SAM/MST
Servei d’Atenció als Museus (SAM)
Presentació
L’exposició organitzada pel Museu del Montsià, dins els actes commemoratius del Centenari del naixement de Ramon Violant i Simorra, en el qual hi participen diverses institucions, museus i entitats culturals d’arreu de Catalunya. L’exposició està patrocinada pel Centre de promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i la Caixa.
“Etnografia de l’Ebre als anys 40. El llegat de Ramon Violant i de Ramon Noé” dóna a conèixer el contingut i el valor de la feina etnogràfica realitzada per Ramon Violant i per Ramon Noé a les Terres de l’Ebre, a partir del treball de camp (entrevistes, fotografies, llibretes de camp, dibuixos…), de la seva obra museogràfica, i de la difusió que en van fer a partir de les seves publicacions; també recull una mostra de la documentació inèdita realitzada per Violant al territori (cartes, fitxes de camp, notes manuscrites…).
Així, l’exposició inclou textos, documents, fotografies, dibuixos i objectes. La documentació inèdita procedeix de l’Arxiu Ramon Violant i Simorra, dipositat actualment a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, a Esterri d’Àneu, i els noranta objectes exposats són del fons del Museu del Montsià. Els més de quaranta dibuixos reproduïts, realitzats del natural per Ramon Noé a les Terres de l’Ebre, es conserven majoritàriament al fons del Museu Etnològic de Barcelona.
En total l’exposició inclou vint-i-vuit àmbits: Ramon Violant i Simorra, Violant etnògraf, Violant conservador de museu, la campanya de 1946, la campanya de 1948, la campanya de 1950, Ramon Noé dibuixant, Noé artista a les Terres de l’Ebre, les barraques del delta, el tiràs, la sénia de fusta, els cadups, la pollagana i les barres, l’arada de vinya, les aixades, el vidre popular, el treball del ferro, el treball de la palma, l’elaboració de cabassos, la indumentària tradicional, els pans infantils, el pessebre popular, el molí de giny, la caça en filat, la caça en llaç al Delta, la caça en barraca de visc, la terrissa de la Galera, i l’obrador dels Cortiella.
Característiques tècniques
Elements museogràfics: 30 plafons passe-partout sobre cartolina de 100 x 100 cms. Muntats amb marcs d’alumini, entre metacrilat i xapa de fusta.
Dimensions recomanades de l’espai expositiu: 60-100m2
Més informació: info@museuterresebre.cat.
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies
##122