reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Obrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïtaMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2022 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   Activitats previstes per al dia 23/6/2022

Exposició "Comerç al servei de la ciutat. Amposta al tombant dels s. XIX i XX"

del 19/5/2022 al 3/7/2022 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Comerç al servei de la ciutat. Amposta al tombant dels s. XIX i XX"

L’exposició permet copsar la transformació de la societat ampostina, entre finals del segle XIX i les primeres dècades del segle XX, a través de l’evolució d’una de les seves activitats socioeconòmiques: el comerç al detall, entès com la compra i la venda de productes naturals i industrials o de serveis. Una activitat que va implicar directament botiguers, negociants i representants, però també una bona quantitat d’artesans, pagesos i pastors.

En aquell període històric, tot i els canvis polítics i institucionals, els conflictes bèl·lics, les lluites socials, la transformació agrícola, l’augment demogràfic... Amposta va assolir una creixent modernització i millora de les condicions de vida dels seus habitants i visitants, amb les noves infraestructures i comunicacions, l’eixample de la ciutat, l’accés a la sanitat i l’educació, els canvis tecnològics... i també l’arribada de nous productes i serveis.

L’exposició aplega gairebé dos centenars de peces, acompanyades de textos explicatius i fotografies que mostren tendes, botigues i serveis ampostins de l’època. Estan organitzades en catorze àmbits comercials diferents, i les estructures que les contenen estan disposades de manera que simulen carrers, pels que els visitants poden circular lliurement, sense seguir un itinerari prèviament establert, per tal per tal de llegir, observar i valorar tots els elements exposats, com ho farien si passegessin per Amposta.

Els àmbits temàtics de l’exposició estan retolats amb diferents tipografies i acompanyats de fotografies dels inicis del segle XX, i inclouen un primer àmbit introductori, amb la imatge de l’exposició i els textos titulats: “L’època dels grans canvis” i “Un comerç entre el passat i el futur (1860-1928)”; i la resta dels àmbits, concrets, que són per ordre alfabètic: “Banca”, “Barberia”, “Botigues”, “Bugaderia”, “Carnisseria”, “Farmàcia”, “Ferreteria”, “Fotografia”, “Hoteleria” (tavernes, cafès, fondes i hostals), “Queviures”, “Rellotgeria”, “Venda al carrer” i “Veterinària”.

Tots els objectes exposats eren antigament d’ús quotidià, i són avui béns patrimonials de caràcter etnològic. La major part procedeixen del fons del Museu de les Terres de l’Ebre, però també se n’exposen d’altres, fruit de diferents préstecs realitzats, amb motiu de l’exposició, per alguns dels comerços més antics d’Amposta: Farmàcia Ferré (iniciada el 1874), Joieria Salvadó (fundada el 1902), Carns Lafont (carnisseria creada el 1912) i Dolços Alemany 1912 (pastisseria inaugurada el 1912); i també per altres comerços avui desapareguts: la barberia Perruqueria Garriga, les fàbriques de sifons i gasoses La Higiènica i Fatsini, propietat de les famílies Garriga, Vidal i Fatsini (totes ja en funcionament durant els anys 1920).  


llegir més

Arts: exposició de l’alumnat del Batxillerat d’Arts de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta"

del 22/6/2022 al 30/6/2022 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Arts: exposició de l’alumnat del Batxillerat d’Arts de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta"

El proper dia 22 de juny a les 18:30 l’alumnat de la promoció 2022-2023 del batxillerat d’arts de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta inaugura al Museu de les Terres de l’Ebre, la mostra "Arts: exposició de l’alumnat del Batxillerat d’Arts de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta". Aquest esdeveniment es reprèn per part de l’Institut Ramon Berenguer IV, després de l’aturada del curs  anterior com a conseqüència de la pandèmia de Covid-19.

En aquesta exposició, l’alumnat ens presenta una selecció de les seves creacions realitzades durant el batxillerat a les diferents matèries de la modalitat com dibuix artístic, disseny o tècniques d’expressió gràfico-plàstiques.

Dibuixos a carbonet i grafit, pastels, ceres, aquarel·les, temperes i dissenys de logotips, embalatges, senyalètica, moda i imatge corporativa sobre diferents temàtiques, amb una mirada transversal i amb perspectiva de gènere, reivindicant el paper dels artistes més emblemàtics de la història de l’art de diferents àmbits i sobretot reivindicant el paper de les dones artistes.

Els joves participants a la mostra són Izan Araujo, Laura Bautista, Rut Coronado, Daniela Draghici, Adriana Garcia, Milton Insaurralde, Sara Lago, Nerea Llambrich, Manel Margalef, Noa Pellicer, Lara Perez, Gina Porres, Sara Porres, Emma Rodriguez,Juan Bautista, Nàdia Tonda i Verònica Valero.

Una mostra de creativitat i talent jove que es podrà visitar del 22 al 30 de juny al Museu de les Terres de l’Ebre.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies