reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Tasta la Cultura de l’Ebre 2024. Itinerari experiencial. Els sabors de l’oli, l’or líquid de la PlanaMuseu de les Terres de l´EbreXX Jornades Micològiques de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior octubre 2024 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   



Activitats previstes per al dia 31/10/2024

Exposició "Art Brut"

del 17/10/2024 al 3/11/2024 · Aula Oberta del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Art Brut"

Del 17 al 27 d’octubre es pot visitar a l’Aula Oberta del Museu de les Terres de l’Ebre l’exposició "Art Brut. L’ànima en brut".

Aquesta exposició consta d’obres originals realitzades per les persones usuàries del Club Social Terres de l’Ebre, amb la col·laboració voluntària d’Abel Carrasco,il·lustrador i activista de la salut mental. Una mostra de creativitat, on cada peça ens endinsa en els racons més profunds de l’ànima, sense filtres ni limitacions.

L’exposició està organitzada pel Club Social de les Terres de l’Ebre, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de les Terres de l’Ebre i compta amb la col3laboració de l’Ajuntament d’Amposta i el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.



llegir més

Inauguració de l’exposició "Los pobles dels rius"

del 24/10/2024 al 2/2/2025 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Inauguració de l’exposició "Los pobles dels rius"

El Museu de les Terres de l’Ebre acollirà l’exposició itinerant “Los pobles dels rius”, mostra que s’inaugurarà aquest dijous, 24 d’octubre, a les 19 h, i que es podrà visitar fins al 2 de febrer de 2025 en la seva sala temporal, a Amposta. La mostra és una producció dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre, amb la col·laboració del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica de la Universitat de Barcelona i del Museu de les Terres de l’Ebre.

“Los pobles dels rius” relata el dia a dia dels habitants de les terres banyades pels rius Ebre, Sénia, Matarranya, Algars, Guadalop i Bergantes, durant la primera edat del ferro (s. VIII-VI aC). En aquest sentit, en l’exposició es recreen escenes a partir dels vestigis trobats en els més de 120 jaciments documentats en l’àrea de confluència entre Catalunya, el País Valencià i Aragó, que mostren un passat enigmàtic però, alhora, estranyament proper. Entre la cinquantena de peces exposades, es troben un conjunt de peces originals de diversos jaciments de les Terres de l’Ebre.

Com a primícia, el Museu de les Terres de l’Ebre afegirà, en exclusiva, tres peces de gran valor i que són del seu propi fons. Entre elles, es podrà veure una part d’un pilar de sosteniment del sostre, totalment calcinat, procedent de l’Assut (Tivenys) –es tracta d’una peça realment excepcional, ja que ofereix molta informació sobre com es construïa en aquell període i, a més, no se n’ha conservat cap d’altra–. Així mateix, veurem un cip procedent de la necròpolis del Coll del Moro (Gandesa) –element commemoratiu funerari dels quals se’n conserven molt pocs– i una destral de ferro procedent del jaciment de Sant Jaume (Alcanar) –de les més antigues localitzades a Catalunya.

La mostra està dividida en onze àmbits: “Arquitectes de primera”; “Un món de cabanes, pobles, torres, fortaleses i sofisticades residències”; “Els cabdills dels rius”; “El gran tiberi”; “El dia a dia”; “Fila que filaràs”; “Terrissa per tot arreu”; “Treballar a la mina”; “Dos mons que es troben”; “Guerra!”, i “Un darrer adeu als que ens deixen per sempre”. A partir de tots ells, entre la cinquantena de peces exposades trobem elements de comerç –com petites denes fenícies de pasta de vidre procedents de la necròpolis de Mianes (Santa Bàrbara), ampolletes per contenir ungüents procedents de la necròpolis de Mas de Mussol (l’Aldea), etc.–, d’abillament personal i ornament –com cadenes de cinturó, penjolls, sivelles, fíbules, etc.–, peces d’ús domèstic –com objectes de cuina, un molí manual o de vaixella de taula–, d’activitats tèxtils –com pondus o fusaioles–, i peces del treball dels metalls –com motlles–. Tota aquesta mostra d’elements originals es completa amb una reproducció en 3D de les peces d’un banquet cerimonial.

Amb la intenció de fer més extensiva al públic l’exposició, també s’han programat al seu voltant una sèrie d’activitats per donar a conèixer el valuós patrimoni, com ara tallers d’arqueologia experimental adreçats als centres d’ensenyament de primària; un cicle de conferències, i visites familiars gratuïtes els diumenges 10 de novembre i 1 de desembre de 2024, i 26 de gener de 2025. Addicionalment, en la inauguració del 24 d’octubre, es farà una visita guiada a càrrec del Dr. David Garcia Rubert, reconegut arqueòleg que ha realitzat nombroses campanyes al territori, especialment al jaciment de Sant Jaume (Alcanar).

Val a dir que tant l’exposició com la guia que l’acompanya recullen els resultats de la investigació duta a terme, durant anys, per grups de recerca de les universitats i que, ara, els presenten amb una vocació clarament pedagògica. Per aquest motiu, les il·lustracions de l’ebrenc Lluís Chavarria Martí prenen un gran protagonisme gràcies als colors vívids i al retrat detallat de la quotidianitat d’aquests pobles de l’edat del ferro.


llegir més

Tasta la Cultura de l’Ebre. Els sabors de l’oli. L’or líquid de la Plana

del 28/10/2024 al 14/12/2024 · Santa Bàrbara · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Tasta la Cultura de l’Ebre. Els sabors de l’oli. L’or líquid de la Plana

Aquest és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de la cooperativa de producció d’oli local, Agrícola del Camp. El projecte vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperatives, centre d’interpretació i restaurants. Aquests són els ingredients principals que articularan una experiència turística per les planes del Montsià, per conèixer la cultura tradicional vinculada a l’oli i les oliveres.

En aquesta activitat de turisme experiencial gaudireu del conreu de l’olivera, us explicaran i coneixereu els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre. Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen  les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s’elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.

Espais que es visitaran
a)    Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana:. Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

b)    Camps d’oliveres: Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.)

c)    Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara: En les instal·lacions de les dues almàsseres es produeix l’oli d’oliva i són el fruit de l’associació de la pagesia. en la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori. Aquí s’explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.

TASTA LA CULTURA DE L’EBRE
ELS SABORS DE L’OLI, L’OR LÍQUID DE LA PLANA


Horaris i entrades


L’activitat “Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana” es realitzarà els dissabtes al matí d’11 a 14 h. segons el calendari següent:
·    16 i 23 de novembre de 2024
·    7 i 14 de desembre de 2024


L’experiència turística és gratuïta, atès que es vol dirigir a un públic familiar i de grups. Podeu trobar més informació a la web del museu www.museuterresebre.cat, i es pot fer la reserva enviant un email a museulaplana@gmail.com o trucant als telèfons 658 998 721 / 977 719 136

MENÚ

Experiència turística per les planes el Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculades a les oliveres i l’oli.

1r Plat: Visita al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana
2n Plat: Experiència rural entre oliveres
3r Plat: Recorregut per les cooperatives i tast d’oli


Punt de trobada:
Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana, Passeig de les Quatre Carreteres s/n
Horaris: Dissabtes, d’11:00 a 14:00h
Informació: 658 998 721 / 9777 719 136. museulaplana@santabarbara.cat



llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies