del 16/5/2024 al 30/6/2024 · Sala d’exposicions temporals · Amposta
del 14/6/2024 al 30/6/2024 · Vestibul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
15/6/2024 · Parc del Mussol · Amposta
El dissabte 15 de juny es celebrarà al Parc del Mussol d’Amposta la sortida naturalista de la ICHN “Plantes comestibles”, guiada i impartida per l’expert en etnobotànica Marc Talavera Roma del Col·lectiu Eixarcolant.
Aquest sortida etnobotànica te l’objectiu de donar a conèixer els usos culinaris de les plantes silvestres. Una activitat que permetrà descobrir les plantes silvestres comestibles i varietats tradicionals, per tal de poder-les reconèixer-les i identificar-les
Al nostre voltant trobem espècies vegetals de les quals, molt cops, desconeixem el seu valor gastronòmic o medicinal. Unes plantes en moltes ocasions modestes i comuns que, des de ben antic, tenen nombrosos usos i utilitats que amb aquesta sortida es volen tornar a donar a conèixer als assistents.
La sortida s’iniciarà a les 9 del matí al Parc del Mussol i està previst que duri tot el matí fins aproximadament les 15 h.
L’activitat és gratuïta però necessita inscripció prèvia que podeu realitzar en aquest enllaç:
Inscriu-te a la Sortida Naturalista "Plantes comestibles"
15/6/2024 · Jaciment de l’Antic (Amposta) · Amposta
El dissabte 15 de juny a les 10h ens trobarem al Gros Mercat per dirigir-nos al jaciment de l’Antic, on realitzarem una visita guiada amb el Dr.Samuel Sardà titulada”El jaciment protohistòric de l’Antic (Amposta, Montsià): l’observatori de l’antiga desembocadura de l’Ebre”. L’activitat esta inclosa en el actes programats pel museu per participar en les Jornades Europees d’Arqueologia, ha estat organitzada pel Campus Extens de la URV a Amposta, el Museu de les Terres de l’Ebre, el grup de recerca GRESEPIA i l’Ajuntament d’Amposta.
Des de l’estiu del 2020 els treballs arqueològics efectuats de forma regular pel GRESEPIA-URV al jaciment protohistòric de l’Antic (segles VIII-I aC) han permès documentar múltiples evidències sobre l’economia, l’alimentació i les formes de vida dels habitants d’un jaciment que va jugar un paper clau en el control visual i territorial de l’antiga desembocadura de l’Ebre. Durant la Primera Edat del Ferro a la part més elevada del turó es va bastir una plataforma d’observació que hauria actuat com un autèntic marcador simbòlic en el paisatge. Ja, en època ibèrica tenim constància de la construcció d’un assentament en què destaca la importància cabdal que tingueren dues activitats: la pesca i la metal·lúrgia del plom. Reflexionarem sobre la relació d’aquesta plataforma d’observació, dels estels i astres, i algunes de les activitats economiques habituals dels seus pobladors.
Dr. Samuel Sardà Seuma és professor del Departament d’Història de la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona), on imparteix classes de Protohistòria Mediterrània i Història Antiga i membre del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRESEPIA-URV). La seva recerca se centra en l’estudi de les pràctiques alimentàries, rituals, identitats i dinàmiques de canvi social a la Mediterrània primer mil·lenni aC. Dirigeix les excavacions del jaciment de l’Antic (Amposta).
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies