reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior desembre 2022 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 



Activitats previstes per al dia 29/12/2022

Tasta la Cultura de l’Ebre - Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana

del 19/11/2022 al 28/1/2023 · Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Tasta la Cultura de l’Ebre - Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana

En aquesta activitat de turisme experiencial gaudireu del conreu de l’olivera, us explicaran i coneixereu els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre. Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s’elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.


Espais que es visitaran

a) Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana. Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.


b) Camps d’oliveres: Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.)


c) Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara. En les instal·lacions de les dues almàsseres es produeix l’oli d’oliva i són el fruit de l’associació de la pagesia. En aquesta edició la Cooperativa Agrícola del Camp explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.


Horaris i entrades

L’activitat “Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana” es realitzarà els dissabtes al matí d’11 a 14 h. segons el calendari següent:

  • 19 i 26 de novembre de 2022
  • 17 de desembre de 2022
  • 14 i 28 de gener de 2023

L’experiència turística té un cost de 6 euros per persona, per als menors de set anys és gratuïta, atès que es vol dirigir a un públic familiar i de grups.

Podeu fer la reserva a través de la plataforma Ebreticket.


Reserva i venda d’entrada



llegir més

Exposició “Mestres d’aixa de butxaca”

del 2/12/2022 al 29/1/2023 · Museu de la Mar de l’Ebre · La Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Mestres d’aixa de butxaca”

L’exposició està coorganitzada pel Museu Marítim de Barcelona i el Museu Marítim de Mallorca i arriba a la Ràpita gràcies a la col·laboració del Museu de les Terres de l’Ebre amb la Xarxa de Museus Maritims de la costa Catalana i, amb el suport del Museu de la Mar de l’Ebre i l’Ajuntament de la Ràpita.

La mostra recull els coneixements populars a l’entorn de la construcció tradicional de vaixells de joguina que s’ha transmès d’una generació a l’altra, i que testimonia una manera de viure, de relacionar-se amb la natura, d’entendre el joc i la joguina, i sobretot d’apropar-se als principis de les embarcacions i de la navegació.

El camp de treball que abarca l’exposició es limita a Catalunya i Balears pel fet de tenir un entorn natural i un tipus de joguines similar, i perquè ambdues regions compten amb diversos etnògrafs que han estudiat i recopilat informació sobre aquest tema. A més, es vol fomentar l’intercanvi de coneixements entre les dues comunitats. 

L’exposició s’inaugura a la sala d’activitats temporals del museu el divendres 2 de desembre a les 19 h. Serà visitable fins al diumenge 29 d’octubre de 2023, i l’entrada serà gratuïta. A més a més, anirà acompanyada de diversos tallers infantils que acabaran per completar les explicacions i models exposats.

No perdeu l’oportunitat de descobrir una exposició que representa el preàmbul de les festes de nadal i que mostra a grans i menuts com és de fàcil realitzar joguets amb objectes quotidians i senzills.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies