reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juliol 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    Setmana de la Ciència a Catalunya 2023

del 6/11/2023 al 18/11/2023 · Institut Ramon Berenguer IV i Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Setmana de la Ciència a Catalunya 2023

Com tots els anys al llarg del mes de novembre es celebra arreu del país la 28a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya. La Setmana de la Ciència és una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) que compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la disseminació de la ciència i la tecnologia.

En el marc de la Setmana de la Ciència s’organitzaran tot un munt d’activitats de disseminació de la ciència arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, activitats virtuals, exposicions, tallers científics..., una gran oferta científica diferents formats a l’abast de tothom!

Les activitats estan adreçades a tots els públics i té com a objectius fonamentals apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

I com en edicions anteriors des del Museu de les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Campus extens de la URV a Amposta, l’Ajuntament d’Amposta, L’Institut Ramon Berenguer IV i el Parc Natural del delta de l’Ebre, hem programat un seguit d’activitats que inclouen tallers, conferències i visites guiades.

Les activitats es desenvoluparan del 6 al 18 de novembre i estan incloses dins del projecte Amposta Ciutat Sostenible 2023.

PROGRAMA SETMANA DE LA CIÈNCIA AL CAMPUS EXTENS DE LA URV A AMPOSTA

Dilluns dia 6 de novembre a les 16.30 h.

Cafè Científic “Els humans podem viure més enllà de la terra?”. A càrrec de Carme Jordi i Nebot Dra. En física i Catedràtica de la UB.


Els recursos del nostre planeta s’estan esgotant i cada vegada més sovint sentim a parlar d’anar a viure a la Lluna o a Mart. En aquesta xerrada situarem la Terra en el seu context, parlarem d’altres planetes que podrien tenir vida i discutirem les condicions en les quals els humans podrien viure fora de la Terra.

Lloc: Institut Ramon Berenguer IV
Confirmar assistència al 9777015556 o a info@iesramonberenguer.org

Dissabte 11 de novembre

Taller "Els insectes com a font de proteïna equivalent i sostenible" a les 11.30 h. A càrrec d’Esther Rodríguez, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia (URV).

Taller format per diferents activitats pràctiques a través de les quals els nens i nenes coneixeran la problemàtica mediambiental de la nostra principal font de proteïna, la carn, i descobriran els insectes com una font de proteïna alternativa, equivalent i més sostenible.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre.
Activitat familiar limitada a 25 places. Inscripcions

Inscriu-te al Taller


Dijous 16 de novembre a les 18 h.

Conferència “Estil de vida Residu Zero” i taller “Emportat un fregall o esponja vegetal”. A càrrec de la Dra. Enginyera Agrònoma Esther Peñarrubia

Conferència on es tracten les estratègies de la Cultura Residu Zero per portar un estil de vida més sostenible, prevenint i reduint al mínim els residus mentre estalviem temps i diners. Exemples pràctics aplicables a la realitat catalana. En acabar la xerrada  es realitzarà el taller de luffa “Emportat un fregall o esponja vegetal” on es confecciona un fregall vegetal per rentar els plats o una esponja vegetal per la higiene personal, que els assistents s’emportaran.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre
Activitat  limitada a 25 places. Inscripcions

Inscriu-te a la conferència-taller


Divendres 17 de novembre a les 19 h.

Conferència “La natura ens parla i no escoltem. El canvi climàtic que ja està aquí". A càrrec de Pere Luque Biòleg del Museu de les Terres de l’Ebre.

La biosfera no és un entorn estàtic . Tots els animals s’adapten, si poden, als canvis que esdevenen en el medi ambient. Molts grups d’animals estan patint els efectes del canvi climàtic. S’estima que un milió d’espècies, dels vuit milions que habiten el nostre planeta, es troben en perill d’extinció. Unes dades que fan que ja es comenci a parlar de que ens trobem davant de la sisena extinció massiva de l’historia de la Terra. Amb aquests canvis la natura i els animals ens estan parlant i ens alerten de que un procés complex i global està afectant al planeta, un canvi climàtic que ja no és una teoria sinó una realitat. La natura i els animals ens estan parlant i la pregunta que ens podem fer és: els estem escoltant?.

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre

Dissabte 18 de novembre a les 11.00 h.

Visita guiada “El jaciment protohistòric de l’Antic (Amposta, Montsià) i el control de l’antiga desembocadura de l’Ebre”. A càrrec del Dr. Samuel Sardà , arqueòleg de la URV i director de l’excavació de l’Antic.
Des de l’estiu del 2020 els treballs arqueològics efectuats de forma regular pel GRESEPIA-URV al jaciment protohistòric de l’Antic (s. VII-I aC) han permès documentar múltiples evidències sobre l’economia, l’alimentació i les formes de vida dels habitants d’un assentament que va jugar un paper clau en el control territorial del paleo-paisatge deltaic. D’entre el conjunt general de troballes efectuades, sobresurt la importància cabdal que tingué la pesca i l’aprofitament dels recursos marítims i fluvials per als ibers de l’antiga desembocadura de l’Ebre.

Lloc de sortida i trobada: Davant del Gros Mercat al Polígon de l’Oriola
Desplaçament amb vehicle particular.


Dies: del 6/11/2023 al 18/11/2023

Lloc: Institut Ramon Berenguer IV i Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Telèfon: 977702954

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies