reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juliol 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    Conferència “Les deixalles marines ens parlen” amb motiu del Dia Internacional dels Museus, la Setmana de la Natura i la 19ena Setmana del Medi Ambient del Parc Natural del Delta de l´Ebre

26/5/2023 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència “Les deixalles marines ens parlen” amb motiu del Dia Internacional dels Museus, la Setmana de la Natura i la 19ena Setmana del Medi Ambient del Parc Natural del Delta de l´Ebre

El divendres dia 26 de maig es realitza al Museu de les Terres de l’Ebre la conferència “Les deixalles marines ens parlen”, a càrrec d’Eve Galimany, investigadora de l’Institut de Ciències del Mar i de l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR / ICM-CSIC)..

La xerrada està inclosa dins de les activitats que es realitzen a la ciutat d’Amposta dins del projecte Amposta Ciutat Sostenible 2023 i de la Setmana de la Natura i també forma part del programa d’actes que ofereix el museu dins de la celebració del Dia Internacional dels Museus i de la 19ena Setmana del Medi Ambient del Medi Ambient del Parc Natural del Delta de l´Ebre.

Les deixalles marines són objectes fabricats o processats que acaben abandonats al medi marí. Entre les deixalles, els plàstics, sorgits inicialment per aturar la caça d’animals, són  actualment un dels problemes mediambientals més importants de tots els temps. Les tones de plàstic que es produeixen i de les quals se’n fa mal ús estan omplint els mars i oceans d’un material que pot perdurar durant segles. Entendre la seva abundància i distribució és essencial per contribuir en una millora de la seva gestió tant en terra com en mar, incloses les estratègies de pesca passiva de deixalles.

La Mediterrània està considerada com una de les mars més contaminades del món, en les seves aigües podem trobar surant una ingent quantitat de brossa formada en la seva major part per plàstics. Aquests materials entren en la cadena tròfica dels animals marins que mengen de forma accidental micro i macroplàstics que després trobem al seu tracte digestiu i que causen problemes de salut i mortaldats. A més, de forma mecànica si es queden enganxats en alguna part del seu cos, també poden produir ferides i mort a molts d’aquests animals.

El Parc Natural és conscient de la problemàtica de la brossa que trobem al Mar Mediterrani i ha coordinat i participat en múltiples campanyes de neteja amb l’Associació de Voluntaris del Parc i altres entitats del territori. Des de 2015 lidera la campanya Per un Delta Net, que pretén sensibilitzar la població local i visitant que cal adquirir conductes més cíviques amb l’entorn i influir en un canvi en els patrons de consum que afavoreixi una reducció del volum de residus que generem.

En els darrers anys el Parc també ha col·laborat en diferents projectes d’àmbit europeu que estudien solucions a aquesta problemàtica. L’any 2017, el Parc va participar en el projecte Act4Litter per trobar mesures per lluitar contra la brossa marina, mentre que a l’any 2018 i 2019 el projecte Medsealitter analitzà la brossa surant davant les costes del Delta, i els estius de l’any 2021 i 2022, en el marc del Delta, s’inicià una prova pilot per a la implementació de gots reutilitzables per a guinguetes de platja i festes populars, dins del projecte Interreg Plastic Busters.

La conferència que programem ens permetrà  conèixer la magnitud i l’impacte d’aquesta contaminació, i plantejar quines poden ser les solucions a  aquest greu problema per al l’ecosistema marí i els seus habitants.


Dia: 26/5/2023

Horari: Dia 26 de maig a les 19 h.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies