reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreEls sabors de l´oli, l´or líquid de la Plana. Santa BàrbaraExposició “La mort canvia la vida”

Agenda

tipus:
anterior desembre 2023 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031El Museu

Qui som

El Museu de les Terres de l’Ebre té la seu central a Amposta i ocupa des de la seva creació, el 1984, l’antic edifici de les escoles públiques Miquel Granell. Amb el projecte d’ampliació i remodelació inaugurat el 2011, el Museu disposa de 3.000 m2 de superfície, en unes instal·lacions adequades per desplegar serveis i activitats museístiques d’abast territorial, per explorar noves possibilitats d’acció com a espai de creació i presentació de continguts, i a la vegada, també, per esdevenir una plataforma cultural per a iniciatives ciutadanes i de projecció del territori.

Després d’una primera etapa de funcionament com a Museu Comarcal del Montsià, en què va comptar amb tres seccions expositives (Natura, Arròs i Arqueologia), n’ha impulsat la renovació museogràfica a partir de tres temes: “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”; “L’Ebre: camí d’aigua”, i “El delta de l’Ebre: memòria d’un medi”, espai d’uns homes”. L’exposició permanent “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana”, mostra, a partir dels testimonis materials provinents dels diferents assentaments humans localitzats a les terres de la ribera baixa de l’Ebre, el desenvolupament del poblament, els canvis en les pràctiques funeràries i l’evolució social, econòmica i tecnològica de la zona des de l’època neolítica fins a l’edat mitjana. La segona sala “L’Ebre: camí d’aigua” tracta de l’Ebre, el riu més important de la península Ibèrica, des d’una perspectiva pluridisciplinària -i alhora ecològica i etnològica- de manera que en l’exposició es sintetitzen els diversos àmbits en què la influència del riu es manifesta com a: modelador del paisatge, font i espai de vida, camí i via de comunicació, objecte d’obres i aprofitaments, etc. Més endavant, la sala “El delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes” completarà el contingut de les exposicions permanents.

Un museu és més que les exposicions que visita el públic, és també memòria, en forma de béns materials i immaterials. El Museu conserva i gestiona les col·leccions més importants de la natura, l’arqueologia i l’etnologia de les Terres de l’Ebre, un fons que comprèn més de 35.000 objectes. La natura, l’arqueologia i l’etnologia són els àmbits principals a partir dels quals l’entitat incideix en la conservació del patrimoni territorial i en desplega la gestió i acció pluridisciplinàries.

Un museu és també experiència i servei públic, en forma de procediments, capacitat d’innovació en la feina i de prestacions culturals, que aquí es configuren a partir d’un equip humà format per 8 professionals, a més d’altres col·laboradors externs. D’aquesta manera, per les activitats que desenvolupa i els serveis que presta, és un equipament cultural destacat a les Terres de l’Ebre. Per les activitats realitzades al llarg de 25 anys (1985-2010), la seva oferta ha esdevingut la programació cultural a l’entorn del patrimoni, la història, l’art i la natura més important del territori. Així, ha realitzat més de 800 activitats públiques, de les quals ha programat una mitjana de 35 cada any, com exposicions temporals, jornades, cicles de conferències, cursos, presentacions, etc. A part, també ha efectuat més de 500 activitats tècniques i de recerca, de les quals ha desenvolupat 20 anualment, que inclouen estudis, inventaris, articles científics, projectes museístics, etc.

Al Museu de les Terres de l’Ebre, la recerca i la conservació del patrimoni natural i cultural, la projecció d’activitats de revalorització i la seva difusió s’integren dins d’una estratègia de desenvolupament local, atenent el caràcter de museu de territori i societat que determinen els objectius i l’acció del centre.

El Museu ofereix altres serveis, com els serveis educatius i turístics (SET) que posen a l’abast del món de l’ensenyament i del turisme cultural un conjunt de propostes per descobrir i interpretar el patrimoni de les Terres de l’Ebre, segons tres modalitats: visites guiades, itineraris i tallers. També compta amb una mediateca i un servei de documentació, on el centre reuneix i posa a disposició dels usuaris més de 5.100 llibres, 400 títols de revistes i publicacions periòdiques, 20.000 documents fotogràfics, 300 vídeos o DVD, 500 gravacions sonores, 650 mapes, etc.

El Museu està gestionat per un consorci que integren el Consell Comarcal del Montsià i els ajuntaments d’Amposta, Alcanar, Santa Bàrbara, Sant Jaume d’Enveja, Freginals i Sant Carles de la Ràpita. El Museu ha estat fins ara l’ens central que ha vertebrat la gestió del patrimoni comarcal, per la qual cosa, des del 1996, manté amb els municipis un conveni per realitzar activitats itinerants i serveis tècnics i d’assessorament. Aquesta vocació territorial i de serveis, juntament amb l’experiència i els mitjans que posseeix, van produir que el 2009 el Departament de Cultura li encomanés la gestió del Servei d’Atenció Museística de les Terres de l’Ebre (SAM).

Un museu, per esdevenir realment un museu de territori i societat, ha d’ultrapassar les parets de l’edifici central i de la ciutat on té la seu. La projecció del Museu de les Terres de l’Ebre inclou també la seva extensió en el territori, a través de diversos centres museístics i equipaments d’interpretació en els municipis del territori, que responen a la iniciativa dels respectius ajuntaments i que articulen estratègies de valorització i gestió integrada dels recursos patrimonials locals. Entre aquestes, hi destaquen: el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers i el poblat ibèric de la Moleta del Remei, a Alcanar; el Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta, a Sant Jaume d’Enveja; el Centre d’Interpretació de la Serra de Montsià, a Freginals; el Centre d’Interpretació de la Plana, a Santa Bàrbara, així com el futur Museu de la Mar de l’Ebre a Sant Carles de la Ràpita. Tots aquests, juntament amb altres equipaments i instal·lacions patrimonials distribuïts arreu del territori (sis àrees i setze itineraris d’interpretació), s’agrupen a l’entorn de la marca “Ebre, natura & cultura” que de forma conjunta impulsa el Museu i els municipis que n’integren el Consorci que el gestiona.

Museu de les Terres de l´Ebre : Qui som : El Museu

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies##35