reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreExposició "Grup de Dansa Paracota + de 20 anys recuperant tradicions"

Agenda

tipus:
anterior maig 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 



L’exposició "Los pobles dels rius " a Alcanar

del 8/5/2025 al 28/6/2025 · Biblioteca Trinitari Fabregat · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : L’exposició "Los pobles dels rius " a Alcanar

La Biblioteca Trinitari Fabregat acollirà l’exposició itinerant “Los pobles dels rius”, mostra que s’inaugurarà el dijous, 8 d’octubre, a les 19 h, i que es podrà visitar fins al dissabte 28 de juny de 2025 en la seva sala temporal, a Alcanar. La mostra és una producció dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona i del Museu de les Terres de l’Ebre.

“Los pobles dels rius” relata el dia a dia dels habitants de les terres banyades pels rius Ebre, Sénia, Matarranya, Algars, Guadalop i Bergantes, durant la primera edat del ferro (s. VIII-VI aC). En aquest sentit, en l’exposició es recreen escenes a partir dels vestigis trobats en els més de 120 jaciments documentats en l’àrea de confluència entre Catalunya, el País Valencià i Aragó, que mostren un passat enigmàtic però, alhora, estranyament proper. Entre les peces exposades, es troben un conjunt de peces originals de diversos jaciments de les Terres de l’Ebre.

La mostra està dividida en onze àmbits: “Arquitectes de primera”; “Un món de cabanes, pobles, torres, fortaleses i sofisticades residències”; “Els cabdills dels rius”; “El gran tiberi”; “El dia a dia”; “Fila que filaràs”; “Terrissa per tot arreu”; “Treballar a la mina”; “Dos mons que es troben”; “Guerra!”, i “Un darrer adeu als que ens deixen per sempre”. Entre les peces arqueològiques que podrem veure a l’exposició hi ha algunes de força singulars com una destral de ferro, de les més antigues localitzades a Catalunya, procedent de Sant Jaume (Alcanar). Així mateix,  entre les peces exposades trobem elements de comerç –com petites denes fenícies de pasta de vidre procedents de la necròpolis de Mianes (Santa Bàrbara), ampolletes per contenir ungüents procedents de la necròpolis de Mas de Mussol (l’Aldea), etc.–, d’abillament personal i ornament –com cadenes de cinturó, penjolls, sivelles, fíbules, etc.–, peces d’ús domèstic –com objectes de cuina i de vaixella de taula–, d’activitats tèxtils –com pondus o fusaioles–, i peces del treball dels metalls –com motlles. En l’exposició permanent del Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers. Casa O’Connor d’Alcanar es pot veure una mostra molt completa dels materials arqueològics protohistòrics procedents dels jaciments de Sant Jaume i la Moleta del Remei (Alcanar).

Tota aquesta mostra d’elements originals es completa amb una reproducció en 3D de les peces d’un banquet cerimonial, compost per safates, plats de peu alt, vasets, tasses, etc és a dir, la vaixella destinada a realitzar els grans àpats d’ostentació de la riquesa i de reafirmació de la posició social dels dirigents i de cohesió social de la comunitat.

El dia de la inauguració, el 8 de maig, es farà una visita guiada a càrrec del Dr. David Garcia Rubert, professor de la Universitat de Barcelona i reconegut arqueòleg que dirigeix, des de fa més de vint anys, l’equip de recerca i les excavacions dels jaciments protohistòrics de la població,  Sant Jaume i la Moleta del Remei. Addicionalment, amb la intenció de fer més extensiva al públic l’exposició, s’han programat tallers d’arqueologia experimental adreçats als centres d’ensenyament de la població

Val a dir que tant l’exposició com la guia que l’acompanya recullen els resultats de la investigació duta a terme, durant anys, per grups de recerca de les universitats i que, ara, els presenten amb una vocació clarament pedagògica. Per aquest motiu, les il·lustracions de l’ebrenc Lluís Chavarria Martí prenen un gran protagonisme gràcies als colors vívids i al retrat detallat de la quotidianitat d’aquests pobles de l’edat del ferro.


HORARI DE LA BIBLIOTECA:

Fins al 15 de juny:

Matins: dimarts, dimecres, dijous i dissabte de 10 a 13:30h

Tardes: de dilluns a divendres de 15:30 a 19:30h

Horari festes de maig (del 9 al 18 de maig)

Tancat : 10, 15 i 17 de maig

De dilluns a divendres al matí a excepció dels dies festius de 10 a 12h.

Del 16 al 28 de juny:

Matins: de dilluns a divendres de 10 a 13:30h

Tardes: dimarts i dijous de 17:00 a 20:00h


Dies: del 8/5/2025 al 28/6/2025

Horari: Horari de la Biblioteca

Lloc: Biblioteca Trinitari Fabregat

Població: Alcanar

Organitza: Ajuntament d’Alcanar, Museu de les Terres de l’Ebre, GRAP-UB i Serveis Territorials de Cultura TE

Telèfon: 977702954

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies