reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior març 2021 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    



Activitats previstes per al dia 16/3/2021

Exposició "Col·leccionar passions: Biel Pubill i l’univers dels jocs i els joguets populars"

del 4/12/2020 al 21/3/2021 · Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Col·leccionar passions: Biel Pubill i l’univers dels jocs i els joguets populars"

L’exposició “Col·leccionar passions. Biel Pubill i l’univers dels jocs i els joguets populars”, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Amposta, és una gran mostra de jocs, joguets i estris de joc, procedents dels cinc continents, aplegats a Ascó pel col·leccionista Biel Pubill Soler.

La col·lecció de Biel Pubill Soler, feta a base de constància, està integrada per unes 4.000 peces que conformen un conjunt molt important patrimonialment, a més a més de variat, pel que fa als orígens geogràfics i els materials amb els qual estan fetes cadascuna de les seves peces, i també nombrós conjunt de peces lúdiques, grans i petites, destinades a l’entreteniment en uns casos dels infants i en altres dels adults, que, en la major part dels casos, ell mateix ha anat adquirint directament de les mans artesanes o infantils que els han creat, al llarg de molts anys i de diferents viatges arreu del món.

És professor de secundària a l’Institut de Flix, i se’l considera un dels especialistes més acreditats de Catalunya en l’àmbit del joc popular i tradicional, del qual n’és també un referent a nivell europeu: és membre de la junta de l’Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (AEJeST). Des de ben petit la tradició familiar el va lligar al joguet popular: els seus avis eren firaires i venien joguets de forma ambulant. El 1974 els seus pares van obrir una botiga de joguets a Reus que enseguida el va fascinar i encara avui conserva, dins les seves caixes originals, alguns joguets que els hi van quedar quan van tancar l’establiment el 1994.

Després de participar a les Primeres Jornades d’Etnologia de l’Ebre: Jocs, esports i competicions tradicionals, organitzades pel Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, el 1995, pren consciència de l’atracció pel joc i el joguet popular, i s’adona del potencial del joc popular i tradicional en la seva tasca docent i es cabussa en el col·leccionisme, interessant-se pels jocs i els joguets des d’una mirada etnogràfica, que valora el món del joc i del joguet, per la seva utilitat lúdica i pedagògica i també pels valors culturals i socials que aquest representa en les societats actuals, molt allunyades les unes de les altres, però que comparteixen la necessitat de jugar.

L’exposició aplega més de 200 joguets, jocs de tauler, estris de joc, cartells, retallables, etc. realitzats amb tota mena de matèries naturals i de materials reciclats o industrials, que es mostren organitzats en dotze temàtiques diferents, titulades: “Una volta al món amb els jocs de tauler”, “Així jugàvem i xalàvem a les Terres de l’Ebre”, “Juguem en la natura!: els joguets efímers”, “Reproduint la realitat: els joguets de llauna”, “L’univers de les estructures: els jocs de construcció”, “Tal com sona: els joguets musicals”, “Figures de tota mena: animals, déus, nines, ninots...”, “Uns dels primers joguets: de les boles a les pilotes”, “Girar i girar: barallugues, rebellugues, ballaruques… i trompitxols”, “Plegar, pintar, retallar, encolar...: jocs i joguets de paper”, “Tothom fa punteria!... Punteria, destresa o atzar?” i “Un món sobre rodes: dels arrossegadors als cotxes!”.

La col·lecció Pubill és també una eina lúdica que vetlla per difondre la importància que té el joc popular i tradicional arreu del món, i en contextos tant diversos com ara: l’escola, la festa, l’oci, el patrimoni cultural, el treball, la vida associativa, etc.



llegir més

Exposició “Operació aigua”

del 4/3/2021 al 24/3/2021 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Operació aigua”

L’exposició Operació Aigua vol conscienciar als visitants sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua, dels usos i abusos que en fem com a societat i de l’impacte que aquests tenen en el medi natural.

La mostra, organitzada per Aigües de Barcelona, l’Ajuntament d’Amposta i el Museu de les Terres de l’Ebre es podrà visitar al vestíbul del Museu del 5 al 24 de març, i està estructurada en 4 àmbits:

· Aigua per tothom?
Ens fa prendre consciència de la disponibilitat i el repartiment de l’aigua dolça a la Terra, de les previsions de futur tenint en compte les conseqüències del canvi climàtic i del nostre model de societat i de com li volen donar resposta els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

· Quanta aigua consumeixes?
Ens aporta dades sobre el consum d’aigua domèstic i consells per al seu estalvi. També fa incidència en l’aigua virtual que consumim a través del menjar, la roba i els objectes que utilitzem diàriament i que configuren la nostra petjada hídrica.

· Com s’embruta l’aigua?
Fa un especial èmfasi en les residus domèstics que llencem pel desguàs o que no reciclem correctament i que causen problemes en la xarxa de clavegueram i que suposen un perill pel medi natural.

· Com contaminem l’aigua?
Fa un repàs de com incideixen les diferents activitats humanes en el consum i l’impacte que tenen en la contaminació de les aigües.

L’exposició està dirigida al públic general, i posa un èmfasi especial en el públic familiar i escolar. Una mostra pensada per a petits i grans que us farà reflexionar sobre la importància  d’aquest valuós recurs!


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies