reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior setembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      



Activitats previstes per al dia 1/9/2024

Cicle Ebre, Art & Patrimoni 2024

del 11/7/2024 al 30/9/2024 · 12 municipis de les Terres de l’Ebre · Alcanar, Amposta, Batea, Flix, Godall, la Galera, la Ràpita, Mas de Barberans, Móra la Nova, Sant Jaume d’Enveja, Tortosa i Ulldecona

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle Ebre, Art & Patrimoni 2024

Torna el cicle Ebre, Art & Patrimoni, de l’11 de juliol al 30 de setembre

·     La nova edició se celebrarà a 12 municipis de les Terres de l’Ebre
·     El cicle se centrarà en la ceràmica i ho farà de la mà de 2 ceramistes

Les Terres de l’Ebre es preparen per acollir, una vegada més, el cicle Ebre, Art & Patrimoni, cita que tindrà lloc entre l’11 de juliol i el 30 de setembre, en 12 municipis ebrencs. Així doncs, a Alcanar, Amposta, Batea, Flix, Godall, la Galera, la Ràpita, Mas de Barberans, Móra la Nova, Sant Jaume d’Enveja, Tortosa i Ulldecona, es podrà gaudir, enguany, d’aquest cicle biennal impulsat pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, juntament amb equipaments patrimonials i administracions locals de les Terres de l’Ebre.

Sota el títol “Una mirada a la ceràmica”, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre ha volgut centrar la mirada de l’edició en la ceràmica, un material que és a la vegada ofici i que, des de temps antics, sempre ha estat present en la quotidianitat de les Terres de l’Ebre fins al punt d’esdevenir també patrimoni emocional. I, en aquest diàleg entre la (pre)tradició i la contemporaneïtat, s’ha convidat els ceramistes Marco Pla i Teresa-Marta Batalla per nodrir-nos des de les seves perspectives i experiència.

m{MarcoPla.jpg}m

m{TeresaMarta.jpg}m

El cicle Ebre, Art & Patrimoni 2024 promet ser d’allò més dinàmic gràcies a les demostracions en directe. En aquest sentit, amb Marco Pla podrem aprendre sobre el rol que va suposar la ceràmica per als nostres avantpassats al neolític, així com el paper fonamental que el foc hi jugà, i ens ensenyarà en directe com es feia el foc. Per la seva banda, Teresa-Marta Batalla ens endinsarà en el món de la ceràmica des de diversos punts de vista, com ara la seva funció en la creació artística, la docència o la restauració, ja que es tracta d’un material protagonista en alguns dels millors restaurants arreu del món. A més, fabricarà en directe un plat expandit.

Val a dir que el cicle forma part del programa del Servei d’Atenció als Museus (SAM) de les Terres de l’Ebre per al desenvolupament cultural del territori. En aquesta línia, els equipaments patrimonials i administracions locals que hi participen en la nova edició són el Museu de Tortosa, CDR Museu de la Pauma, COMEBE, CIAR Abrics de l’Ermita, Parc Arqueològic de la Cultura dels Ibers, Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, Museu de la Mar de l’Ebre, Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre, Centre d’Interpretació de la Serra de Godall, Ajuntament de Flix, Terracota. Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, i el Museu de les Terres de l’Ebre, que encapçala la xarxa.

m{ProgramaARTPatr2024.jpg}m




llegir més

Exposició “Salut que tinguéssem! De la Clínica Arrossera fins a l’Hospital Comarcal d’Amposta”

del 18/7/2024 al 1/9/2024 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Salut que tinguéssem! De la Clínica Arrossera fins a l’Hospital Comarcal d’Amposta”

El 18 de juliol de 1944 és va donar viabilitat a la posada en funcionament del primer centre de salut de la capital del Montsià ,en una iniciativa que donava resposta a la necessitat d’una cobertura sanitària per als socis de la Càmara Arrossera del Montsià i que en el temps ha esdevingut en l’Hospital Comarcal d’Amposta.

Per commemorar aquesta efemèride, l’Hospital Comarcal d’Amposta ha organitzat un seguit d’actes entre els que destaca l’exposició “Salut que tinguéssem! De la Clínica Arrossera fins a l’Hospital Comarcal d’Amposta”, que realitza un repàs al naixement de la Clínica Arrossera d’Amposta el 1944 fins a l’actualitat posant en valor el creixent de l’atenció sanitària a la ciutat.

L’exposició, mitjançant objectes originals, textos, fotografies i audiovisuals realitza un repàs a la història de la sanitat a Amposta des del 1944 fins al dia d’avui. També inclou una consulta dels inicis de la clínica i tot un seguit de documents inèdits on es reflecteix l’activitat social, econòmica i política que va fer possible la creació del aleshores conegut com a Servicio Medico Cooperativo, així com capítols destacats de la història de l’hospital, com el paper que va jugar el centre sanitari durant l’incident al càmping dels Alfacs al juliol de 1978.

Amb motiu d’aquest aniversari, la família del doctor Tomàs Pujol, metge perellonenc i tinent mèdic republicà durant la guerra civil, uns dels fundadors de la primera clínica, farà donació de tot un seguit de material mèdic d’aquella època al Museu de les Terres de l’Ebre acte al qual seguirà una conferència sobre la història del centre hospitalari.

La inauguració de l’exposició “Salut que tinguéssem! De la Clínica Arrossera fins a l’Hospital Comarcal d’Amposta” i la conferència “La Clínica Arrossera d’Amposta, 80 anys de camí” a càrrec d’Antón Pujol Beltran tindrà lloc el dijous dia 18 de juliol a les 19 h. La mostra es podrà visitar a la sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre fins el dia 1 de setembre de 2024.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies