El poblament ibèric a l’Ebre, a la Ilercavonia, entre el V i III aC es caracteritza per petits habitats fortificats que comparteixen uns trets similars d’ubicació, mides, urbanisme i organització defensiva. Es dóna un procés de concentració de la població en aquests nuclis, molts d’ells a la vora del riu o en terrasses o tossals pròxims a les bones terres de conreu i a les vies de comunicació. Els poblats, de sedentarisme acusat, presenten un urbanisme incipient amb una certa planificació i ús controlat de l’espai
Les cases, fetes amb materials duradors, es troben adossades unes a les altres i situades a l’interior d’un recinte tancat que pot tenir uns elements defensius (muralla, torre, bastions...). Els habitatges evolucionen des dels models curvilinis a l’edat del Bronze fins a fixar en el període ibèric la planta rectangular, allargassada i compartimentada. Presenten un únic espai, que al llarg del temps es compartimenta. Poden ser d’una sola planta o de dues. No s’observen diferències en les estructures d’hàbitat i es absent la construcció monumental. Els espais públics són lliures de construccions i les construccions col·lectives, com les defensives, els graners o cisternes, responen a criteris utilitaris. Així mateix els espais cultuals no es diferencien dels altres habitatges però s’identifiquen per les restes de les pràctiques religioses.
L’exposició presenta quins eren els trets definitoris de l’arquitectura domèstica i com canvien durant la protohistòria, en especial al període ibèric. A partir d’un esquema general de l’arquitectura domèstica en època ibèrica atén a aspectes concrets d’aquesta arquitectura com són les cobertes, les parets i paviments, les estructures de suport, l’agençament intern de les cases, o la recollida d’aigües així com mostra aquelles activitats que és realitzaven al voltant de la llar i quines pràctiques religioses s’esdevenien per protegir aquest espai vital.
Les peces exposades són materials arqueològics que, malgrat que donen molta informació en les recerques, no acostumen a ser exposats per la seva naturalesa, parlem de còdols, pedres desbastades, restes carbonitzades, empremtes de fang, fragments de morter de paret, tovots assecats al sol ... o restes òssies de fauna. En aquest context són exemple concret i materialitzen les explicacions del discurs, permetent-nos visualitzar un tipus d’arquitectura que ens acosta a alguns dels trets definidors de les nostres construccions tradicionals.
L’exposició es podrà visitar en el transcurs de les Festes Quinquennals d’Alcanar d’aquest any. S’inaugurarà el divendres 27 de setembre a les 19 h., i romandrà oberta durant el mes d’octubre. Organitzada en el marc de la celebració Tyrica-Festival iber d’Alcanar, els dies 28 i 29 de setembre, forma part de les activitats del 19é Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers, els dies 5 i 6 d’octubre.
Dies: del 27/9/2019 al 28/10/2019
Horari: Horari d’obertura de la Casa O’Connor
Lloc: Centre d’interpretació de la cultura dels Ibers.Casa O’Connor
Població: Alcanar
Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Alcanar
Telèfon: 977702954