reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreXXIVé CAP DE SETMANA DELS IBERSMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior setembre 2021 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   



Activitats previstes per al dia 16/9/2021

Paper i fil a la festa. 50 anys del Concurs de Vestits de paper d’Amposta

del 9/7/2021 al 3/10/2021 · Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Paper i fil a la festa. 50 anys del Concurs de Vestits de paper d’Amposta

L’exposició, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona, es podrà visitar a la Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre entre el 9 de juliol i el 3 d’octubre de 2021.

La mostra s’ocupa, en diferents àmbits, de la història del Concurs de Vestits de Paper d’Amposta, des del 1971, quan es va realitzar la seva primera edició, fins al 2019, quan es va celebrar la darrera (les mesures preses per la COVID-19 no han permès la seva convocatòria els dos darrers anys), i dóna a conèixer, des de diferents perspectives, el treball artístic i artesanal de més d’una vuitantena de modistes, modistos, cosidores i ajudants ampostins que han dissenyat i confeccionat vestits en paper per participar en les cinquanta edicions dels Concurs.

L’exposició explica també els antecedents històrics del Concurs, lligats als actes lúdics i festius que antigament es desenvolupaven a Amposta durant la diada de santa Llúcia, que és encara avui patrona dels oficis de l’agulla. Entre aquests actes destacava el “Concurso de Mis Modistilla”.

“Paper i fil a la festa. 50 anys del Concurs de Vestits de Paper d’Amposta” fa difusió de l’exclusivitat d’uns vestits que es llueixen en públic només en una ocasió: la desfilada anual del Concurs, i iInclou els àmbits següents: “El paper, la base material del Concurs”, “Tècniques de confecció en paper”, “Alta costura en paper”, “Història del Concurs. Els inicis”, “Història del Concurs. Categories i models”, “Homenatge i agraïment” i “Premis del Concurs Nacional de Vestits de Paper d’Amposta, segons la documentació conservada”.

L’exposició, per altra part, aplega una important mostra de vestits confeccionats íntegrament en paper, bé sigui nou o reciclat, que han estat presentats, i molts també premiats, en alguna de la cinquantena edicions del Concurs, basat en quatre categories: Moda Actual, Vestits d’Època, Vestit de Fantasia i Moda infantil.


llegir més

Cicle "Ebre, Música & Patrimoni" 2021. Paisatges sonors de les Terres de l’Ebre

del 21/7/2021 al 30/9/2021 · Diversos equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre · Diversos municipis de les Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle "Ebre, Música & Patrimoni" 2021. Paisatges sonors de les Terres de l’Ebre

Des de l’any 2014, amb el suport del Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l’Ebre organitza de forma col·laborativa amb els Museus i equipaments patrimonials de les Terres de l’Ebre el cicle Ebre, Art & Patrimoni en els anys parells i el cicle Ebre, Música & Patrimoni en els imparells. Aquestes activitats han presentat sempre propostes inèdites i innovadores, centrades en el patrimoni, i organitzades cada any entorn d’un eix artístic o musical:

-    L’escultura sonora
-    La música experimental
-    La fotografia
-    La música i la poesia
-    La il·lustració artística
-    La música i la dansa
-    La creació audiovisual

En aquesta edició hem preparat un menú de propostes culturals al voltant dels paisatges sonors. Són dotze instal·lacions que estaran des del juliol al setembre, ubicades en dotze municipis del territori ebrenc, i que es complementen amb propostes d’activitats efímeres que en cada cas es vinculen al paisatge sonor propi.

Us recomanem assistir a les actuacions temporals i gaudir de les instal·lacions al temps que visiteu els museus i centres d’interpretació.

Amb el vostre mòbil us podreu descarregar el so. La imatge sonora o la pista auditiva pot ser més potent que les fotografies que acompanyen la instal·lació. Només cal que tingueu els ulls tancats per un moment i us deixeu portar pels sons, descobrireu textures i capes de la vostra memòria auditiva, així com emocions i significats que són alhora col·lectius i personals.

Un cop més ens situem en la frontera de diverses disciplines i de diferents tècniques d’expressió; allí on el coneixement i la creació ens permet explorar les dimensions múltiples del patrimoni  i la cultura.

INSTAL·LACIONS SONORES
  • “Paisatges sonors del riu Ebre: Llagüters i remeres”.  C/Gran Capità, 34. Amposta
  • “Ossos com tiges que encara no han florit”. Centre d’Interpretació 115 dies. C/Freginals, 18-24. Corbera d’Ebre
  •  “Arrels festives flixanques”. Castell de Flix (Afores, s/n. Flix) i Refugi antiaeri (C/Sant Josep, 437. Flix)
  • “Els sons del treball de la pedra en sec”. Ajuntament de Freginals. C/Major, 11. Freginals
  •  “Els sons de les abelles i els apicultors”. Centre d’Interpretació de la Serra de Godall. C/Joan Tomàs, 7. Godall
  •  “Sons paumeros”. Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma. C/Clavell, 52. Mas de Barberans
  •  “Els sons dels pastors i les raberes d’ovelles”. Centre d’Interpretació Viure al Poble. Carretera d’Amposta, s/n. Masdenverge
  •  “Els sons dels canterers i de la terrissa”. Sala 2 del Centre d’Interpretació de la Terrissa. C/Sant Llorenç, 36. La Galera
  •  “Els sons de la pesca a la mar de l’Ebre”. Museu de la Mar de l’Ebre. Plaça Agustí Vizcarro, s/n. Sant Carles de la Ràpita
  •  “El pas de barca i el pont del Passador”. Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre. C/Carles I, 22. Sant Jaume d’Enveja
  •  “Els sons de l’elaboració de l’oli i de la cuina”. Smartcentre de Santa Bàrbara. C/Mare de Déu de Montserrat, 28. Santa Bàrbara
  •  “Sons del Conjunt Rupestre de la Serra de Godall i l’Ermita de la Pietat”. Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre d’Ulldecona. Carretera T-331 en direcció a Tortosa a 4 km d’Ulldecona

ACTIVITATS TEMPORALS VINCULADES

Museu de les Terres de l’Ebre
  • Itinerari sonor i musical pels paisatges del bosc i les aus de ribera. El 18 de setembre a les 19.00 h
Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE)
  • Inauguració de l’exposició i xerrada el dia a dia de l’ofici de l’arqueòleg. El 24 de juliol a les 12.00 h
  • Muntatge teatral Mort a les cunetes. El 18 de setembre a les 19.30h
Castell i Refugi antiaeri de Flix
  • Concert de l’Orquestra de Cambra de Tortosa. El 25 de juliol a les 20.00 h
  • Vespres a Pitoia. Concert de Xarim Aresté. El 7 d’agost a les 19.00 h
  • Concert d’Havaneres amb el grup Sons de mar. El 8 d’agost a les 19.30 h
Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià
  • Presentació del llibre Barraques, marges i pous. El paisatge de la pedra en sec a Freginals. Data pendent de confirmar
Centre d’Interpretació de la Serra de Godall
  • Taller lúdic sobre les abelles i l’elaboració de candeles amb cera d’abella. Data pendent de confirmar
CDR Museu de la Pauma
  • Acuática. El 7 i 8 d’agost, a les 18.00 h i a les 19.00 h (2 passis diaris)
Centre d’Interpretació Viure al Poble
  • Exposició Els sons dels pastors de les Terres de l’Ebre, el Maestrat i els Ports. De l’1 d’agost al 30 de setembre
Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera
  • Presentació de Fangology. El 8 d’agost a les 19.00 h
Museu de la Mar de l’Ebre
  • Concert d’Havaneres. El 16 de juliol a les 21:00 h
CIAR Abrics de l’Ermita
  • XVII Jornades Musicals a l’Ermita d’Ulldecona. De juny a setembre
  • Visites experiencials al Conjunt Rupestre per al públic infantil. Dissabte de juliol i agost a les 18.00 h




llegir més

Exposició "Els sons dels pastors de les Terres de l’Ebre, el Maestrat i els Ports"

del 1/8/2021 al 30/9/2021 · Centre Cultural masdenverge Actiu-Centre d’Interpretació Viure al poble · Masdenverge

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Els sons dels pastors de les Terres de l’Ebre, el Maestrat i els Ports"

El diumenge dia 1 d’agost s’inaugura al Centre Cultural Masdenverge Actiu-Centre d’Interpretació de la Vida al Poble,  l’exposició "Els sons dels pastors de les Terres de l’Ebre i els Ports", la mostra es podrà visitar al mateix centre fins el dia 30 de setembre.

L’exposició aplega esquelles i collars d’ovelles reunides al llarg de més de 50 anys per la família Torres-Soriano d’Amposta i s’acompanya amb les biografies de nissagues de pastors que han donat o cedit cadascuna de les esquelles. Totes elles esdevenen petits tresors familiars i també el so i la veu de generacions de ramaders de les comarques de l’Ebre, els Ports i el Maestrat.

A l’exposició també es pot visitar la instal·lació sonora i visual "Els sons dels pastors i les reberes d’ovelles" vinculada al cicle "Ebre, Música & Patrimoni" que aquest any celebra la seva vuitena edició.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies