reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Ebre, Art & PatrimoniObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior setembre 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Exposició “Les papallones de la serra de Montsià”

del 11/10/2013 al 10/11/2013 · Sala d’exposicions de l’Ajuntament de Freginals · Freginals

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Les papallones de la serra de Montsià”

Les papallones són, sense cap dubte, el grup d’insectes més conegut i populars, però a més del seu valor estètic, aquests insectes juguen un paper clau dins dels nostres ecosistemes i presenten unes característiques vitals que els hi confereixen un elevat valor com a organismes bioindicadors.

Les papallones o lepidòpters estan presents a tots els ambients mundials excepte els casquets polars, i amb 200.000 espècies conegudes i moltes altres que encara resten per descobrir, constitueixen un dels grups d’essers vius més nombrós. Es poden dividir en dos grans grups: papallones diürnes o ropalòcers, menys nombroses i molt més conegudes, i papallones nocturnes o heteròcers, un grup molt més nombrós i desconegut. A Catalunya hi han unes 200 espècies de ropalòcers (molt ben estudiats) i es calcula que uns 3.000 heteròcers, molts dels quals encara no han estat identificats.

Aquests insectes, fruit de la bellesa dels seus adults, que presenten coloracions i dibuixos que en algunes espècies constitueixen autèntiques meravelles, es troben presents a la cultura humana des de fa mil·lennis especialment en les cultures orientals on simbolitzen l’ànima o l’amor. Al món occidental en canvi, representen a la bellesa i la fragilitat.

La serra de Montsià és un destacat i important paratge natural que dona nom a la comarca del Montsià i que està declarat, com a espai d’interés natural. Aquesta serralada, que inclou alguns dels ecosistemes mediterranis més ben conservats de les Terres de l’Ebre, es coneguda per la importància de la seva flora i fauna vertebrada, però no tant per la biodiversitat d’insectes i altres invertebrats que acull i que també tenen un valor destacat dins del conjunt del país.

L’exposició “Les papallones de la serra de Montsià”, que s’inaugurarà a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Freginals el divendres 11 d’octubre a les 19.30 h., intenta acostar al públic en general la biodiversitat de papallones, especialment diürnes però també nocturnes, que es poden trobar a la serra de Montsià. Es calcula que a la serra hi han citades fins al moment una cinquantena d’espècies de ropalòcers, mentre que pel que fa als heteròcers es desconeix tant el nombre total com la gran part d’espècies que hi habiten. A l’exposició podem trobar una àmplia representació de les papallones diürnes d’aquest espai natural amb més de 36 espècies diferents, mentre que pel que fa a les papallones nocturnes a la mostra es poden observar algunes de les espècies més grans i espectaculars. En total la mostra acull més de 200 exemplars de papallones majoritàriament autòctones, i una petita representació de papallones tropicals.

Des de l’any 2012 Oriol Hidalgo expert en papallones i col·laborador del Museu de les Terres de l’Ebre, està realitzant a la serreta de Freginals el primer transsecte del projecte de seguiment de les poblacions de papallones a Catalunya o CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme), que es localitza a una serralada litoral de les Terres de l’Ebre. Per aquest motiu, i com a complement a l’exposició el mateix dia 11 d’octubre a les 20 h. i a la sala d’actes de l’Ajuntament de Freginals tindrà lloc la conferència “Les papallones de la serra de Montsià”. Un cop finalitzada la xerrada i per a aquells assistents que ho desitgen hi haurà una visita guiada pel ponent a l’exposició.


Dies: del 11/10/2013 al 10/11/2013

Horari: De l’11 d’octubre al 10 de novembre de 2013

Lloc: Sala d’exposicions de l’Ajuntament de Freginals

Població: Freginals

Organitza: Ajuntament de Freginals i Museu de les Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal