reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior juny 2018 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 Activitats previstes per al dia 17/6/2018

Exposició "10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta. Tradició i cultura ebrenques"

del 16/5/2018 al 17/6/2018 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta. Tradició i cultura ebrenques"

L’exposició “10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça. Tradició i cultura ebrenques a principis del segle XX”s’emmarca en la celebració del desè aniversari de la Festa, i està organitzada conjuntament pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta. Es podrà visitar al Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, entre la seva inauguració que tindrà lloc el dimecres 16 de maig, a les 19h 30’, i el 24 de juny de 2018.
L’exposició, de caràcter temporal, commemora l’Amposta de principis del segle XX i
té dos objectius bàsics, per un costat donar a conèixer com s’ha organitzat i què l’ha caracteritzat, tant a nivell popular com a nivell institucional, i per l’altre agrair la implicació sempre entusiasta dels ciutadans, les entitats i les institucions d’Amposta, sense els quals la Festa del Mercat a la Plaça no hagués pogut assolir el gran èxit que la caracteritza.
E
l 2008, l’Ajuntament d’Amposta va organitzar diversos actes per celebrar el primer centenari de la concessió a Amposta del títol de Ciutat, distinció atorgada pel rei Alfons XIII, amb el Reial Decret de 19 de maig del 1908. Entre aquests actes va destacar la reproducció fidedigna del mercat setmanal que tenia lloc a Amposta en aquella època, els inicis del segle XX, ubicat a l’actual Plaça de l’Ajuntament.
L’any següent, l
a Festa del Mercat a la Plaça es va convertir en l’activitat cultural, lúdica i festiva més singular i destacada de tot el programa commemoratiu del Centenari que, amb rigor històric, mostrava com era la vida quotidiana i com es celebraven les diades festives a Amposta durant les primeres dècades del segle XX; una etapa amb grans canvis socials, econòmics, tècnics i culturals, que van transformar la població, i que cada any al mes de maig es reviu arreu de la ciutat, però molt especialment en el seu nucli antic, on hi tenen lloc els actes més destacats. Van ser tres intensos dies de festa identitària, amb multitud d’actes i activitats.L’exposició repassa els deu anys de la Festa del Mercat a la Plaça mostra a través de textos, fotografies i objectes històrics i actuals els que han estat i són els principals continguts de la Festa: ambientació d’aparadors, balls i danses tradicionals, creacions alimentàries, exhibicions i venda de productes artesanals, música en directe, exposicions temàtiques, guarniment de carrers, demostracions de jocs populars tradicionals, passis de cinema mut, sessions de cabaret, teatralitzacions populars al carrer, tallers (de fotografia, fusteria, indumentària, música, recerca històrica i teatre), visites guiades, etc.


llegir més

Exposició "Shooting dreams. Un viatge solidari"

del 2/6/2018 al 24/6/2018 · Aula oberta del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició  "Shooting dreams. Un viatge solidari"

"Shooting dreams", és un projecte personal i fotogràfic dut a terme a Àfrica per la fotógrafa ampostina Núria Ferré. És la història d’un viatge fotogràfic solidari a una escola i orfenat a prop de Nairobi. Com a part d’aquest projecte i prèviament al viatge es va organitzar una recollida de material escolar on van participar les escoles, entitats i particulars d’Amposta. El material recollit es va lliurar a l’escola, on estudien un centenar d’alumnes i a l’orfenat que acull a divuit nens i nenes, el màxim que pot. L’autora de les imatges comenta que al arribar al centres educatius el que més la va sorprendre va ser veure que els adults s’amagaven per no ser fotografiats, mentre que els nens s’afanyaven per ser el que més es veiés en la fotografia.

Aquesta exposició i les imatges que es mostren intenten capturar l’essència d’aquell lloc i de la seva gent, tan pobre i a la vegada tan humil. La sèrie de fotografies que es mostren són un retrat d’una terra oblidada pel govern i estimada pels seus habitants.

En aquest treball Núria Ferré pretén, a través de la fotografia i el vídeo, deixar moments en el record per tal de que conformen un missatge que arribi a conscienciar a moltes persones i animar-les a millorar aquest món i fer-lo una mica més just.


Núria Ferré Tomàs

Va començar a formar-se al món audiovisual i fotogràfic al 2012. Jurat de varis concursos de fotografia, fotògrafa de BBC’s (bodes, bateigs i comunions), càrrecs de producció audiovisual i operadora de càmera del Real Zaragoza. Fotògrafa de festes, events i actuacions musicals, els treballs de disseny gràfic com a fotògrafa del “Festival de Cine de Zaragoza” i sobretot reportatges freelance, són algunes de les tasques que ha realitzat recentment.

Actualment està realitzant pràctiques a la productora de Josep Cuní a Barcelona. La seva formació acadèmica es complementa amb un cicle superior d’il·luminació, captació i tractament de la imatge i un màster de fotografia. I dins de la seva formació complementària hi ha la de monitora de temps de lleure i molts cursos relacionats amb la cura i l’educació dels infants.llegir més

Exposició "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya i les Terres de l’Ebre"

del 15/6/2018 al 29/7/2018 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya i les Terres de l’Ebre"

A partir del 1450, Europa es va veure assotada per una onada de persecucions a la que s’ha aglutinat sota el fenomen de la Cacera de bruixes. Fins gairebé la fi de l’època moderna, unes 60.000 dones van ser executades sense un judici legítim, acusades de provocar tempestes que arruïnaven les collites, practicar mal d’ull i assassinats, i reunir-se amb el diable.

La pervivència de l’estereotip de bruixa ha perviscut fins als nostres dies, estès a partir de la tradició popular, la literatura i el cinema. Però, qui eren realment aquestes dones? L’exposició Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya i les Terres de l’Ebre explica la gestació d’aquest procés durant l’Edat Mitjana i les rastres que han subsistit fins als nostres dies, posant especial èmfasis en la descontrucció dels tòpics i analitzant  la seva evolució al llarg dels segles.

L’exposició, produïda pel Museu d’Història de Catalunya, compta amb nous panells en la seva itinerància a Amposta gràcies a la recerca duta a terme pel Museu de les Terres de l’Ebre. La mostra s’ha complementat i ampliat amb l’estudi del fenomen en aquest territori i la seva manifestació a diferents pobles i ciutats, tot incorporant nous processos i noms que permeten identificar un substrat comú arreu del Principat.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal