reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreExposició "Grup de Dansa Paracota + de 20 anys recuperant tradicions"

Agenda

tipus:
anterior maig 2025 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 



Presentació " Noves tècniques i patrimoni: reproduccions en 3D del fons d’arqueologia del Museu de les Terres de l’Ebre"

15/12/2016 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Presentació " Noves tècniques i patrimoni: reproduccions en 3D del fons d’arqueologia del Museu de les Terres de l’Ebre"

En els últims anys la creixent aparició de noves tècniques i tecnologies aplicades a l’estudi, caracterització i anàlisis de les formes del medi ha significat un gran pas en la millora i qualitat dels processos de documentació del patrimoni en diferents àmbits. Durant aquesta xerrada s’exposaran les oportunitats que ofereixen noves tècniques de fotogrametria digital automatitzada (Structure from Motion-Multi View Stereo: SfM-MVS) com a eina per a la realització de projectes de documentació i registre del patrimoni arqueològic. Aquesta eina està aportant importants avantatges vers altres tècniques i tecnologies (LiDAR, fotogrametria  clàssica,  topografia,..) i és cada cop més utilitzada en els camps de l’arqueologia i la conservació de bens culturals, així com en totes aquelles disciplines orientades a la protecció, digitalització, documentació i virtualització del patrimoni material en general.
La fotogrametria digital automatitzada (SfM-MVS) és una tècnica que permet l’extracció d’informació tridimensional a partir de col·leccions de fotografies convencionals captades en estructura de moviment. Per abordar un projecte fotogramètric cal fer una adequada planificació de l’adquisició de les col·leccions de les fotografies. En la sessió s’explicaran algunes formes d’adquirir les fotografies mitjançant diferents plataformes, així com el posterior tractament fins l’obtenció del model fotogramètric final.
També s’exposarà el projecte de virtualització 3D de part del fons museístic del Museu de les Terres de l’Ebre, concretament un conjunt de 40 peces de diferents tipologies i èpoques. Aquest conjunt de peces arqueològiques són una mostra d’algunes de les peces més emblemàtiques de la col·lecció d’arqueologia i gaire bé totes elles es poden veure a l’exposició permanent. Les peces han estat escollides en funció dels paràmetres i limitacions tècniques fotogramètriques i de la seva representativitat arqueològica, històrica i patrimonial en relació a les diferents èpoques representades (prehistòria, protohistòria i edat mitjana) i al territori de les Terres de l’Ebre. Principalment són objectes ceràmics, encara que també hi ha objectes en metall i en os, que representen la vida quotidiana, la religiositat, les industries i la tècnica, el comerç, els elements constructius, etc. de les comunitats assentades a les nostres terres entre el IV mil·lenni aC i el segle XV.  A tall d’exemple podem trobar elements de caràcter cultual i votiu com el peveter de Démeter, un ex-vot ibèric, un vas-copa d’ofrenes ibèric, dos talismans andalusins o una ampolla de pelegrí medieval; objectes de cuina i taula de totes les èpoques; objectes de diferents industries com la metal·lúrgia del bronze o el teixit, etc.
Aquest fons té múltiples aplicacions com poden ser: la confecció de plànols i mesures, l’avaluació de l’estat de conservació de bens, l’estudi de deteriorament evolutiu, la realització d’animacions fotorealistes, l’ajut en la recerca, la producció de repliques a escala real o la creació de material divulgatiu i pedagògic. En endavant aquestes reproduccions en 3D es podran consultar, de forma lliure, en l’apartat de col·leccions d’aquesta web.


Dia: 15/12/2016

Horari: 15 de desembre a les 19:30h

Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre

Població: Amposta

Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i empresa 4Datum

Telèfon: 977-70 29 54

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies