reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930"Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre" a Deltebre

del 3/12/2021 al 16/1/2022 · Espai expositiu DeltArt · Deltebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre" a Deltebre

El 3 de desembre de 2021 s’inaugura l’exposició “Aquelles tardes...120 anys de cine a les Terres de l’Ebre” a l’espai expositiu DeltArt de Deltebre.

“Aquelles tardes...120 anys de cine a les Terres de l’Ebre” convida al visitant a reviure com el cine ha esdevingut una de les principals manifestacions de les formes d’oci i els canvis culturals que s’han produït al segle XX a les Terres de l’Ebre, així com a compartir i recordar la sociabiltiat i les emocions que el cine ha despertat en tots nosaltres.

L’exposició va ser produïda amb el suport del Departament de Cultura i és una iniciativa del Servei d’Atenció als Museus (SAM) i Museu de les Terres de l’Ebre. A més, per al seu desenvolupament es va comptar amb la col·laboració dels equipaments patrimonials del territori que formen part de la xarxa del SAM, i de moltes institucions, empreses i particulars que van aportar fotografies, documents i objectes per a completar el discurs de la mostra.

El contingut

L’exposició, organitzada en dues parts, ofereix un recorregut per la història del cine a les quatre comarques ebrenques, així com una aproximació al que va suposar el cinema per a la societat del moment al llarg del segle XX.

La mostra, en una primera part, fa un recorregut històric des de les primeres projeccions cinematogràfiques al territori en barraques de fira o en teatres, cafès d’associacions, ateneus o altres fins que es creen les primeres sales destinades a acollir específicament projeccions i com aquestes es van anar expandint pel territori entre els anys 10 i 20 del segle XX, i la posterior sonorització. Durant la postguerra i fins a la dècada dels 60, el cinema serà, juntament amb el futbol i els balls, l’entreteniment preferit de la societat, especialment de la joventut, qui veurà en el cinema la possibilitat de fugir de la realitat dura i angoixant del moment. Ja a partir dels anys 60, amb la progressiva arribada de la televisió, la generalització del cotxe i l’aparició d’altres formes d’oci comença el declivi de les sales locals, el qual s’aguditza en les dècades següents, especialment a partir de la generalització de l’ús del reproductor de vídeo. És l’època en la que les pel·lícules de destape, els concerts i el teatre tornen a les sales de cinema per a garantir-ne la supervivència. Al llarg de les dècades dels 80 i els 90 van tancar gairebé la totalitat de les sales locals, a excepció d’algunes integrades en el Circuit de Cinema Escarceller.

A finals de la dècada de 1990 i els inicis dels 2000, s’obren els dos complexos de multisales del territori, els OCine de Roquetes i Amposta 11, un altre model de negoci d’exhibició cinematogràfica basada en l’àmplia oferta simultània i en els darrers avenços tècnics.

La segona part de l’exposició fa un recorregut per la història cinematogràfica, des de les primeres projeccions fins a l’actualitat, a diferents municipis d eles Terres de l’Ebre. En aquesta ocasió Deltebre, Sant Jaume, Amposta, Tortosa, etc.


Dies: del 3/12/2021 al 16/1/2022

Lloc: Espai expositiu DeltArt

Població: Deltebre

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies