del 4/5/2020 al 4/6/2020 · Terres de l’Ebre · Terres de l’Ebre
L’art de treballar, l’ofici de viure és el missatge que volen transmetre un conjunt de sis vídeos realitzats pel cineasta Pau Bertomeu on es mostres a través dels testimonis de persones que es dediquen o s’han dedicat a oficis tradicionals de les Terres de l’Ebre com una baldanera, un productor de sàrsies (xarxes), un esquilador, un terrisser, un herbolari o una llatadora.
Aquests documents produis cönjuntament amb el Museu de les Terres de l’Ebre i l’ajuntament d’Amposta són testimonis etnològics que subratllen la importància històrica i actual del treball manual i de fer dels valors el centre de l’economia.
L’esquilador
Entre abril i maig és el temps d’esquilar les ovelles per a que estiguin més còmodes amb la pujada de temperatures i preparar-les per al seu viatge transhumant a les zones on passen l’estiu. Altres animals també rebien aquests dies les atencions dels esquiladors.
La baldanera
La baldana o botifarra d’arròs és un producte molt propi de les Terres de l’Ebre, lligat des de fa molt de temps a la tradició i l’ofici dels carnissers i carnisseres del territori. Un producte de proximitat, de qualitat i de km0 sempre present a les carnisseries dels nostres pobles.
El terrissaire
Una professió antiga i fonamental al llarg de la nostra història. Un ofici on el saber fer, moldejar el fang i dominar la tècnica del terrisser es barreja amb l’esperit artístic. Als nostres pobles els terrissers sempre han estat presents i encara ara mantenen una forta tradició en algunes zones de les Terres de l’Ebre com ara el municipi de la Galera.
La remendadora de sàrsia
Aquest cop parlem de la pesca a la mar de l’Ebre amb un ofici molt vinculat al món mariner, el de remendadora de sàrsia. Abans, les xarxes de pesca eren de cotó i es feien a mà, quan es trencaven es reparaven també de forma manual i molts cops eren les dones dels pescadors les encarregades de fer aquestes feines.
L’herbolari
Conversa amb Salvador Cardero, herborista que viu des de fa anys a la Miliana a Ulldecona, ha impartit diversos cursos i conferències i està molt vinculat a #Amposta, no només a través del Museu de les Terres de l’Ebre sinó també per formar part de la rondalla "els Dimarts al Llar"
La llatadora
Darrera entrega de la série de petits curts audiovisuals "L’Art de treballar, l’ofici de viure". Avui us parlem de les llatadores, un ofici antic i arrelat als pobles propers al massís dels Ports d’on n’obtenien la fulla de pauma o margalló, la matèria prima que utilitzaven per fer estris com cabassos, cistells, estores,... Un ofici i una tradició que encara es manté en alguns d’aquests pobles com ara el Mas de Barberans"
"Sfumatura"
En les anteriors setmanes us hem ofert sempre en dilluns, càpsules de 6 oficis tradicionals de les #TerresdelEbre que els autors Pau Bertomeu i Oriol Fuster en diuen en "extinció", i que van filmar per a l’audiovisual "Sfumatura". Els 9 artesans entrevistats van servir-los per documentar, com a testimonis etnològics, la precarització del treball i la necessitat de situar els valors en el centre de l’economia. El pròleg que avui us oferim i l’epíleg que publicarem la setmana vinent tenen a més l’interès afegit que estan ubicats a un emblema de la industrialització de les Terres de l’Ebre en els anys 70-80, la fàbrica de botons de Santa Bàrbara, i que estan gravats en primera persona per l’actriu rapitenca Íngrid Félix.
"Sfumatura"
Amb l’epíleg de l’audiovisual "Sfumatura" finalitzem el nostre recorregut per 6 oficis tradicionals de les #TerresdelEbre de la ma de Pau Bertomeu i Oriol Fuster. Com es diu en aquest fragment del film que us deixem avui "Oficis que hom consideraria en perill d’extinció no tenen que desaparèixer. Només cal decidir-ho". l’art de treballar, l’ofici de viure esdevé un testimoni plural: de quan economia, societat i necessitats eren altres, del que en roman i de cap a on anem.
Dies: del 4/5/2020 al 4/6/2020
Lloc: Terres de l’Ebre
Població: Terres de l’Ebre
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies