La Ruta dels Ibers és un projecte de turisme cultural coordinat des del Museu d’Arqueologia de Catalunya que té per objectiu donar a conèixer els principals jaciments ibèrics del nostre país, així com els pobles que els habitaven. Una de les seves accions més exitoses per donar a conèixer la cultura ibèrica ha estat la celebració anual del Cap de setmana ibèric, que aquest any celebra el seu 25é aniversari.
Amb motiu d’aquesta celebració hem programat una sèrie d’activitats extraordinàries tant a Alcanar com a Amposta, on el Museu de les Terres de l’Ebre ha estat el coordinador de la Ruta dels Ibers en relació a la tribu dels Ilercavons, el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers. Casa O’Connor (Alcanar) i el jaciment de la Moleta del Remei (Alcanar) durant tot aquests anys.
PROGRAMACIÓ A AMPOSTA
Del 2 al 30 d’octubre de 2025
Exposició sobre la Ruta dels Ibers
De l’1 al 30 d’octubre
Museu de les Terres de l’Ebre. Vestíbul.
Mostra on es presenta la Ruta dels Ibers, les diferents tribus i els jaciments representatius que el conformen
Públic general
Activitat gratuïta
Commemoració del 25é aniversari de la Ruta dels Ibers
Dijous, 2 d’octubre a les 19 h.
Museu de les Terres de l’Ebre. Sala d’actes
Presentació, a càrrec de M.Villalbí, Conservadora d’Arqueologia del MTTE, del que ha estat i és la Ruta dels Ibers en relació al patrimoni arqueològic protohistòric de Catalunya, centrant-nos principalment amb la tribu dels Ilercavons i els jaciments de les Terres de l’Ebre que participen d’aquesta ruta de turisme cultural.
Públic general
Activitat gratuïta
IBER-JOCS
Dimecres, dijous i divendres 1,2 i 3 d’octubre. Matins de 9 a 13 h.
Museu de les Terres de l’Ebre
Sessions lúdico-didàctiques per a la població escolar d’Amposta per donar a conèixer el ric patrimoni arqueològic protohistòric de les Terres de l’Ebre per mitja de la Ruta dels Ibers. Presentació i ús dels diferents jocs didàctics que ha dissenyat la Ruta dels Ibers al llarg dels anys recolzat amb plafons temàtics.
Institucions escolars
Reserva obligatòria: 977-702954 / info@museuterresebre.cat
Activitat gratuïta
Presentació del llibre “Catalunya en temps dels ibers” a càrrec de la Dra. Carmen Belarte i el Dr. Joan Santacana
Divendres 3 d’octubre a les 19 h
Museu de les Terres de l’Ebre. Sala d’actes
Presentació de l’obra, publicada per Dalmau Editor amb la col·laboració de l’ICAC, que aprofundeix en les troballes i recerques realitzades les darreres dècades i revisa el coneixement sobre els ibers, amb una actualització important sobre la seva història, entre el segle VIII aC i la romanització. El llibre transmet el coneixement actuals sobre els ibers de manera comprensible per a tots els públics i dona una visió general de qui eren i per què van ser com eren.
Els autors explicaran l’obra i posteriorment hi haurà un diàleg amb el públic.
Públic general
Activitat gratuïta
Visita guiada al jaciment de l’Antic (Amposta)
Dissabte 4 d’octubre a les 9,30 h
Aparcament del Gross Mercat a Amposta per pujar al jaciment
Visita al jaciment protohistòric de l’Antic (segles VIII-I aC) per conèixer els nous descobriments de la recerca estival arqueològica d’un enclau que va jugar un paper estratègic en el control visual i territorial de l’antiga desembocadura de l’Ebre. La visita estarà guiada pel director de les excavacions el Dr. Samuel Sardà Seuma.
Públic general
Activitat gratuïta. Cal anar ben calçat i portar aigua i barret
"Ilercavons a taula”
Diumenge, 5 d’octubre de 2025 de 10’30 a 13 h
Espai km 0. Amposta
L’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià us convida al 3r Taller de Cuina Històrica: Ilercavons a taula, una proposta gastronòmica única per descobrir els sabors de la nostra història. En aquesta edició, es presentarà el resultat d’un treball de recerca sobre la gastronomia de l’època dels ibers, centrant-nos en una recepta recuperada: “Boles de llegum amb salsa de marisc”, un plat basat en els ingredients i tècniques que feien servir els antics ilercavons.
Durant el taller, el Dr. Samuel Sardà oferirà una introducció al context històric i arqueològic de la recepta. Tot seguit, el reconegut xef Jeroni Castell, del Restaurant Les Moles, dirigirà una masterclass on s’elaborarà la recepta original i, a més, una reinterpretació contemporània amb tocs creatius i innovadors, per redescobrir els sabors antics amb una mirada actual. Una experiència per aprendre, tastar i gaudir del patrimoni culinari de les nostres terres.
Públic general
Informació i reserves:https://forms.gle/3SqfBTAGyJHAL5so8
Activitat de pagament: 10 €. Aforament limitat
Dies: del 2/10/2025 al 30/10/2025
Horari: Veure programació
Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre, Espai Km 0 i jaciment de l’Antic
Població: Amposta
Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Ajuntament d’Amposta, URV-GRESEPIA i Institut d’Estudis Comarcals del Montsia
Telèfon: 977702954