reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreExposició "Grup de Dansa Paracota + de 20 anys recuperant tradicions"

Agenda

tipus:
anterior maig 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 



13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya 2023

10/11/2023 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : 13a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya 2023

La mostra, organitzada arreu de Catalunya, inclou des de la seva primera edició, produccions audiovisuals relacionades amb la recerca i el patrimoni etnològic en general que combina filmacions professionals i amateurs antigues amb documentals i pel·lícules de ficció, sota el denominador comú de ser, d’una manera o altra, testimonis de formes de vida, passades i actuals, que es donen en la nostra societat.

L’edició del 2023 està dedicada a una temàtica monogràfica: Mort i espiritualitats.

En un món aparentment dominat pel materialisme, l’espiritualitat continua ben present en el dia a dia de moltes persones. Afecta a la nostra vida quotidiana i sovint és determinant en moltes decisions, tant a nivell individual com col·lectiu. En la societat occidental, lluny de decréixer, en els darrers temps ha mutat en múltiples formes a partir de la tradició pròpia i d’aportacions foranies. La mort, per la seva part, és tal vegada el fenomen natural que més ha estimulat la imaginació dels humans amb l’objectiu de donar-li una resposta transcendent. Mort i espiritualitat són companyes d’un viatge complex, enigmàtic i estimulant que la filmografia etnogràfica s’ha encarregat de recollir amb múltiples exemples.

El Museu de les Terres de l’Ebre projectarà tres documentals i un audiovisual etnogràfics, acompanyats d’una exposició temporal, de producció pròpia.

L’exposició, titulada “La mort canvia la vida”, dona a conèixer els nombrosos objectes etnogràfics que conserva el fons del Museu, directament relacionats amb la mort i el dol, entre finals del segle XIX i la meitat del segle XX. S’exposaran acompanyats de fotografies i textos explicatius, que els situen en els seus contextos cronològics, i també desvetllen les creences i temàtiques que simbolitzen. Alguns d’aquest béns funeraris són encara vigents, mentre que altres han perdut la seva funcionalitat, és a dir, el seu ús.

Els documentals i audiovisual són els següents:

Títol: “Litoral”.
Director: Juanjo Rueda, 2019, 20 min.

Sinopsi: Narra la història del poble de La Cala del Moral (Màlaga) a través de la conversa que el director té amb la seva àvia Ana, vídua i octogenària, que fa balanç de la seva vida. Records i anècdotes van composant un mosaic de tessel·les plenes de tendresa i nostàlgia, tot rememorant, des de la seva absència, l’altre gran protagonista: el Abuelo Juan.

Títol: “Corrosió”.
Director: Marc Roca Vives, 2013, 25 min.

Sinopsi: Conté l’entrevista de caràcter etnogràfic del director al seu avi Lluís. La mort no pot entendre’s sense la vida i si aquesta és llarga significa haver d’afrontar la pèrdua d’éssers estimats, les absències, i fer balanç de la nostra existència i afrontar la nostra pròpia mort. L’avi parla en primer pla, amb la mirada vidriosa, profunda, de manera colpidora.

Títol: “In Memoriam”.
Director: Alejandro Fernández Monján, 2011, 27 min.

Sinopsi: Gira entorn dels familiars de les víctimes del terratrèmol d’Aquila (Itàlia): un pare de dol per la pèrdua d’un fill i milers d’usuaris escampats pel món que recorden els seus éssers estimats absents. Totes aquestes persones comparteixen una mateixa experiència: que en el món 2.0 es pot recordar a qui ja no hi és amb un sol click.

Títol: “Va de dol”.
Directora: Montse Parrot Magriñá, octubre 2023, 3 min.

Sinopsi: audiovisual que, amb un únic personatge, i a través de fotografies i imatges mòbils realitzades al cementiri Municipal d’Amposta, proposa una reflexió entorn de les emocions doloroses sorgides en la vivència del dol per viduïtat, i com aquestes es viuen en primera persona, de la mateixa manera avui que durant les primeres dècades del segle XX.


Dia: 10/11/2023

Horari: 10 de novembre de 18 a 20 h.

Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura i Ajuntament d’Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies