reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreDia Internacional dels Museus a catalunya 2024

Agenda

tipus:
anterior maig 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  Presentació del llibre "Les Libèl·lules de Catalunya" i conferència "Ales de libèl·lula, una recerca que pot salvar vides"

18/11/2016 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Presentació del llibre "Les Libèl·lules de Catalunya" i conferència "Ales de libèl·lula, una recerca que pot salvar vides"

De l’11 al 20 de novembre se celebra la 21a Setmana de la Ciència a Catalunya, una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació dins de la qual es programen un ampli ventall d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori, com jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics, etc.

En aquesta edició des del Museu de les Terres de l’Ebre i amb el suport del Parc Natural del Delta de l’Ebre la Institució Catalana de Història Natural, l’Ajuntament d’Amposta i la URV han programat una jornada que parlarà sobre les libèl·lules de Catalunya. Aquesta jornada consta de dos actes, la presentació del llibre “Les libèl·lules de Catalunya” que anirà a càrrec de Pere Luque biòleg del Museu de les Terres de l’Ebre i coautor del llibre, i la conferència “Ales de libèl·lula, una recerca que pot salvar vides” a càrrec de Vladimir Baulin investigador de la URV.

El llibre Les libèl·lules de Catalunya és la primera monografia que es realitza sobre aquest popular grup d’insectes a Catalunya. Ha estat realitzat pels integrants del Grup Oxygastra, Grup d’Estudi dels Odonats de Catalunya i grup de treball del ICHN. Aquest grup des del moment de la seva constitució, el grup es va plantejar dues línies prioritàries de treball: ampliar el coneixement de l’odonatofauna de Catalunya i apropar el món de les libèl·lules a tots els interessats en el coneixement i l’observació de la natura.

Amb aquests objectius, Oxygastra ha realitzat aquesta obra en el que han s’ha prospectat un 94 % del territori i s’han visitat les col·leccions històriques. El llibre s’estructura en quatre apartats. El primer exposa els antecedents històrics en l’estudi dels odonats a Catalunya. El llibre inclou un àmplia informació sobre els nostres odonats i conté les fitxes de les setanta espècies catalogades, que inclouen mapes de distribució, detalls morfològics per facilitar-ne la identificació i gràfics que il·lustren els hàbitats, l’ecologia i la fenologia de cadascuna d’elles.

L’altra activitat programada és una conferència que sota el títol “Ales de libèl·lula, una recerca que pot salvar vides” explicarà al públic assistent els resultats d’una innovadora investigació engegada per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i de la Swinburne University of Technology de Australia, que investiguen les propietats antibacterianaes de les ales de les libèl·lules dels Ports. Aquests científics han comprovat que cada centímetre de les ales de les libèl·lules estudiades contenen milions de nanoestructures que poden matar més de 100.000 cèl·lules bacterianes per minut.

Aquests descobriment obre un ventall de possibilitats per a desenvolupar nous nanomaterials antibacterians sintètics amb aplicacions industrials i biomèdiques. Aquests materials es podrien ajudar a combatre les infeccions associades als problemes que genera l’aparició de soques bacterianes resistents als antibiòtics. Un bon exemple de les possibles aplicacions d’aquesta recerca el constitueix la possibilitat d’elaborar pròtesis amb superfícies basades en les de les ales i així poder evitar infeccions en el procés de transplantament.


Dia: 18/11/2016

Horari: 18 de novembre a les 19.30 h.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre, Parc Natural del Delta de l’Ebre, ICHN, URV i Ajuntament d’Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies