reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior gener 2022 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      Activitats previstes per al dia 24/1/2022

Tasta la Cultura de l’Ebre "Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana

del 20/11/2021 al 5/2/2022 · Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Tasta la Cultura de l’Ebre "Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana

Aquest és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de les dues cooperatives de producció d’oli local, Agrícola del Camp i Sant Gregori. El projecte vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperatives, centre d’interpretació i restaurants. Aquests són els ingredients principals que articularan una experiència turística per les planes del Montsià, per conèixer la cultura tradicional vinculada a l’oli i les oliveres.

En aquesta activitat de turisme experiencial gaudireu del conreu de l’olivera, us explicaran i coneixereu els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre. Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen  les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s’elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.

Espais que es visitaran

a)    Museu de la Vida a la Plana. Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

b)    Camps d’oliveres: Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.).

c)    Cooperatives Agrícoles de Santa Bàrbara. En les instal·lacions de les dos almàsseres es produeix l’oli d’oliva i són el fruit de l’associació de la pagesia en la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori. Aquí s’explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.TASTA LA CULTURA DE L’EBRE
ELS SABORS DE L’OLI, L’OR LIQUID DE LA PLANA
SANTA BÀRBARA 2020-2021
Dates:

  • 20, 27 de novembre de 2021
  • 11,18 de desembre de 2021
  • 15, 25 i 29 de gener de 2022
  • 5 de febrer de 2022


MENÚ

Experiència turística per les planes el Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculades a les oliveres i l’oli.

1r Plat: Visita al Centre d’Interpretació d ela Vida a la Plana
2n Plat: Experiència rural entre oliveres
3r Plat: Recorregut per les cooperatives i tast d’oli

Punt de trobada:

Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana, Passeig de les Quatre Carreteres s/n

Horaris: Dissabtes, d’11:00 a 14:00h
Informació: 658 998 721 / 9777 719 136
Preu: 6 € (els menors de set anys tenen l’activitat gratuïta)
Reserves: Ebreticket.cat


llegir més

Exposició “Col·leccionar passions: Ângel Fibla i els testimonis materials de tres generacions del Montsià”

del 17/12/2021 al 20/2/2022 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Col·leccionar passions: Ângel Fibla i els testimonis materials de tres generacions del Montsià”

Àngel Fibla i Bel va néixer a Santa Bàrbara el 1952. Provinent d’una família dedicada al sector primari, concretament a la pesca i a l’agricultura, el seu pare era de Sant Carles de la Ràpita i la seva mare, de Santa Bàrbara.

La seva dedicació al col·leccionisme arranca des de la seva infància i ve marcada pel seu entorn familiar i la vinculació de les formes de vida tradicionals del món mariner i deltaic i a l’hora de l’interior del Montsià. També l’ofici de paleta que va exercir durant uns anys li va permetre recuperar molts objectes que la gent tirava quan reformaven les seves cases.

Dins de les aficions que ha tingut al llarg de la vida, a més del col·leccionisme, podem assenyalar de manera singular l’interès i la passió pels cavalls i les motos. Àngel, a més, és manyós i li agrada restaurar els objectes a ell mateix, arreglar-los i tornar a donar-los vida. Aquesta habilitat manual també li ha permès formar-se en el maquetisme naval i reunir una bona col·lecció d’embarcacions a escala.

El fons d’objectes de la col·lecció supera els 3.000 elements i esdevé una col·lecció de col·leccions, amb tot tipus de materials vinculats a: el món de l’olivera i l’oli, el món del vi, els treballs a l’arrossar, l’ofici de paleta i mestre d’obres, la pesca, la caça, la memòria dels temporers, conjunts de rajoles de sifons i botelles de refresc, ceràmica popular, armes de foc, etc. La col·lecció de motocicletes és un recull dels vint anys de la història de la marca Derbi Rabasa, que per a Àngel permet mostrar el canvi de les persones de la seva generació, que generalment treballaven en oficis similars al seu (agricultura, ramaderia, construcció, etc.), de conduir una bicicleta a conduir una moto. Aquelles màquines no deixaven de ser un ciclomotor, però tenien marxes i, per tant, no calia pedalar i facilitaven més la mobilitat; en definitiva, van ser en els anys 60 i 70 del segle passat el somni d’una societat emergent.

Amb tots aquests fons etnològics va crear la Casa Museu del Pagès el 1999-2000. En part gràcies també a l’estímul i la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Bàrbara, amb el qual té un conveni des del 2000.

A partir de la il·lusió que té Àngel de col·laborar amb la seva població natal, Santa Bàrbara, i tot allò que s’engloba dins la cultura popular del territori, ha anat desenvolupant una tasca important de divulgació, que li ha permès participar en diferents activitats de caire etnològic i cultural, com és el cas del Museu de la Vida a la Plana, la Festa del Mercat a la Plaça a Amposta i col·laboracions amb exposicions realitzades per l’Ajuntament de Peñíscola o l’Ajuntament i el Museu de Benicarló.

En aquesta ocasió la seva col·laboració amb el Museu de les Terres de l’Ebre permet mostrar una petita part dels fons que conserva a la Casa Museu, estructurats a l’entorn d’un eix conductor que és la història familiar, com a exemple de l’evolució contemporània de moltes famílies del Montsià. La presentació dels objectes exposats obeeix a tres eixos:
-    Els avis: el conreu de la terra i la pesca
-    Els pares: la construcció, l’ofici de modista i les migracions temporals
-    Els joves: l’afició a les motos i el col·leccionisme


llegir més

Exposició i taller "Els joguets dels iaios". PRORROGADA FINS EL DIA 20 DE FEBRER

del 18/12/2021 al 20/2/2022 · Sala d’exposicions del Museu de la Mar de l’Ebre · Sant Carles de la Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició i taller "Els joguets dels iaios". PRORROGADA FINS EL DIA 20 DE FEBRER

L’exposició “Els joguets dels iaios”, ara programada al Museu de la Mar de l’Ebre, a Sant Carles de la Ràpita, entre el 18 de desembre de 2021 i el 30 de gener de 2022, és una activitat itinerant oberta al públic en general, que té per objectiu recuperar, conservar i, sobretot, difondre una part important del Patrimoni lúdic infantil, de caràcter popular i tradicional, de la comarca del Montsià, a través del món dels joguets populars i tradicionals

L’exposició inclou la mostra d’una vuitantena de joguets populars i tradicionals, procedents de moltes poblacions del Montsià, que són sobretot de creació infantil i artesanal, als quals en aquesta ocasió s’han sumat una vintena més d’antics joguets industrials, amb els quals fa dècades també es van entretenir i divertir infants concrets de la comarca. Com els anteriors formen part del fons del Museu de les Terres de l’Ebre.

S’exposen en vitrines jocs i joguets de tota mena i materials. Alguns ja es coneixien en el món antic. Per exemple, l’exposició inclou joguets que es construïen el propis infants, amb matèries naturals que aconseguien del seu entorn més immediat (argila, canya, escorça, fulles, fusta, llavors, monedes, os, petxines, pinyols, roba...) i també usant materials manufacturats que sovint reciclaven (botons, corda, fil, llauna, paper de diari...), altres els elaboraven els artesans locals o comarcals (ferrers, fusters, llauners, terrissers...), a imitació dels que elaboraven per als adults, però a escala més petita. Finalment també inclou joguets fabricats industrialment, al quals no sempre tothom hi tenia accés.

En aquesta ocasió, inclou un taller didàctic per als infants, que es desenvoluparà el mati del dissabte 18 de desembre de 2021, on es construiran alguns dels joguets populars inclosos en l’exposició.llegir més

Exposició "Lo Delta 4.30" de José Antonio Sartorio

del 18/12/2021 al 3/4/2022 · Torre del Port de Cambrils · Cambrils

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Lo Delta 4.30" de José Antonio Sartorio

Un bàndol de flamencs ens sobrevola i ens meravella. La immersió en el món natural ens omple de màgia i de placidesa. Lo Delta és una de les actuals Reserves de la Biosfera, que constitueixen el substrat de la cadena de la VIDA i un llegat que hem de cuidar.

El propòsit de l’exposició és conèixer per vincular-nos, vincular-nos per estimar, estimar per respectar i respectar per preservar. Està dividida en quatre mòduls: Perdre’s per trobar-se, Llums que encenen llums, El Jo més íntim i La força del col·lectiu. Format cadascun vuit fotografies de 50 x 60 cm, impreses en paper de molt alta qualitat, unides per un subtil fil conductor i complementades amb quatre poesies i un Audiovisual.

Són fotografies que sembla que hagin estat pintades amb la càmera. L’ànima i l’essència dels colors, dels silencis, de la llum, de la calma, de l’aire transparent, de les textures, els murmuris de l’aigua o d’aus que alcen el vol, es fusionen i apareix l’invisible.

Ara , després del seu pas per Amposta, l’exposició “Lo Delta 4.30” arriba a Cambrils on es podrà visitar del 18 de desembre de 2021 al 3 d’abril de 2022, a la Torre del Port de Cambrils.

José Antonio Sartorio

Naturalista, fotògraf, viatger i empresari turístic, especialitzat a protegir les persones en vilatges. Llicenciat amb Grau en Ciéncies Químiques. Format en diversos Màsters empresarials i de Psicologia humanista. Soci de SEO-BIRD LIFE, AEFONA, SCFN i accionista de RIET VELL. Creador de l’espai d’art fotogràfic www.artslow.photo

La seva passió pels entorns naturals comença  de ben petit amb Rodríguez de la Fuente i amb Joaquín Araujo. Per a l’autor, la fotografia és un mitjà d’Integració conscient i lent (slow) en el món natural, que esdevé font d’equilibri personal. Es converteix en una escola de coneixement, de comprensió,de calma i d’ajuda a la conservació i conforma, alhora, un espai d’Interconnexió i de transmissió de bellesa natural, de consciencia i de poesia, que ens parla de cor a cor.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies