reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior desembre 2021 següent
dl dm dc dj dv ds dg
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  Activitats previstes per al dia 11/12/2021

Exposició "Lo Delta 4.30"

del 19/11/2021 al 12/12/2021 · Biblioteca Francesc Balagué · Sant Jaume d’Enveja

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Lo Delta 4.30"

Un bàndol de flamencs ens sobrevola i ens meravella. La immersió en el món natural ens omple de màgia i de placidesa. Lo Delta és una de les actuals Reserves de la Biosfera, que constitueixen el substrat de la cadena de la VIDA i un llegat que hem de cuidar.

El propòsit de l’exposició és conèixer per vincular-nos, vincular-nos per estimar, estimar per respectar i respectar per preservar. Està dividida en quatre mòduls: Perdre’s per trobar-se, Llums que encenen llums, El Jo més íntim i La força del col·lectiu. Format cadascun vuit fotografies de 50 x 60 cm, impreses en paper de molt alta qualitat, unides per un subtil fil conductor i complementades amb quatre poesies i un Audiovisual.

Són fotografies que sembla que hagin estat pintades amb la càmera. L’ànima i l’essència dels colors, dels silencis, de la llum, de la calma, de l’aire transparent, de les textures, els murmuris de l’aigua o d’aus que alcen el vol, es fusionen i apareix l’invisible.

Ara , després del seu pas per Amposta, l’exposició “Lo Delta 4.30” arriba a Sant Jaume d’Enveja on es podrà visitar del 19 de novembre al 12 de desembre a la Biblioteca Francesc Balagué.

José Antonio Sartorio

Naturalista, fotògraf, viatger i empresari turístic, especialitzat a protegir les persones en vilatges. Llicenciat amb Grau en Ciéncies Químiques. Format en diversos Màsters empresarials i de Psicologia humanista. Soci de SEO-BIRD LIFE, AEFONA, SCFN i accionista de RIET VELL. Creador de l’espai d’art fotogràfic www.artslow.photo

La seva passió pels entorns naturals comença  de ben petit amb Rodríguez de la Fuente i amb Joaquín Araujo. Per a l’autor, la fotografia és un mitjà d’Integració conscient i lent (slow) en el món natural, que esdevé font d’equilibri personal. Es converteix en una escola de coneixement, de comprensió,de calma i d’ajuda a la conservació i conforma, alhora, un espai d’Interconnexió i de transmissió de bellesa natural, de consciencia i de poesia, que ens parla de cor a cor.


llegir més

Tasta la Cultura de l’Ebre "Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana

del 20/11/2021 al 5/2/2022 · Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Tasta la Cultura de l’Ebre "Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana

Aquest és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de les dues cooperatives de producció d’oli local, Agrícola del Camp i Sant Gregori. El projecte vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperatives, centre d’interpretació i restaurants. Aquests són els ingredients principals que articularan una experiència turística per les planes del Montsià, per conèixer la cultura tradicional vinculada a l’oli i les oliveres.

En aquesta activitat de turisme experiencial gaudireu del conreu de l’olivera, us explicaran i coneixereu els seus orígens, el procés i l’elaboració de l’oli d’oliva a la Plana del Montsià, en concret a la vila de Santa Bàrbara. Aquest producte ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l’interior del Montsià i Baix Ebre. Durant el recorregut, es podran visitar diferents espais, on es descriuen  les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble, fins a les instal·lacions on s’elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d’oli que es produeixen a Santa Bàrbara.

Espais que es visitaran

a)    Museu de la Vida a la Plana. Aquestes instal·lacions són el resultat de la restauració patrimonial d’una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s’explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l’oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s’utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l’oli. També es farà una descripció de com s’ha desenvolupat el comerç d’aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

b)    Camps d’oliveres: Es visitarà un camp d’oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s’explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l’arbre al llarg de l’any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l’oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l’entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l’oliva, etc.).

c)    Cooperatives Agrícoles de Santa Bàrbara. En les instal·lacions de les dos almàsseres es produeix l’oli d’oliva i són el fruit de l’associació de la pagesia en la Cooperativa Agrícola del Camp i la Cooperativa Sant Gregori. Aquí s’explicarà el procés actual d’obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.TASTA LA CULTURA DE L’EBRE
ELS SABORS DE L’OLI, L’OR LIQUID DE LA PLANA
SANTA BÀRBARA 2020-2021
Dates:

 • 20, 27 de novembre de 2021
 • 11,18 de desembre de 2021
 • 15, 25 i 29 de gener de 2022
 • 5 de febrer de 2022


MENÚ

Experiència turística per les planes el Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculades a les oliveres i l’oli.

1r Plat: Visita al Centre d’Interpretació d ela Vida a la Plana
2n Plat: Experiència rural entre oliveres
3r Plat: Recorregut per les cooperatives i tast d’oli

Punt de trobada:

Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana, Passeig de les Quatre Carreteres s/n

Horaris: Dissabtes, d’11:00 a 14:00h
Informació: 658 998 721 / 9777 719 136
Preu: 6 € (els menors de set anys tenen l’activitat gratuïta)
Reserves: Ebreticket.cat


llegir més

Presentació del manual “Tècnica de construcció de murs en pedra seca: regles professionals” i inauguració de l’exposició “Tot un món de pedra seca”.

del 24/11/2021 al 19/12/2021 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Presentació del manual “Tècnica de construcció de murs en pedra seca: regles professionals” i inauguració de l’exposició “Tot un món de pedra seca”.

Actes amb motiu de la Setmana de la Pedra Seca 2021.

El llibre “Tècnica de construcció de murs en pedra seca: regles professionals”, publicat per Col·laboraxPaisatge, amb la col·laboració de Brau Edicions, és la traducció al català del manual del mateix títol editat en francès per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-oriental de Catalunya (ADRINOC) el 2017; una entitat sense ànim de lucre creada per gestionar l’aplicació de la metodologia LEADER en el seu àmbit territorial, i que és el llibre de capçalera dels dos certificats de Qualificació Professional de Construcció en Pedra Seca que s’imparteixen a França. El llibre recull indicacions sobre les tècniques necessàries per a la bona construcció en pedra seca, i està dirigit tant a constructors professionals i treballadors del camp com a qualsevol persona que pugui necessitar informació tècnica per realitzar o bé encarregar aquest tipus d’arquitectura.

L’exposició “Tot un Món de Pedra Seca” recull continguts vinculats als diferents tipus de construccions de pedra seca, especialment les existents a les Terres de l’Ebre, i s’ha realitzat amb l’objectiu de que sigui itinerant per les diferents poblacions del Baix Ebre i el Montsià, per tal de fer la màxima difusió possible d’aquest patrimoni tant nombrós i important a les Terres de l’Ebre. Ha estat realitzada pel Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, i els continguts específics de les Terres de l’Ebre han estat creats per l’arquitecte Antoni López Daufí, vocal del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) Demarcació de l’Ebre.llegir més

"Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre" a Deltebre

del 3/12/2021 al 16/1/2022 · Espai expositiu DeltArt · Deltebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre" a Deltebre

El 3 de desembre de 2021 s’inaugura l’exposició “Aquelles tardes...120 anys de cine a les Terres de l’Ebre” a l’espai expositiu DeltArt de Deltebre.

“Aquelles tardes...120 anys de cine a les Terres de l’Ebre” convida al visitant a reviure com el cine ha esdevingut una de les principals manifestacions de les formes d’oci i els canvis culturals que s’han produït al segle XX a les Terres de l’Ebre, així com a compartir i recordar la sociabiltiat i les emocions que el cine ha despertat en tots nosaltres.

L’exposició va ser produïda amb el suport del Departament de Cultura i és una iniciativa del Servei d’Atenció als Museus (SAM) i Museu de les Terres de l’Ebre. A més, per al seu desenvolupament es va comptar amb la col·laboració dels equipaments patrimonials del territori que formen part de la xarxa del SAM, i de moltes institucions, empreses i particulars que van aportar fotografies, documents i objectes per a completar el discurs de la mostra.

El contingut

L’exposició, organitzada en dues parts, ofereix un recorregut per la història del cine a les quatre comarques ebrenques, així com una aproximació al que va suposar el cinema per a la societat del moment al llarg del segle XX.

La mostra, en una primera part, fa un recorregut històric des de les primeres projeccions cinematogràfiques al territori en barraques de fira o en teatres, cafès d’associacions, ateneus o altres fins que es creen les primeres sales destinades a acollir específicament projeccions i com aquestes es van anar expandint pel territori entre els anys 10 i 20 del segle XX, i la posterior sonorització. Durant la postguerra i fins a la dècada dels 60, el cinema serà, juntament amb el futbol i els balls, l’entreteniment preferit de la societat, especialment de la joventut, qui veurà en el cinema la possibilitat de fugir de la realitat dura i angoixant del moment. Ja a partir dels anys 60, amb la progressiva arribada de la televisió, la generalització del cotxe i l’aparició d’altres formes d’oci comença el declivi de les sales locals, el qual s’aguditza en les dècades següents, especialment a partir de la generalització de l’ús del reproductor de vídeo. És l’època en la que les pel·lícules de destape, els concerts i el teatre tornen a les sales de cinema per a garantir-ne la supervivència. Al llarg de les dècades dels 80 i els 90 van tancar gairebé la totalitat de les sales locals, a excepció d’algunes integrades en el Circuit de Cinema Escarceller.

A finals de la dècada de 1990 i els inicis dels 2000, s’obren els dos complexos de multisales del territori, els OCine de Roquetes i Amposta 11, un altre model de negoci d’exhibició cinematogràfica basada en l’àmplia oferta simultània i en els darrers avenços tècnics.

La segona part de l’exposició fa un recorregut per la història cinematogràfica, des de les primeres projeccions fins a l’actualitat, a diferents municipis d eles Terres de l’Ebre. En aquesta ocasió Deltebre, Sant Jaume, Amposta, Tortosa, etc.


llegir més

XVIII Jornada d’etnologia de les Terres de l’Ebre. El món mariner

11/12/2021 · Museu de la Mar de l’Ebre (carrer Bisbe Aznar, 79) · Sant Carles de la Ràpìta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : XVIII Jornada d’etnologia de les Terres de l’Ebre. El món mariner

El món mariner. Construcció naval, navegació i pesca, fluvials i marítimes.

A les Terres de l’Ebre, la construcció naval de tota mena d’embarcacions, la navegació fluvial per l’Ebre, la navegació a la Mar de l’Ebre i més enllà, i la pesca fluvial i marítima, són elements històrics i culturals, materials i immaterials, d’arrels històriques antiquíssimes, que encara avui formen part del present històric i etnogràfic de la seva població.

Tot i que han desaparegut ja alguns dels seus trets més divulgats i reconeguts arreu, aspectes com ara la navegació per l’Ebre amb rais, muletes i llaguts, que van caracteritzar la vida al riu en èpoques passades, o la pesca tradicional al bolig o el rossegall i a l’almadrava; continuen personalitzant el territori, i sent encara elements destacats de la seva identitat popular.

Aquesta XVIII edició de la Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre està dedicada al món mariner, en un sentit ampli. Té per objectiu difondre els coneixements tècnics, les pràctiques professionals i les formes de vida, tant tradicionals com actuals, que més estretament es relacionen amb la construcció de bastiments, la navegació i la pesca, tant marítimes com fluvials, en aquest àmbit territorial.

Programa

 • 9.30 h. Rebuda de les persones inscrites i lliurament de dossiers.
 • 9.45 h. Inauguració de la Jornada.
 • 10.00 h: CONFERÈNCIA MARC. El cabotatge com a dimensió social i antropològica: el cas de Sant Carles de la Ràpita, a càrrec del Dr. ENRIC GARCIA DOMINGO (Museu Marítim de Barcelona/Universitat de Barcelona, Grup TIG).
 • 10.50 h. PAUSA CAFÈ.
 • 11.30 h. COMUNICACIÓ. L’ofici de mestre d’aixa a Sant Carles de la Ràpita, a càrrec d’ANTONI CARTES REVERTÉ (Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre).
 • 12.00 h. COMUNICACIÓ. El darrer mestre d’aixa de Tortosa i l’Ebre, Isaïas Vilás Panisello, a càrrec de M. CARME QUERALT TOMÁS (Inventari del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya).
 • 12.30 h. COMUNICACIÓ. Els últims llaguters i barquers de la Ribera d’Ebre, a càrrec de JOAN PUJOL PEDRET (Associació La Riuada, Móra d’Ebre).
 • 13.00 h. Torn obert de paraula.
 • 14.00 h. DINAR.
 • 16.00 h. COMUNICACIÓ. Viure a l’Almadrava. Apunts per a una història contemporània de l’Almadrava Cap de Terme, a càrrec de MARC SOLER PIQUER (periodista i escriptor).
 • 16.30 h. COMUNICACIÓ. Com es pescava a Nonasp al Matarranya i l’Algars, a càrrec de JOSEP M. RÀFALES VIDAL i MARIO RIUS ROC (Associació Amics de Nonasp).
 • 17.00 h. Torn obert de paraula.
 • 17.15 h. ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA. Visita guiada al Museu de la Mar de l’Ebre, a càrrec d’ÀNGEL PASCUAL PEÑA, tècnic del Museu.
  ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA. Exposició “Dones de mar. Sal a les venes”. Sala d’exposicions del Museu de la Mar de l’Ebre.
 • 18 h. CLOENDA.

Inscriu-te

Per ampliar informació sobre aquesta XVIII Jornada: http://etnologia.tte.catllegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies