Patrimoni

Agenda

tipus:
anterior juliol 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   



Activitats previstes per a aquesta setmana

Exposició "Francesc Casanovas: una vida de pel·lícula"

del 31/5/2025 al 24/8/2025 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Francesc Casanovas: una vida de pel·lícula"

El Museu de les Terres de l’Ebre acollirà una exposició itinerant sobre la vida i obra del mestre Francesc Casanovas, qui va ser director de la Lira als anys 60, impulsant la participació de dones en la música de banda, la banda juvenil o l’orfeó de la Lira. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, agraïa la implicació de totes les persones que han fet possible l’exposició, que celebra també el 125 aniversari del mestre: "Com totes les entitats, la Lira no seria el que és sense les persones que han deixat marca, i poder gaudir d’aquesta exposició i saber-ne més d’una persona que va tenir un paper tan transformador en la cultura i la societat d’Amposta és un honor". La mostra, que es podrà veure del 31 de maig al 4 d’agost al Museu, compta amb la col·laboració de la Lira i l’Ajuntament d’Amposta, i s’inaugurarà el dissabte, 31 de maig a les 19 hores, amb la participació de la banda de música de la Lira.

El president de la Lira, Francesc Solà, apuntava que l’exposició, que recollirà des de documentació inèdita a partitures i instruments de Casanovas, l’impulsa el catedràtic de flauta al Conservatori de Múrcia i exalumne i biògraf de Casanovas, Juan Francisco Cayuelas. Per la seva part, Cayuelas afirmava que "la mort de Casanovas em va deixar orfre de mestre i àvid de saber-ne més de la seva vida, per això fa 40 anys que investigo una vida que és digna de pel·lícula". Cayuelas explicava que Amposta va ser un lloc clau a la vida del músic, per aquest motiu van decidir també que havia de ser una de les seus de la mostra, conjuntament amb Torrevieja i Llíria, així com les darreres setmanes s’ha exposat a Madrid.

Francesc Casanovas, revolucionant la música de banda

Francesc Casanovas va aterrar a Amposta l’any 1957, on va estar 9 anys, marxant després a Llíria i més tard a Torrevieja. Intèrpret de flauta, saxo i clarinet, a la capital del Montsià, segons el seu biògraf, va arribar per "retrobar-se amb la música" i on també va "transmetre la seva passió per la música a molts joves". També en nom de la Lira, Carles Orero, qui ha ajudat a Cayuelas en aquest procés de documentació, explicava que "l’arribada del mestre Casanovas va suposar una revolució per a la música de banda, no només a la ciutat, sinó a tota Catalunya". Com a director de la Lira, Casanovas va incorporar a les dones en la música de banda, un fet inèdit el 1965, així com va crear la Banda Juvenil de la Lira, l’Orquestra de Cambra o l’Orfeó "Els ocells del Montsià", pioners a cantar en català als 60. "En aquest procés he descobert coses sorprenents, com que va portar el nom d’Amposta arreu del món, que era company no només de Pau Casals, sinó de Stravinski, o que va tocar al Columbia Hall de Nova York", reblava Orero.

A banda d’Amposta, Casanovas també va ser director de banda a Llíria i Torrevieja, els darrers anys de la seva vida. Abans, però, va estar a Barcelona, a Londres i fins i tot a Nova York, on va guanyar un concurs de saxo, i a l’Índia, país on va compondre des de música de cambra, poemes simfònics o ballet, així com va poder ser l’únic músic que va tocar al funeral de Gandhi, amb la banda de Calcuta.


llegir més

Concert de cambra "Casanovas i la flauta"

17/7/2025 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre ·

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Concert de cambra "Casanovas i la flauta"

En el marc de la commemoració del 125è aniversari del naixement de Francesc Casanovas i Tallardà, el Museu de les Terres de l’Ebre acull 3 concerts especials a càrrec de l’Escola de música de La Lira Ampostina. Tres vetllades musicals que s’emmarquen en l’exposició dedicada al músic i compositor que es pot visitar al museu fins al dia 24 d’agost.

El primer concert va tenir lloc el 26 de juny i va anar a càrrec d’un quartet de vent integrat per dos clarinets, un oboè i una flauta.

El 3 de juliol, el segon concert es va centrar en la relació del mestre Casanovas amb el saxofon, des dels seus inicis a París fins al premi a millor instrumentista a Nova York, passant per la seva orquestra de Calcuta.

Aquest dijous, 17 de juliol, arribem a l’últim dels concerts amb “Casanovas i la flauta”. Un concert que serà una retrospectiva al Casanovas flautista, des dels seus inicis al Liceu, passant per l’orquestra Pau Casals, fins al seu reconeixement per part de músics com Yehudi Menhuin, Rutland Bougthon o Zubin Metha, entre d’altres.

El concert “Casanovas i la flauta” tindrà lloc aquest dijous 17 de juliol, a les 20h, al Museu de les Terres de l’Ebre. Entrada lliure.


llegir més

Cicle "EBRE, MÚSICA & PATRIMONI"

del 18/7/2025 al 25/10/2025 · Diferents poblacions de les Terres de l’Ebre ·

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle "EBRE, MÚSICA & PATRIMONI"

De la mà del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, torna el cicle bianual EBRE, MÚSICA & PATRIMONI. Una nova cita per a generar una  simbiosi entre el ric Patrimoni de les Terres de l’Ebre en tota la seva magnitud i el llenguatge universal de la MÚSICA.

La base d’aquesta edició girarà al voltant de la reinterpretació del Patrimoni Etnològic i Immaterial del nostre territori des d’una perspectiva oberta i dinàmica, sota el nom:

(RE) - Musicant el Patrimoni Immaterial.

Més enllà de l’element físic, natural, històric i/o arqueològic, a les Terres de l’Ebre comptem amb una gran riquesa d’elements patrimonials immaterials, basats en multitud d’aspectes on les costums, els sons, els balls i les cançons, els paisatges culturals... representen elements vius i definitoris de la nostra identitat. L’objectiu d’aquesta edició és generar una visió panoràmica d’aquests elements,: des de cants a costums, passant per balls perduts en el temps, poetes d’ahir i d’avui, paisatges humans, sons de la memòria…

Per a dur a terme aquest excitant viatge al “qui som” des d’una perspectiva musical contemporània, comptarem amb el duet TERRAE. Un duet  musical en plena evolució format pels flixancos Genís Bagès i Andreu. Ells seran els encarregats de generar 16 concerts. 16 viatges etno-musicals contemporanis on la inspiració i el respecte per les arrels es transformarà en un espectacle únic i vibrant. On cada poble participant i cada espai on serà representat, comptarà amb la seva pròpia identitat. D’aquesta forma podrem gaudir d’un recull de composicions úniques generades durant la investigació dels músics pels 16 pobles/espais.

I com a cloenda i per primera vegada, el cicle E,M&P s’aproparà a Lo Pati Centre d’Art, per a gaudir d’un últim concert de TERRAE amb un sorprenent sistema de so a 360º anomenat BINAURAL. Una experiència immersiva que vol estretir camins entre les tradicions, la contemporaneïtat i les tecnologies actuals per a expandir significats i l’autoconeixement.

Acompanyeu-nos en aquest viatge calidoscòpic a les arrels d’una terra rica i diversa per a redescobrir allò que ens fa ser qui som. Allò que ens identifica i que ens permet connectar la nostra rica etnologia amb una visió musical contemporània vibrant.

m{Opuscle_EbreMusica&Patrimoni_20252web.jpg}m


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies