reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior setembre 2022 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  Activitats previstes per al dia 30/9/2022

Cicle “Ebre, Art & Patrimoni” 2022

del 15/7/2022 al 30/10/2022 · Diferents municipis de les Terres de l’Ebre ·

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle “Ebre, Art & Patrimoni” 2022

Els principals espais patrimonials de les Terres de l’Ebre venim col·laborant des de l’any 2014 en la preparació i organització d’un cicle d’activitats d’estiu que permet investigar i fixar l’atenció dels creadors en les múltiples dimensions, significats i capes que aplega el nostre patrimoni col·lectiu. En aquesta edició hem construït un conjunt de propostes a partir dels signes, els traços i els rastres que unes vegades de forma icònica i d’altres vergades de forma imperceptible podem descobrir en la mateixa pell del patrimoni cultural i natural de les Terres de l’Ebre.

L’objectiu és recuperar i restituir, en definitiva, recrear i donar nova vida i sentit al llegat cultural i a la memòria col·lectiva. En aquesta ocasió es pot comprovar com en la visió de les superfícies o en la lectura  profunda de les coses, la pròpia mirada hi descobreix allò rellevant -allò llegible i allò ocult- que conforma un vocabulari i un codi simbòlic que és alhora individual i alhora universal.

vinculat al patrimoni més proper a l’àmbit d’actuació dels museus i centres d’interpretació que participem, hem seleccionat els elements que ens han deixat registres en forma de marques, símbols, signes, traços, decoracions, empremtes, rastres, grafits, anagrames, etc. A la vegada, les obres artístiques seleccionades han prioritzat alguna de les tècniques següents: gravat, estampació, calc, girotaku, cianotipia, baix relleu, esgrafiat, etc.

Confiem que aquestes propostes no només ajudin a visibilitzar l’oferta i els serveis dels municipis i centres implicats, així com l’obra dels artistes, als quals hem d’agrair el seu treball creatiu, sinó que ens ajuden a tots a trobar nous continguts i emocions -més enllà dels tòpics- en aquesta tasca col·lectiva de conèixer i valorar el patrimoni.

En concret, en aquesta edició s’han programat 9 exposicions en 10 municipis amb la participació de 10 artistes, a més del col·lectiu d’alumnes i professors d’Esardi, en un període que va del 15 de juliol al 30 d’octubre de 2022.


PROGRAMA

Títol: IDENTITATS (Obra inspirada en les marques de picapedrer del Castell d’Amposta)
Autor: ESARDI
Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta)
Dates: Del 22 de setembre al 30 d’octubre de 2022

Títol: MURS AMB MEMÒRIA RECORDS DEL SILENCI (Grafitis de la guerra civil i la postguerra)
Lloc: Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Campredó i Corbera d’Ebre)
Dates: Del l’1 al 15 de juliol de 2022 (Campredó) i  des del 22 de juliol fins al 15 de setembre de 2022 (Corbera d’Ebre)

Títol: GEOMETRIES A PEU DE TERRA HOMENTAGE A LA PAUMA (Simetries de la pauma)
Autor: Pere Planells i Bonet
Lloc: CDR Museu de la Pauma (Mas de Barberans)
Dates: De l’11 d’agost al 30 d’octubre de 2022

Títol: UN BOSC A CASA (Vegetació del bosc de la Foia)
Autor: Agustí Sousa Blanch
Lloc: Centre d’Interpretació Viure al Poble (Masdenverge)
Dates: Del 31 de juliol al 30 de setembre de 2022

Títol: VESTIGI (Traces i decoracions de la terrissa)
Autors: G. Bel i Maria Torta Bausili
Lloc: Terracota, Centre d’Interpretació de la terrissa de la Galera
Dates:  Del 10 d’agost a l’11 de setembre de 2022

Títol: L’EMPREMTA DEL MAR (La pell dels peixos)
Autora: Irene Aguilar Peruga
Lloc: Museu de la Mar de l’Ebre (La Ràpita)
Dates:  Del 5 d’agost al 2 d’octubre de 2022

Títol: SORRA EN MOVIMENT (Erosió i deposició a les platges del Delta)
Autors: Josep Cerdà i Andrea Ortega i Frutos
Lloc: Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de l’Ebre (Sant Jaume d’Enveja)
Dates: Del 15 de juliol al 30 de setembre de 2022

Títol: EMPREMPTESDEL PASSAT A LA PLANA
Autora. Regina Pla Domingo
Lloc: Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana (Santa Bàrbara)
Dates: Del 9 al 30 de setembre de 2022

Títol: EFÍMERA PELL; ETERNA MEMÒRIA (Marques i tatuatges corporals)
Autores: Noa Wu i Alba Mariné Villat
Lloc: CIAR Abrics de l’Ermita (Ulldecona)
Dates:  Del 2 d’agost al 30 de setembre de 2022


llegir més

Exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria"

del 22/7/2022 al 13/11/2022 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria"

EXPOSICIÓ “ART PRIMER. ARTISTES DE LA PREHISTÒRIA”

L’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria” s’obrirà al públic al Museu de les Terres de l’Ebre aquest divendres 22 de juliol i es podrà visitar fins al 13 de novembre de 2022. L’exposició ha estat produïda pel Museu d’Arqueologia de Catalunya, a través de l’Arqueoxarxa, com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO.

La mostra és un viatge al passat de més de 50.000 anys a la recerca dels orígens de l’art, del desenvolupament del pensament creatiu i de la capacitat d’abstracció, grans fites de l’evolució humana. Es fa èmfasis especial en l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys.

L’exposició “Art primer. Artistes de la prehistòria”, comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, presenta també l’excepcional col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el Museu d’Arqueologia de Catalunya. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta.

L’exposició esta organitzada en 6 àmbits temàtics: 
  1. Introducció sobre el desenvolupament del pensament creatiu i la capacitat d’abstracció;
  2. Els orígens de l’art. Els nostres avantpassats africans ja dibuixaven sobre colorants i recipients fa entre 100 i 60.000 anys.
  3. L’art paleolític. L’art dels animals: Ara fa entre 40.000/35.000 i 11.700 anys, coves profundes, abrics i roques a l’aire lliure van fer de llenços a dibuixos, gravats i pintures d’animals.
  4. L’art llevantí. L’art de les persones: Als inicis de l’era postglacial la façana mediterrània peninsular esdevé l’escenari de l’art llevantí. Els humans es converteixen en protagonistes d’escenes.
  5. L’art de documentar l’art. Els primers grans descobriments d’art llevantí i com es van donar a conèixer a la societat. 
  6. La Ruta de l’Art Rupestre, patrimoni mundial de la UNESCO: Commemoració de la inclusió al llistat de patrimoni de  la UNESCO el 1998. L’art rupestre llevantí de la façana mediterrània de la península Ibèrica és la concentració de jaciments més gran d’Europa, que proporciona un quadre excepcional de la vida humana en un moment inicial de la nostra evolució cultural.
Els primers quatre àmbits aborden fites de l’evolució humana i de la història de l’art prehistòric i els dos últims es centren en l’estudi i en la necessitat de preservar i difondre aquest art mil·lenari. 

L’exposició, d’estètica contemporània, atractiva i innovadora, ofereix nombrosos recursos: calcs d’algunes de les pintures rupestres, rèpliques de peces arqueològiques emblemàtiques, audiovisuals que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics ... Així mateix el tractament de l’exposició integra una mirada de gènere al seu discurs. La contribució de la dona en la creació artística es fa palès en els audiovisuals i d’altres recursos museogràfics.

Cal recordar que les Terres de l’Ebre posseeixen magnifiques representacions d’aquest patrimoni artístic i cultural en diversos municipis: Ulldecona, Mas de Barberans, Tivissa, Rasquera, Freginals, l’Ametlla de Mar, Alfara de Carles, Paüls ...


llegir més

Exposició "Identitats"

del 23/9/2022 al 30/10/2022 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Identitats"

Ubicades en l’edifici del castell d’Amposta que acull l’Escola d’Art i Disseny (ESARDI), l’any 1993, es van localitzar per part del Museu de les Terres de l’Ebre al voltant de 90 marques inscrites en els carreus de quatre estances semisoterrànies que presumiblement servien en època medieval com a dipòsits per a emmagatzemar el gra recaptat.

La mostra, emmarcada en l’edició Ebre, Art & Patrimoni 2022, presenta el treball experimental dut a terme amb alumnes i professorat d’ESARDI, el qual parteix de les marques de picapedrer, ubicades als dipòsits del castell d’Amposta, que han estat aprofitades com a formes singulars per realitzar unes primeres proves i anàlisi formal.

Mitjançant tècniques i procediments escultòrics i de gravat es generen una sèrie de reinterpretacions i creacions amb petits relleus i contrarelleus que exploren tant la identitat individual com la col·lectiva local.

L’entrada a l’exposició és gratuïta i estarà disponible des del 23 de setembre fins al 30 d’octubre de 2022 al vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre.

A més, el dia 27 d’octubre coincidint amb la celebració del festival europeu d’art Bigdraw, l’alumnat i el professorat d’ESARDI desenvoluparan activitats vinculades al taller “Identitats, registres, empremta i creació”, en el qual partint de les 90 marques inscrites en els carreu de l’edifici del castell d’Amposta es duran a terme reinterpretacions contemporànies mitjançant diferents tipus de tècniques. 

Aquesta activitat compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Amposta, el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Museu de les Terres de l’Ebre.


llegir més

Conferència i visita al jaciment de l’Antic (Amposta)

del 30/9/2022 al 1/10/2022 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre i Jaciment de l’Antic (Amposta) · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència i visita al jaciment de l’Antic (Amposta)

Conferència i visita al jaciment de l’Antic (Amposta)

El proper divendres dia 30 de setembre a les 19 h a la Sala d’actes del museu el Dr. Samuel Sardà Seuma presentarà la conferència “Pesca, metalls i control del territori. Resultats dels darrers treballs arqueològics al jaciment protohistòric de l’Antic (Amposta, Montsià)” on es donarà noticia dels resultats de les campanyes d’excavació portades a terme aquest any així com del 1er Curs d’Arqueologia organitzat al jaciment. El dissabte dia 1 d’octubre al matí es realitzarà la visita guiada al jaciment que també estarà a càrrec del Dr. Sarda, director de l’excavació del jaciment de l’Antic i professor del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili. Aquesta activitat esta organitzada per l’Ajuntament d’Amposta, el Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili i el Museu de les Terres de l’Ebre i la participació de la Diputació de Tarragona.

La tercera campanya d’excavacions efectuada pel GRESEPIA-URV al jaciment de l’Antic d’Amposta ha permès confirmar una novetat de notable interès històric: el poblat s’hauria abandonat entorn el 200 anE, tal i com indiquen les restes ceràmiques recuperades en el sector on es localitzen les primeres cases i recintes que han estat intervingudes. Una datació que aproxima l’època habitada de l’Antic a l’esclat i desenvolupament de la Segona Guerra Púnica (218-201 anE). Un fet que reforça la possibilitat que l’Antic fos el poblat ibèric mencionat per l’historiador romà Titus Livi, des del qual es va donar l’avís als cartaginesos de l’arribada de les embarcacions romanes durant la famosa batalla de les boques de l’Ebre (primavera del 217 anE). De fet, els potents nivells d’enderroc localitzats fins al moment permeten plantejar que l’abandonament del poblat ibèric pogués tenir a veure amb una acció de represàlia per part dels romans. Per altra banda, els darrers treballs han servit també per a localitzar un volum important de restes de malacofauna (cloïsses, petxines i altres mol·luscs), que conjuntament amb la quantiosa troballa de ploms de xarxa de pesca (amb més de 110 exemplars recuperats, fins al moment), indiquen que els habitants de l’Antic aprofitaven a fons els recursos fluvials i marítims.  En aquest sentit, cal tenir present que les restes de malacofauna permeten extreure dades especialment interessants per a caracteritzar el paleopaisatge deltaic d’època protohistòrica. I això obre la porta a què els treballs arqueològics a l’Antic puguin contribuir també a conèixer millor la història del Delta de l’Ebre i la seva evolució. Finalment, destaca també la localització d’un lingot de plom i d’escòries tant de bronze, com de ferro i de plom que indiquen la importància que tindria també l’activitat metal·lúrgica a l’indret.

Finalment, en el sector més elevat del turó s’ha acabat de delimitar l’existència d’una plataforma que data de la primera edat del ferro (700-550 ane). Un espai que hauria pogut complir funcions d’observació i de guaita i que s’hauria integrat sense refaccions en l’assentament de les fases ibèriques posteriors. 

No hi ha inscripció prèvia. 
Conferència: per ordre d’arribada
Visita: es faran grups segons el número d’assistents


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies