reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Exposició Catalunya, terra cooperativaExposició Catalunya, terra cooperativaBiografies Ampostines 2024

Agenda

tipus:
anterior març 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031Exposició: "De la Ràpita a Peníscola. La costa abans del turisme"

del 20/6/2014 al 27/7/2014 · Museu de la Mar de l’Ebre · Sant Carles de la Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició: "De la Ràpita a Peníscola. La costa abans del turisme"

Des de finals de la dècada de 1960, el litoral comprès entre Sant Carles de la Ràpita i Peníscola ha estat objecte d’un constant procés d’urbanització que n’ha acabat transformant completament la seva fesomia original.
El paisatge de secà amb garroferars, o de l’horta irrigada per sínies tant sols separada de la mar per una franja de sorra o còdols, o per la timba de roques; es va veure progressivament envaïda pels veïns i veïnes dels pobles de l’entorn que, en un primer moment de forma fugaç, omplien els diumenges dels dies d’estiu les platges més populars, al temps que apareixien petits càmpings i hostals ocupant algunes parcel·les arran de mar. Una segona etapa va portar a l’ampliació dels ports, l’expansió dels nuclis urbans, i la proliferació arreu de xalets i segones residències que actualment gairebé formen un continu.
Les fotografies aèries que integren la exposició, un total de 24, mostren la costa de Sant Carles de la Ràpita, Alcanar, Vinaròs, Benicarló i Peníscola l’any 1961, en el moment en que aquest procés tot just havia començat. Aquestes fotografies que formen part del fons del Museu de les Terres de l’Ebre fruit de la donació d’un particular, mai han estat exhibides i constitueixen un testimoni que parla per ell mateix de com era el nostre litoral.
A més, a més, per a cada municipi l’exposició incorpora textos d’erudits locals, els quals evoquen  aquest paisatge desaparegut, les activitats que en ell es duien a terme i com ells van viure en primer persona aquests canvis. Els diferents autors també reflexionen sobre el que ha significat aquest procés en el paisatge a primera línia de mar en el tram de  costa, de 37km de longitud, a cavall de Catalunya i el País Valencià.
Així mateix, per a l’exposició s’ha recuperat la toponímia de la costa anterior a aquest procés de canvi, que en molts casos va provocar la modificació dels topònims tradicionals, noms d’indrets que han perdurat en la memòria de la població local i que en altres casos van ser substituïts, en les darreres dècades, pels noms que les noves urbanitzacions i modes han anat fixant com a referents col·lectius.
L’exposició, ha estat produïda pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Està prevista la seva inauguració al Museu de la Mar de l’Ebre amb la col·laboració de l’ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, i posteriorment itinerarà per la resta de poblacions costaneres, Alcanar, Vinaròs, Benicarló i Peníscola.


Dies: del 20/6/2014 al 27/7/2014

Horari: Dimecres a diumenge d’11.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h.

Lloc: Museu de la Mar de l’Ebre

Població: Sant Carles de la Ràpita

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Departament de Cultura, Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita

Telèfon: 977 702 954

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies