reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior abril 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     Geneta

Els mamífers carnívors

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Geneta

TEMA: Els mamífers carnívors
OBJECTE: Geneta

FITXA TÈCNICA DE L’OBJECTE

Nom de l’objecte: Geneta
Número de registre dels objectes: 6.545
Dimensions: 46 alçada x  44 amplada x 35 profunditat
Categoria: zoologia
Lloc: Amposta
Lloc precís: Carretera antiga d’Amposta a Freginals

 

Museu de les Terres de l´Ebre :  : Geneta

INFORMACIÓ DE L’OBJECTE

La geneta comuna o gat mesquer (Genetta genetta), és un mamífer carnívor de la família dels vivèrrids. Es creu que la seva presència a Europa és recent, ja que no s’han trobat restes fòssils d’aquesta espècie, motiu pel qual es pensa que va poder ser introduïda per l’home, ja sigui pels fenicis, romans o els àrabs com a animal domèstic per controlar les poblacions de rates i ratolins. La podem trobar a tota la península ibèrica, al sud de França i al nord del Sàhara. A Catalunya està força estesa per tot el territori, tot i que no viu a les zones humides litorals com ara el delta de l’Ebre.

És un animal que recorda a un gat, tot i que té el cap més allargat, la cua més llarga i peluda, i les potes més curtes. El seu pelatge és gris pàl·lid i molt suau, i té taques al cos de color negre i anells a la cua. El cap és petit amb ulls i orelles grans, les potes com els felins tenen les ungles retràctils. És extremadament flexible, el qual li permet entrar en espais molt petits, el seu cos és allargat i elàstic i està molt ben adaptat per trepar.

Les genetes del nostre país viuen en zones boscoses, amb especial predilecció pels alzinars, zones amb matolls espessos, però també les podem trobar en zones de conreu com hortes, oliverars o tarongerars. Són grans trepadores i s’enfilen als arbres en facilitat, són una espècie molt adaptable a les diferents condicions climàtiques i ambientals.

Les genetes són molt bones caçadores, de costums nocturns i molt sigil·loses. Maten a les seves preses d’una forta mossegada al coll i tenen una dieta variada, que consisteix en petits mamífers (especialment rosegadors), llangardaixos, ocells, rèptils, amfibis, insectes i, fins i tot, fruits, tot i que sembla ser que la seva presa preferida és el ratolí de camp.

És un animal que té pocs depredadors i es considera que a Catalunya no és una espècie especialment amenaçada. Tot i així els principals factors de risc que presenten les genetes són la caça il·legal, els atacs de gossos assilvestrats i els atropellaments. Precisament l’exemplar que presentem aquí es va trobar atropellat a prop de la població d’Amposta, en la carretera que va d’aquesta població a Freginals.


PER AMPLIAR LA INFORMACIÓ


ACTIVITATS PROPOSADES

  • Anar a la serra de Montsià o als Ports, a un ambient boscós, i buscar rastres de mamífers. Si volem podem resseguir les vores d’una carretera per poder identificar espècies de fauna atropellada.
  • Agafar dos pinzells i diferenciar quin dels dos està fet amb pèl natural i quin amb pel sintètic.
  • Aconseguir un gat domèstic i comprovar les diferències i semblances que existeixen entre totes dues espècies.

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##255