reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreXX Jornades Micològiques de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior abril 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     



Activitats previstes per al dia 6/4/2024

Exposició “Geografies Josep Vallverdú”

del 20/3/2024 al 28/4/2024 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Geografies Josep Vallverdú”

Exposició “Geografies Josep Vallverdú”
Lloc: Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre
Dates: del 20 de març al 28 d’abril de 2024
Organitzen: Institut d’Estudis Ilerdencs-Diputació de Lleida, Universitat de Lleida, Diputació de Lleida, Ajuntament d’Amposta i Museu de les Terres de l’Ebre.

L’exposició itinerant “Geografies Josep Vallverdú” ha estat produïda per la Diputació de Lleida a través l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb la Universitat de Lleida, dipositària del Fons Vallverdú, i la Biblioteca Pública de Lleida, amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes. Després de la seva inauguració a Lleida, l’exposició ha visitat les ciutats de Barcelona, Girona i Tarragona, i ara arriba ales Terres de l’Ebre on es podrà visitar a Amposta, en concret al Museu de les Terres de l’Ebre, del 20 de març al 28 d’abril de 2024.

L’exposició presenta tota la producció bibliogràfica d’un escriptor de factura polièdrica de resultes de la qual n’és, també, la seva obra. Aquest fons, amb cadascuna de les primeres edicions i traduccions de les obres de l’escriptor, és el que està dipositat a la Biblioteca de la Universitat de Lleida: la literatura infantil i juvenil, les traduccions, els llibres personals (memòries, dietaris i articles), el teatre i la poesia. Comissariada per Carme Vidal Huguet, la mostra presenta Josep Vallverdú com un home de geografies: Lleida, Sant Martí de Maldà, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Balaguer, on tornarà, Puiggròs, les Borges Blanques i l’Espluga de Francolí. Cada geografia lligada a la seva vida i obra.

La mostra ofereix també  imatges, objectes  i fotografies que ens deixen llegir la vida i l’obra de l’escriptor Josep Vallverdú. Però també del professor Vallverdú i del ciutadà compromès.

L’any 2023 es commemorà l’Any Josep Vallverdú impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat a través de la Institució de les Lletres Catalanes per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor lleidatà.

Com descriu en aquest escrit Carme Vidal Huguet, comissària de l’exposició i de l’any Vallverdú:

Vida i obra: d’aquí, doncs, GeoGrafies. Aquest binomi indissociable en Vallverdú és el discurs que presenta aquesta exposició, que és l’aportació de l’lnstitut  d’Estudis llerdencs a I’Any dedicat a l’escriptor amb motiu del seu centenari.
Vuit verticals ressegueixen les geografies de Josep Vallverdú: Lleida, Sant Martí de Malda, Barcelona, Sant Feliu de Guíxols, Balaguer, Puiggròs i les Borges Blanques, I’Espluga de Francolí i novament Balaguer. Allà on ha viscut, Vallverdú hi ha arrelat i hi ha donat tant com ha rebut: Fill predilecte de Lleida i Fill adoptiu de Sant Matí de Malda, Sant Feliu de Guíxols, Puiggròs, les Borges Blanques, I’Espluga de Francolí i Balaguer. Vuit verticals més un horitzontal, de 12 metres, que presenta tot el conjunt d’obra en tots els generes i només en primera edició: 305 llibres publicats. Prolífic.
Tota aquesta seva obra ens evidencia, d’una banda, que no hi ha silencis creatius en Josep Vallverdú, que és dels pocs escriptors el corpus literari del qual abasta tot el recorregut vital d’un lector. De l’altra, com en són d’imprescindibles, en la seva vida, els seus, de llocs. Com la mar, prop de la qual va decidir que es volia escriptor per vocació.


llegir més

Exposició "Les nostres orquídies"

del 5/4/2024 al 19/5/2024 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Les nostres orquídies"

L’Ateneu de Natura, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta organitzen la mostra de l’exposició "Les nostres orquídies" que es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre del 5 d’abril al 5 de maig de 2024.

La mostra consta de 46 fotografies realitzades pel fotògraf Lluís Ibàñez Melià i dirigida per l’associació Ateneu de Natura que pretén posar en valor la gran biodiversitat d’orquídies silvestres que podem trobar al nostre territori, des d’una mirada artística i seductora que ens farà redescobrir el nostre patrimoni natural.

I és que, encara que solem vincular les orquídies a la raresa, bellesa i exotisme de les llunyanes selves tropicals, també podem trobar-les ací, prop de casa, encara que més xicotetes i tímides. Com comenta el fotògraf Lluís Ibàñez, moltes d’elles no arriben als 15 cm d’altura i creixen amagades entre la natura passant totalment desapercebudes. Però encara que discretes i escasses, les nostres orquídies, les autòctones, són sempre bellíssimes i importants ja que solen ser espècies amenaçades amb poca protecció, així que necessiten ser més conegudes per poder ser estimades i respectades.

En aquest sentit sorgeix aquest projecte amb més de 50 espectaculars fotografies, de gran bellesa i detall, capturades al massís dels Ports a Castelló. Una àrea d’unitat geomorfològica i complexitat geològica, paisatgística i botànica, on es troben representades la meitat de les 115 espècies d’orquídies que hi ha a la península Ibèrica. Un tresor de la natura que ens revela el fotògraf a través del seu objectiu, com un “caçador d’instants mogut per una profunda estima pel seu país, pel patrimoni natural”.

L’acte d’inauguració tindrà lloc el divendres 5 d’abril, a les 19 hores, i inclourà d’una visita guiada a la mostra per part de l’autor de les fotografies Lluís Ibàñez Melià al Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta.

Aquesta exposició s’inclou dins d’un conjunt d’activitats que sota el nom de “La primavera arriba al Museu!” organitza el Museu de les Terres de l’Ebre aquest mes d’abril, i que vol acostar als ciutadans el món i el valor ecològic de les plantes en flor que en aquesta estació omplen els nostres camps, jardins i terrasses de color i natura. Les altres activitats que es realitzaran són, el taller “Descobrim les nostres orquídies” a càrrec del membre del Grup Orquidològic de Catalunya Ernest Gatell el dia 20 d’abril; i el taller "Balcons verds. la biodiversitat a casa teva” el dia 25 d’abril.


llegir més

"Arqueologia i paleopaisatge protohistòric a la desembocadura de l’Ebre". III Congrés de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià

6/4/2024 · Sala d’actes del museu · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : "Arqueologia i paleopaisatge protohistòric a la desembocadura de l’Ebre". III Congrés de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià

ARQUEOLOGIA i PALEOPAISATGE PROTOHISTÒRIC A LA DESEMBOCADURA DE L’EBRE

III Congrés de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià

6 d’abril de 2024
Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre
Amposta

El proper dissabte, dia 6 d’abril, celebrarem al museu una jornada on s’exposaran les darreres novetats de la recerca arqueològica a la zona de la desembocadura de l’Ebre. Les conferències seguiran un eix cronològic que abastarà la prehistòria més recent, la 1a edat del ferro i el període ibèric. L’àrea d’estudi es centrarà en la desembocadura de l’Ebre i les terres del Sénia amb al·lusions generals a les Terres de l’Ebre. 

Al matí les comunicacions ens situaran històrica i arqueològicament en aquest territori i època, un moment de grans canvis amb l’ocupació de la zona costanera amb diferents nuclis de població amb un urbanisme predefinit que supera els models aïllats d’ocupació temporal dispersa anteriors.

A la tarda la temàtica és centrarà en el paleopaisatge, el desenvolupament, els canvis i l’evolució de la plataforma deltaica, l’afectació de la línia de costa i la seva importància per comprendre el nou model poblacional, així com en els contactes i l’establiment d’agents comercials mediterranis i la seva possible influencia en el desenvolupament de la cultura indígena.  

Programa 


10:00 h. Presentació

10:15 h. La transició prehistòrica-protohistòrica a la desembocadura de l’Ebre: noves dades/evidencies arran dels treballs arqueològics a la Cuba i a Serra de les Veles (l’Aldea) a càrrec d’Ivan Gironès, Andreu Monforte-Barberán, Joaquin Sisa-Lòpez de Pablo, Laura V. Vicens, Salvador Pardo-Gordó, Anna Bach i Miquel Molist

11:00 h. El jaciment protohistòric de l’Antic (Amposta, Montsià) i el control de l’antiga desembocadura de l’Ebre (s.VIII-I ANE) a càrrec de Samuel Sardà, Marc Prades i Daniel Fibla

11:45 h. Pausa cafè

12:15 h De fenicis i cabdills: la recerca sobre la primera edad del ferro a les Terres del Sénia durant els darrers anys a càrrec de David Garcia, Marta Mateu, Carme Saorin, Arturo Oliver, Ferran Falomir, Gustau Aguililla

13: 00 h La necròpolis ibèrica de les Esquarterades (Ulldecona) en el context de la Catalunya meridional i nord de Castelló: una renovació metodològica a càrrec de David Jimeno, Jaume Noguera i Carmen Belarte

14:00 a 17:00 Pausa dinar

17:00h. Paleopaisatge i models d’ocupació a la desembocadura de l’Ebre (1r mil·leni ANE). Cap a un estudi multidisciplinari a càrrec de Marc Prades, Samuel Sardà, CArles Ibáñez i Jordi Diloli

18:00 h. Una costa no tan llunyana? La importància de l’estudi de la línia de costa durant la primera edat del ferro a les terres de Sénia a càrrec de David Garcia, Xavier Benito, Carme Saorin i Marta Mateu

19:00 h. Debat


Organitzat pel Institut d’Estudis Comarcals del Montsià, l’Ajuntament d’Amposta i el Museu de les Terres de l’Ebre

Inscripció prèvia (per fer la inscripció feu servir aquest codi QR)




llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies