De l’11 al 13 de juliol s’ha celebrat al Museu de les Terres de l’Ebre i el Parc del Mussol a Amposta el IV Simposio Ibérico de Odonatologia. Aquest simposi és la trobada de referència per a tots els estudiosos de les libèl·lules de la Península Ibèrica, on habitualment cada tres anys es reuneixen per compartir estudis científics i nous projectes que estiguin realitzant.
El simposi ha tingut una molt bona acollida, i ha comptat amb l’assistència de 30 experts en aquest grups d’insectes arribats de tot l’estat. El divendres dia 11 i i el dissabte dia 12, s’han realitzat dos ponències plenàries, 21 comunicacions científiques i presentat 3 pòsters. La presentació de les comunicacions ha tingut lloc al Museu de les Terres de l’Ebre i al Parc del Mussol d’Amposta. El diumenge dia 13, els participants han gaudit de la sortida de camp del Simposi, una visita al riu Estrets del Parc Natural dels Ports i al delta de l’Ebre on s’han pogut observar més de 21 espècies diferents d’odonats.
A les Terres de l’Ebre es coneix un elevat nombre d’espècies citades de libèl·lules, i es poden considerar una de les zones geogràfiques amb més biodiversitat d’aquest grup d’insectes de la península ibèrica. La diversitat d’ambients aquàtics que hi trobem, combinada amb un clima mediterrani i una posició biogeogràfica estratègica, afavoreix la presència d’odonats al nostre territori.
Actualment, s’han registrat 50 espècies d’odonats en les quatre comarques de les Terres de l’Ebre, la qual cosa representa prop del 60% de les espècies presents a tota la península ibèrica. Entre elles destaquen espècies protegides i amenaçades com Macromia splendens, Gomphus graslinii, Coenagrion mercuriale i Oxygastra curtisii, incloses en la Directiva Hàbitats de la Unió Europea per la seva raresa i vulnerabilitat
El I Simposi Ibèric d’Odonatologia es va celebrar a Còrdova l’any 2015 i va suposar un impuls en la col·laboració entre els diferents odonatòlegs ibèrics. Ja al 2018 a la segona edició del Simposi a Lugo, va néixer el Grup Ibèric d’Odonatologia que intenta esdevenir l’entitat ibèrica de referència sobre les libèl·lules d’Espanya i Portugal. La tercera edició del Simposi es va celebrar a Irún l’any 2021.

La seu escollida en aquesta quarta edició ha estat el Museu de les Terres de l’Ebre, ubicat a Amposta. L’organització de l’esdeveniment ha comptat amb la participació a més del Museu, del Grupo Ibérico de Odonatología, la Institució Catalana d’Història Natural, Oxygastra (Grup d’Estudi dels Odonats de Catalunya), l’Ajuntament d’Amposta i el Parc del Mussol.