reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930Activitats previstes per al dia 30/6/2024

Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre

del 16/5/2024 al 30/6/2024 · Sala d’exposicions temporals · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre

Exposició “Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre”

El proper dia 16 de maig, a les 19 h., inaugurarem “Blanquejant l’arròs. Els molins arrossers de l’Ebre”. L’exposició, que restarà oberta fins el 30 de juny, ha estat organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta en el marc de la Festa del Mercat a la Plaça, que aquest any esta dedicada a la industrialització. A més hi ha donat el seu suport la Diputació de Taragona, l’Observatori del Patrimoni Etnològic de Catalunya, la Càmara Arrossera del Montsià i els Amics dels Cavalls. L’exposició es podrà visitar a la sala temporal del Museu de les Terres de l’Ebre entre el 16 de maig i el 30 de juny de 2024.

L’exposició, de caràcter temporal, explica el procés d’industrialització de l’elaboració de l’arròs a l’Ebre, però principalment a Amposta, entre finals del segle XIX i el segle XX. Presenta dos grans àmbits, en el primer es dona a conèixer l’evolució històrica dels molins i fàbriques d’elaboració de l’arròs i en l’altre els aspectes més tecnològics (arquitectura, fonts d’energia, maquinària ...) i  humans. L’exposició mostra una sèrie d’objectes i documents relacionats amb la temàtica.

A final del segle XIX, al tram final de l’Ebre, la industrialització es va adaptar a la nova producció agrària: l’arròs. El seu conreu havia augmentat exponencialment a partir de l’aixecament, l’any 1860, de la prohibició de conrear-lo. Aquest fet conjuntament amb l’entrada en servei dels canals de l’Ebre –el 1857 s’inaugurà el Canal de la Dreta i el 1912 el de l’Esquerra- va significar un canvi profund de les estructures demogràfiques, socials i econòmiques de les comarques del sud del país.

Al tombant del segle XIX la presència de molins arrossers s’estén a moltes localitats de l’Ebre. A Amposta, el primer centre elaborador al s. XIX, s’hi sumen ben ràpidament l’Aldea, Sant Jaume d’Enveja, Camarles, Tortosa, Deltebre, La Ràpita... La demanda es centrava en la instal·lació de noves fàbriques elaboradores, els molins arrossers, que inicialment adapten molins fariners existents per a procedir a l’espellofat de l’arròs. Aviat però, van introduir els processos i la maquinària pròpia, a més de noves fonts d’energia i estructures arquitectòniques adaptades primer des de l’empresa privada i desprès per mitjà de les cooperatives. 

L’inici pioner, a finals del segle passat, de l’elaboració de l’arròs va impulsar el progrés tècnic i industrial, el desenvolupament socioeconòmic, i una tradició comercial molt important a la zona que amb el temps, i a través dels industrials i de les cooperatives, ha anat en augment, aconseguint ésser avui dia una de les zones arrosseres més important d’Europa.  


llegir més

Exposició “Sota el mantell dels estels a la Terra Alta”

del 14/6/2024 al 30/6/2024 · Vestibul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Sota el mantell dels estels a la Terra Alta”

Entre el 14 i 30 de juny podreu gaudir de l’exposició “Sota el mantell dels estels a la Terra Alta” al vestíbul del museu. La mostra és una de les activitats programades pel museu per participar en les Jornades Europees d’Arqueologia. L’activitat ha estat organitzada pel Campus Extens de la URV a Amposta, el Museu de les Terres de l’Ebre, el grup de recerca GRESEPIA i l’Ajuntament d’Amposta.

L’exposició centrada en els jaciments protohistòrics de La Gessera de Caseres i del Turó del Calvari de Vilalba dels Arcs, presenta la seva descoberta, la cronologia en que es van ocupar, la funcionalitat que van tenir, etc. així com la seva singularitat en relació a l’astronomia, a partir dels resultats dels treballs arqueològics realitzats durant els darrers anys pel Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (GRESEPIA) de la URV. 

Produida en el marc d’un projecte dirigit pel Dr. Jordi Diloli Fons, concedit per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), que tenia com a objectiu aproximar a la societat els treballs arqueològics efectuats durant els darrers 20 anys pel grup GRESÈPIA-URV a la comarca de la Terra Alta. El comissariat de la exposició el van portar a terme Cristina Mayor Gavarró i Jordi Diloli Fons.

El projecte, centrat en la difusió d’aquesta recerca, es va desenvolupar a partir d’un fil conductor, el reconeixement d’una saviesa astronòmica per part de les societats que van ocupar aquest territori durant la Protohistòria, tal com apareix aplicat a les seves construccions més singulars, i com va poder ser corroborat a través dels resultats de les excavacions efectuades als jaciments del Turó del Calvari de Vilalba dels Arcs i de la Gessera de Caseres. Aquest projecte obria una nova línea de recerca, l’aplicació de coneixements astronòmics en els jaciments, per aprofundir en el coneixement de les societats protohistòriques de les Terres de l’Ebre, que esta essent també aplicada a altres jaciments com és el cas de l’Antic (Amposta).-


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies