reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior setembre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      



Activitats previstes per al dia 20/9/2024

Cicle Ebre, Art & Patrimoni 2024

del 11/7/2024 al 30/9/2024 · 12 municipis de les Terres de l’Ebre · Alcanar, Amposta, Batea, Flix, Godall, la Galera, la Ràpita, Mas de Barberans, Móra la Nova, Sant Jaume d’Enveja, Tortosa i Ulldecona

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle Ebre, Art & Patrimoni 2024

Torna el cicle Ebre, Art & Patrimoni, de l’11 de juliol al 30 de setembre

·     La nova edició se celebrarà a 12 municipis de les Terres de l’Ebre
·     El cicle se centrarà en la ceràmica i ho farà de la mà de 2 ceramistes

Les Terres de l’Ebre es preparen per acollir, una vegada més, el cicle Ebre, Art & Patrimoni, cita que tindrà lloc entre l’11 de juliol i el 30 de setembre, en 12 municipis ebrencs. Així doncs, a Alcanar, Amposta, Batea, Flix, Godall, la Galera, la Ràpita, Mas de Barberans, Móra la Nova, Sant Jaume d’Enveja, Tortosa i Ulldecona, es podrà gaudir, enguany, d’aquest cicle biennal impulsat pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, juntament amb equipaments patrimonials i administracions locals de les Terres de l’Ebre.

Sota el títol “Una mirada a la ceràmica”, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre ha volgut centrar la mirada de l’edició en la ceràmica, un material que és a la vegada ofici i que, des de temps antics, sempre ha estat present en la quotidianitat de les Terres de l’Ebre fins al punt d’esdevenir també patrimoni emocional. I, en aquest diàleg entre la (pre)tradició i la contemporaneïtat, s’ha convidat els ceramistes Marco Pla i Teresa-Marta Batalla per nodrir-nos des de les seves perspectives i experiència.

m{MarcoPla.jpg}m

m{TeresaMarta.jpg}m

El cicle Ebre, Art & Patrimoni 2024 promet ser d’allò més dinàmic gràcies a les demostracions en directe. En aquest sentit, amb Marco Pla podrem aprendre sobre el rol que va suposar la ceràmica per als nostres avantpassats al neolític, així com el paper fonamental que el foc hi jugà, i ens ensenyarà en directe com es feia el foc. Per la seva banda, Teresa-Marta Batalla ens endinsarà en el món de la ceràmica des de diversos punts de vista, com ara la seva funció en la creació artística, la docència o la restauració, ja que es tracta d’un material protagonista en alguns dels millors restaurants arreu del món. A més, fabricarà en directe un plat expandit.

Val a dir que el cicle forma part del programa del Servei d’Atenció als Museus (SAM) de les Terres de l’Ebre per al desenvolupament cultural del territori. En aquesta línia, els equipaments patrimonials i administracions locals que hi participen en la nova edició són el Museu de Tortosa, CDR Museu de la Pauma, COMEBE, CIAR Abrics de l’Ermita, Parc Arqueològic de la Cultura dels Ibers, Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, Museu de la Mar de l’Ebre, Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre, Centre d’Interpretació de la Serra de Godall, Ajuntament de Flix, Terracota. Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, i el Museu de les Terres de l’Ebre, que encapçala la xarxa.

m{ProgramaARTPatr2024.jpg}m




llegir més

Exposició “Murs amb records. Memòria del silenci”

del 6/9/2024 al 6/10/2024 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Murs amb records. Memòria del silenci”

Des del dia 6 de setembre es pot visitar al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, l’exposició ‘Murs amb records. Memòria del silenci’. Se tracta d’un recull de fotografies dels diferents grafits de la Guerra Civil que encara se conserven en diversos punts del territori. Ara, per tal que se sàpiga de la seua existència, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) ha decidit investigar en els orígens de cada pintada i deixar constància de l’estat de conservació de cada obra.

L’exposició naix l’any 2022 d’una proposta d’Ebre, Art & Patrimoni, un cicle organitzat pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre com a SAM de les Terres de l’Ebre on els equipaments patrimonials ebrencs s’uneixen i ofereixen una reinterpretació de la història i la cultura de les comarques del sud.

El projecte que dona forma a l’exposició es va assolir gràcies als alcaldes, col·laboradors i entitats que es van interessar pels vestigis de la Batalla de l’Ebre i en coneixen les localitzacions.

Entre els grafitis que es mostren destaca el de la CNT, a Corbera d’Ebreque es va fer en aquells primers temps convulsos, quan el moviment anarquista a la Terra Alta era molt fort i hi havia un procés de col·lectivització de les propietats”. Una pintada situada al carrer Major de la població que encara és visible per a tots aquells que s’atansen a visitar el poble vell, en una casa que va quedar marcada per l’agrupació CNT-FAI a l’inici del conflicte.

Destaquen també els trobats a l’interior de la Torre de Font de Quinto, a Campredó. Situats a la part superior de la construcció, estos grafits estan protegits per un vidre i és possible llegir-los clarament. Són firmes, insígnies i missatges polítics. Els van fer brigadistes que pertanyien a la Marsellesa, soldats francesos i belgues que recolzaven el bàndol republicà. O també un fet a Ginestar, on trobem un missatge gravat a la paret de pedra d’un refugi. Es creu que la va fer algun membre d’uns dels regiments de més importància de la Batalla de l’Ebre, els pontoners.

L’exposició es podrà visitar gratuïtament fins el dia 6 d’octubre.


llegir més

Exposició "Atrae figurae"

del 12/9/2024 al 29/9/2024 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Atrae figurae"

L’exposició “Atrae figurae”, inclosa dins dels actes paral·lels de la XV edició del FANGOFEST AMPOSTA Festival internacional de cine Fantástico, Terror y Gore de Amposta, s’inaugurarà el dia 12 de setembre a les 19 h. i es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre fins el 29 de setembre.

La mostra ha estat proposada pel Festival Fangofest al col·lectiu ArteFacto, i en ella aquest col·lectiu d’artistes ha volgut plasmar els referents del gènere de terror i fantàstic, així com les seves pròpies pors. Amb la barreja de diferents disciplines artístiques que es mostren a l’exposició volen donar diferents visions i punts de vista artístics realitzats amb diferents tècniques artístiques.

El Col·lectiu ArteFacto està format per diferents artistes afincats a les Terres de l’Ebre als que uneix un propòsit comú: la reivindicació de discursos artístics alternatius a través de la pintura, l’escultura, la il·lustració o el còmic. Arts amb les que pretenen acostar-se de manera directa a l’espectador.

Els artistes que participen en l’exposició “Atrae figurae” són:

ABEL CARRASCO
“Em vaig formar  a l’escola Joso de Sabadell. Entre la meva obra es troba un llibre de creació de personatges publicat a França, Suïssa, Bèlgica i Espanya. Campanyes de publicitat per a marques com Frigo o Panrico i diverses historietes a diferents revistes i publicacions.”

MARC FILIPPI
“Vaig estudiar enginyeria civil i arquitectura, disciplines en les que la meva fibra artística no va trobar la seva màxima expressió, vaig fer un curs ràpid en belles arts a Brussel·les. Després vaig treballar primer en el món de la infografia i en l’ edició de vídeos, per finalment dirigir-me cap al tatuatge.”

RAMÓN LLANSOLA
“Em vaig interessar per l’art des de molt nen, sent autodidacta i casi sense mitjans vaig començar creant amb materials recuperats (restes de pintura, objectes trencats i d’ un sol ús, maniquins, cranis d’ animals, components electrònics, mecànics, resina i aerògraf). Somnis i malsons embolcallen la meva obra.”


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies