reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior març 2023 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  



Activitats previstes per al dia 20/3/2023

Exposició “Col·leccionar passions: Joan Cladelles i les postals de les Terres de l’Ebre”

del 3/2/2023 al 2/4/2023 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Col·leccionar passions: Joan Cladelles i les postals de les Terres de l’Ebre”

L’exposició “Col·leccionar Passions: Joan Cladelles i les postals de les Terres de l’Ebre” és la setena d’una sèrie d’exposicions que anualment programa el Museu de les Terres de l’Ebre amb el suport del Departament de Cultura (exposició “Jesús Bru i el grup de recerca del patrimoni de Villalba”, “Els Segarra-Pedrola i la terrissa popular”, “La família Torres-Soriano i la cultura material dels pastors”, “Àngel Fibla i la memòria de tres generacions del Montsià”, etc.)

L’exposició mostra prop de 500 postals d’Amposta i Tortosa, principalment, però també de la Ràpita, l’Ampolla, l’Ametlla de Mar, El Perelló, Roquetes, Tivenys, Xerta, etc. Junt amb les postals que es poden veure d’aquests i d’altres municipis també hi ha cartes de visita, sèries de postals, panoràmiques, postals comercials...

Els orígens de la targeta postal il·lustrada se situen a Àustria el 1869, mentre que a l’estat espanyol no comencem a circular fins al 1871. L’època d’expansió de la targeta postal fou entre 1900-1910, i a casa nostra podem dir que l’època daurada va arribar junt amb la generalització del procediment de la fototipia entre 1910-1930, amb les produccions d’Àngel Tolra Viazo, Fototipia Thomás, Lucien Roisin, etc.

En la mostra apareixen també les sèries locals editades per Buenaventura Masdeu, Ramon Borrell, Lluís Barceló, etc. Aquestes sèries i les d’altres autors sovint les feien imprimir els comerços, estancs, llibreries, etc., com Llibreria Viladrich, Llibreria Voltes, Llibreria Nicolau, Llibreria Foncuberta, Llibreria Joaquín López, Impremta Monclúsde Tortosa; Ediciones «Casa Piñana», Edición E. Vives, Colección «Casa Ventas», «El Siglo» Ed. Roig d’Amposta; Joaquin Pafila, Eloi Mestre de l’Ampolla, etc.

L’exposició aporta a més una mirada etnològica sobre les postals, més enllà de la imatge de l’anvers tenen una cara personal, sovint afectuosa i passatgera en el revers. Els missatges que veiem en les postals estan vinculats als aniversaris, a les vacances d’estiu o als viatges, a la salut, fins i tot a la guerra o a la “mili”, etc. Les noves tecnologies on line a partir dels anys 90 i sobretot el Whatsapp i el Telegram en la darrera dècada no només ha substituït la postal sinó que han transformat les formes de relació socials. Tot i això, la postal conserva un valor material i sentimental que transcendeix a la fredor dels codis informàtics de comunicació.

Joan Cladelles, col·leccionista de postals de les Terres de l’Ebre

Joan Cladelles Daufí va nàixer a Tortosa i en el seu entorn familiar va conèixer aviat el món de la fotografia, ja que el seu avi Pepe i el seu oncle, Josep Daufí Monfort, tenien una tenda de fotografia als baixos de la casa pairal, a la plaça d’Agustí Querol.

Disposaven d’un estudi fotogràfic i realitzaven tot tipus de reportatges de les efemèrides privades del cicle de la vida i altres encàrrecs. També, feien postals en blanc i negre de Tortosa i altres pobles del Baix Ebre i el Montsià. Primer per compte propi amb paper fotogràfic i estampant un tampó amb tinta al revers i, més endavant, enviant-ho a imprimir a FISA - Escudo de Oro, Gráficas F. Guilera, Beascoa S.A., etc.; a finals dels anys seixanta ja van editar les sèries en color.

En la seva educació primària va passar els primers anys a l’Escola Pública La Mercè i després al Col·legi Sant Lluís. Va cursar el batxillerat al Col·legi de Sant Josep i el COU a l’Institut J. Bau. El 1974 va anar a estudiar veterinària, la que seria la seva professió, a la Universitat de Saragossa. Va opositar al cos de veterinaris de la Generalitat de Catalunya, on va treballar fins al 2020, simultàniament exercia a la seva clínica de petits animals d’Amposta.

De menut, com molts xiquets es va aficionar a col·leccionar cromos i altres objectes, però els inicis de la col·lecció de postals van ser més tard quan ja d’estudiant a Saragossa quan va comprar un lot de postals de Tortosa al col·leccionista Luís Baulenas Llasat. A poc a poc es va anar especialitzant sobretot en les postals de Tortosa, de l’Ampolla i d’Amposta; de vegades també d’altres indrets de les Terres de l’Ebre.

Joan deu tenir a la vora de 4.000 postals i, no obstant, les té totes al cap, perquè fa anys que les ordena, les investiga i les documenta: «Soc molt meticulós, m’agrada tindre les coses molt, molt ben cuidades [...] Tinc unes petites fitxes, però ho tinc tot al cap.» La col·lecció li ha «tret hores de son» i li ha costat, a més de temps, diners perquè sobretot a partir dels anys 80 el col·leccionisme de postals estava en auge.

És membre del Cercle Cartòfil de Catalunya i col·labora sovint amb autors i editors de llibres d’història i de cartofília, alhora que escriu articles en revistes especialitzades.



llegir més

Exposició "Lo Delta 4.30" de Jose Antonio Sartorio

del 17/2/2023 al 30/4/2023 · Museu de la Mar de l’Ebre · La Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Lo Delta 4.30" de Jose Antonio Sartorio

EXPOSICIÓ ‘LO DELTA 4.30’

Un bàndol de flamencs ens sobrevola i ens meravella. La immersió en el món natural ens omple de màgia i de placidesa. Lo Delta és una de les actuals Reserves de la Biosfera, que constitueixen el substrat de la cadena de la VIDA i un llegat que hem de cuidar.

El propòsit de l’exposició és conèixer per vincular-nos, vincular-nos per estimar, estimar per respectar i respectar per preservar. Està dividida en quatre mòduls: Perdre’s per trobar-se, Llums que encenen llums, El Jo més íntim i La força del col·lectiu. Format cadascun vuit fotografies de 50 x 60 cm, impreses en paper de molt alta qualitat, unides per un subtil fil conductor i complementades amb quatre poesies i un Audiovisual.

Són fotografies que sembla que hagin estat pintades amb la càmera. L’ànima i l’essència dels colors, dels silencis, de la llum, de la calma, de l’aire transparent, de les textures, els murmuris de l’aigua o d’aus que alcen el vol, es fusionen i apareix l’invisible.

Ara , després del seu pas per Amposta, Sant Jaume dEnveja, Cambrils i Roquetes, l’exposició “Lo Delta 4.30” arriba a la Ràpita on es podrà visitar del 10 de febrer al 30 d’abril de 2023, al Museu de la Mar de l’Ebre.

José Antonio Sartorio

Naturalista, fotògraf, viatger i empresari turístic, especialitzat a protegir les persones en vilatges. Llicenciat amb Grau en Ciéncies Químiques. Format en diversos Màsters empresarials i de Psicologia humanista. Soci de SEO-BIRD LIFE, AEFONA, SCFN i accionista de RIET VELL. Creador de l’espai d’art fotogràfic www.artslow.photo

La seva passió pels entorns naturals comença  de ben petit amb Rodríguez de la Fuente i amb Joaquín Araujo. Per a l’autor, la fotografia és un mitjà d’Integració conscient i lent (slow) en el món natural, que esdevé font d’equilibri personal. Es converteix en una escola de coneixement, de comprensió,de calma i d’ajuda a la conservació i conforma, alhora, un espai d’Interconnexió i de transmissió de bellesa natural, de consciencia i de poesia, que ens parla de cor a cor.



llegir més

Cicle "Biografies Ampostines" 2023

del 2/3/2023 al 23/3/2023 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle  "Biografies Ampostines" 2023

El cicle de conferències "Biografies Ampostines", del que presentem l’12à edició, té com objectiu recuperar i divulgar les vivències i els treballs realitzats per personatges vinculats amb la ciutat d’Amposta. Aquestes conferències, presentades per diversos investigadors locals i per col·laboradors i familiars, ens descobriran històries personals, amb aspectes poc coneguts dels biografiats, i fets col·lectius que ens ajudaran en el procés de construcció de la història contemporània de la ciutat. 

El cicle consta de 4 biografies i inclou personatges del passat que han destacat en la història més recent d’Amposta i personatges del present que han esdevingut una referència per a les generacions actuals. 

En aquesta edició les personalitats escollides són representants de diversos camps professionals: la música, la cultura, l’esport i el periodisme del segle XX i inicis del XXI, i han contribuït amb les seves aportacions a conformar la ciutat dinàmica i oberta que tots coneixem avui. 

2 de març de 2023 a les 19 h

“Joana Serret Fabra, dedicació i entrega als llibres, escriptors i lectors“ presentada per Maite Subirats

9 de marc de 2023 a les 19 h

“Juan José Bertomeu Ferri. Una vida dedicada al futbol: d’Amposta a San Mamés” presentat per Xavier Bertomeu Garcia

16 de març de 2023 a les 19 h

"Josep Parrot Talarn, un influencer popular de la seva època" presentat per Ramon Bel i Montse Parrot

23 de març de 2023 a les 19 h

“Octavi Ruiz Gisbert, passió i vida per la música” presentat per Núria Marco



llegir més

Exposició “10 anys de Castells a l’Ebre”

del 3/3/2023 al 2/4/2023 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “10 anys de Castells a l’Ebre”

Amb l’exposició fotogràfica ’10 Anys de Castells a l’Ebre’ es realitza un  recorregut en imatges de la trajectòria de la Colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta que va començar la seva singladura a finals de 2012 tot i que el seu bateig no va tenir lloc fins el 5 d’octubre de 2013.

El bateig es va formalitzar amb una actuació a la plaça de l’Ajuntament d’Amposta on es va estrenar la camisa blava oficial (blau Delta) acompanyats per les colles padrines Castellers de la Sagrada Família de Barcelona i els Nens del Vendrell, una de les colles considerades històriques dintre del món casteller.

A l’hora de fer una exposició fotogràfica és impossible recollir tots els moments viscuts al llarg dels deu anys de trajectòria de la Colla Castellera, ja que han segut moltes diades, molts castells i moltes anècdotes les que han transcorregut al llarg d’aquest temps.

En aquest sentit la mostra intenta plasmar els moments més transcendentals de la Colla castellera del Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, tot i que també es poden veure fotografies i imatges més artístiques que mostren la bellesa dels Castells i el treball i esforç  de les persones que han format part d’aquesta entitat des de la seva constitució.

L’exposició es podrà veure al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre del 3 de març al 2 d’abril de 2023.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies