12/4/2012 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta
CICLE DE CONFERÈNCIES: “PATRIMONI FORA VITRINA”
Del 12 d’abril al 3 de maig de 2012
Lloc: Museu de les Terres de l’Ebre (c/ Gran Capità, 34, Amposta)
Informació: www.museuterresebre.cat Tel. 977 70 29 54
Organitza: Ajuntament d’Amposta, Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV, Museu de les Terres de l’Ebre
Col·labora: Diputació de Tarragona
Presentació
Amb aquest cicle presentem des d’una perspectiva interdisciplinària diversos elements singulars del patrimoni natural i cultural de les Terres de l’Ebre. En les 4 xerrades-col·loqui, diversos especialistes ens guiaran per la història, el context original i el valor referencial d’aquests elements; podrem veure’ls de prop i al costat d’altres objectes vinculats; també podrem sentir l’emoció de tocar-los... perquè del que es tracta és de fer més accessible el patrimoni als ciutadans.
Avui, per sort, el patrimoni ha esdevingut un element de referència i dinamització per a sectors cada vegada més amplis de la societat. En els museus de societat i també en els de ciència, els professionals han esborrat moltes de les barreres que recloïen obligatòriament els béns culturals dins de delicades urnes de vidre... De la seva mà ha arribat l’hora del patrimoni a fora de les vitrines, l’hora de posar al davant l’ús i el gaudi social d’un patrimoni que és de tots i que volem compartir amb tots.
Programa
“La torre de Sant Joan i la defensa dels Alfacs”, conferència a càrrec de Toni Cartes, arqueòleg del Museu de les Terres de l’Ebre
Dijous 12 d’abril, a les 19.30h
La Torre de Sant Joan, les restes de la qual es troben a l’interior de la badia dels Alfacs, presenta unes característiques a nivell històric i arquitectònic que la converteixen en un element patrimonial de gran interès. Construïda al s.XVI per a defensar el port dels Alfacs dels atacs dels pirates, cal destacar que arquitectònicament és una torre molt avançada al seu temps, un dels primers exemples al litoral català, i l’únic de la mar de l’Ebre, de torre amb baluards. Al llarg dels segles va ser testimoni de la Guerra dels Segadors, de la Guerra de Successió, de la Guerra Gran i de la Guerra del Francès, moment en el que va patir grans desperfectes que van causar la seua ruïna. En la conferència, també es presentarà el projecte de recuperació redactat pel Museu de les Terres de l’Ebre i el Parc Natural del Delta de l’Ebre.
“La muleta Salvadora: de la vida quotidiana al patrimoni cultural”, conferència a càrrec de Carme Queralt, antropòloga del Museu de les Terres de l’Ebre
Dijous 19 d’abril, a les 19.30h
El 1912, José Sapiña Papasseit encarregà la muleta Salvadora a un mestre d’aixa de Tortosa. Des de llavors i fins el 1992, la seva funció principal va ser la pesca, a l’Ebre, des del Delta fins a l’assut de Xerta, i a la costa, des de Sant Carles de la Ràpita fins a l’Ampolla, amb palangre i arrossegament. A nivell popular però la Salvadora era coneguda sobretot pels seus triomfs en les regates de festes majors d’Amposta i altres poblacions. El 1992, la Salvadora inicià la seva etapa patrimonial, la família Sapiña la va cedir al Port de Tarragona, on va ser restaurada i preservada; i actualment, es troba de nou a Amposta, on està cedida en dipòsit al Museu de els Terres de l’Ebre, i exposada permanentment a l’exposició L’Ebre, camí d’aigua. A partir de la Salvadora, segurament la muleta fluvial més antiga que es conserva, i de quatre generacions de la família Sapiña, assentades a Tortosa, Amposta i Deltebre, la conferència resumeix una etapa recent del patrimoni etnològic de l’Ebre.
“La falcata i l’armament ibèric”, conferència a càrrec de Maria del Mar Villalbí, arqueòloga del Museu de les Terres de l’Ebre
Dijous 26 d’abril, a les 19.30h
La falcata és una de les peces que van permetre identificar la necròpolis paleoibèrica de Mianes (Santa Bàrbara). Símbol de riquesa, de posició social i d’estatus guerrer és un arma funcional que representa els forts valors aristocràtics, militars i de guerra de la cultura ibèrica. El Museu de les Terres de l’Ebre aplega la col·lecció més important de Catalunya d’armament ibèric. En la conferència es parlarà del conjunt de l’armament (espasa, caetra, soliferrum...), de la seva funcionalitat i significació.
“La saboga, un peix fluvial singular”, conferència a càrrec de Miquel Àngel López, biòleg de Forestal Catalana i Toni Cartes, arqueòleg del Museu de les Terres de l’Ebre
Dijous 3 de maig, a les 19.30h
La saboga és un peix singular, pertanyent a la mateixa família que les sardines, que viu al mar i penetra a l’Ebre per aparellar-se i posar-hi els seus ous. Motiu d’importants pesqueres que van arribar a tenir, des de l’edat mitjana, importància comercial, era un dels peixos més preuats per la gent dels pobles riberencs. Amb motiu de la contaminació i de la construcció d’embassaments i altres obstacles en el curs del riu, les seves poblacions van anar minvant fins pràcticament arribar a l’extinció de l’espècie. Afortunadament en els darrers anys s’ha constatat una recuperació de les seves poblacions i la seva presència torna a ser habitual en el darrer tram del riu Ebre.
Activitat gratuïta. Entrada lliure.
Dia: 12/4/2012
Horari: Dijous, 12 d’abril a les 19.30h
Lloc: Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre
Població: Amposta
Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies