Nou cicle de conferències que té com objectiu recuperar i divulgar la recerca i el coneixement de la història, l’arqueologia, l’etnològia, la sociològia, l’econòmia, etc. vinculats amb la ciutat d’Amposta. Aquestes conferències, presentades per diversos investigadors ens descobriran recerques i fets col·lectius destacats que ens ajudaran en el procés de construcció de la història contemporània de la ciutat.
El cicle consta de 4 conferències a càrrec de professionals de diferents àmbits que han estudiat aspectes poc coneguts de la ciutat.
PROGRAMA
-7 de novembre de 2019 a les 19,30 h
“Episodis britànics a les terres de l’Ebre durant la guerra del francés” a càrrec d’Adam Quiglay, històriador.
A l’estiu del 1813, els francesos es retiraven de la península, després de cinc anys de guerra continuada. En aquest context, existeix documentació que ens parla de la marxa del mariscal Suchet i les seves tropes quan creuaven el riu Ebre cap el nord, seguits de prop per exèrcits d’aliats que es trobaven recolzats per l’esquadra britànica de la Royal Navy.
Als Arxius del Regne Unit s’han trobat nombrosos testimonis sobre aquest fet, com en particular, l’episodi succeït a Amposta de la canonera núm. 23 comandada pel tinent John Bowie, destinada a supervisar el creuament de l’exèrcit espanyol pel riu Ebre.
14 de novembre de 2019 a les 19,30 h
“La Col·lectivitat General d’Amposta vuitanta anys després. Un intent de recuperació de la memòria històrica ampostina” a càrrec de Teresa Ferré, periodista i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona
Durant els anys 30 Amposta fou la capital llibertària de les Terres de l’Ebre i la seva col·lectivitat general una de les més importants de tot el procés revolucionari arreu de Catalunya. Vuitanta anys més tard, fem memòria d’un dels episodis més silenciats de la història ampostina a través de dos eixos: la documentació conservada a diferents arxius i la memòria d’alguns testimonis que es van prestar generosament a parlar per a un treball de recerca que avui presentem.
21 de novembre de 2019 a les 19,30h
“Resultat de les excavacions a la plaça de l’ajuntament i l’esglèsia de Santa Maria l’any 2015” a càrrec d’Antoni Cartes, arqueòleg
Al 2015 es va dur a terme al nucli antic d’Amposta la reurbanització del carrer Major i de la Plaça d’Espanya, actuació que va anar acompanyada d’un seguiment i control arqueològic i l’excavació de diversos sondejos.
Aquests sondejos van permetre documentar diversos moments de la història d’Amposta, des de la protohistòria fins a la baixa edat mitjana, aportant noves dades sobre l’ocupació del terreny ocupat pel nucli antic de la ciutat.
La conferència explicarà els resultats d’aquesta recerca, posant especial èmfasis en les restes documentades de l’antiga església de Santa Maria d’Amposta.
28 de novembre de 2019 a les 19,30 h
“Amposta, la clau de l’Ebre. Poblament i defensa de la frontera més llunyana d’ al-Andalus” a càrrec del Dr. Joan Negre, arqueòleg
No tenim cap font escrita àrab que ens parle directament sobre el lloc d’Amposta. Tan sols una minsa i vaga notícia sobre la incursió d’un estol normand per les goles de l’Ebre pareix fer-se ressò de la seua existència. No obstant això, les fonts arqueològiques s’entesten en remarcar el paper que la fortalesa d’Amposta hauria jugat en la defensa de l’encreuament principal del riu, des dels comtats catalans i en direcció cap a València. Un punt estratègic que també actuà com a porta fluvial d’entrada a la medina de Tortosa. Però, quin va ser realment el paper d’aquesta fortalesa? Disposava d’un territori propi? On se situava el seu poblament?
Dies: del 7/11/2019 al 28/11/2019
Horari: A les 19,30 h
Lloc: Sala d’actes del museu
Població: Amposta
Organitza: Campus Extens de la URV a Amposta, Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Amposta
Telèfon: 977702954