reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior setembre 2017 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Activitats previstes per als propers mesos

Conferència inaugural del curs escolar "Educar amb sentit i sensibilitat"

4/10/2017 · Auditori de la Unió Filharmònica · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència inaugural del curs escolar "Educar amb sentit i sensibilitat"

El dimecres 4 d’octubre es farà l’acte inaugural del nou curs escolar d’Amposta amb la conferència “Educar amb sentit i sensibilitat” a càrrec d’Eva Bach, pedagoga, mestra, escriptora, conferenciant, formadora de formadors, orientadora i terapeuta familiar. En el mateix acte s’inaugurarà el nou curs (2017-18) de l’Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Amposta, que aquest any, a més, celebra el seu 10é aniversari.

L’acte tindrà lloc el proper dia 4 d’octubre a les 19 h. a l’Auditori de la Unió Filharmònica.

Eva Bach  es coneguda com a especialista i investigadora en emocions, comunicació i relacions humanes. Pionera i promotora de l’educació emocional en els àmbits familiar i escolar a Catalunya. Es coneguda pel gran públic pels seus llibres així com per la seva participació en el suplement Criatures del diari Ara des dels seus inicis,  i per les col·laboracions en diversos mitjans de comunicació. Darrerament ha tingut un important ressò mediàtic el document, creat conjuntament amb Montse Jiménez ,“Del bressol al cor.17 per capgirar 17” una guia pedagògica per ajudar els adolescents a gestionar les emocions difícils i les preguntes sense resposta derivades dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils.

Per conèixer millor la seva trajectòria professional i la seva obra podeu consultar http://www.evabach.cat

En la conferència “Educar amb sentit i sensibilitat” reflexionarà sobre: Per a què eduquem: sentit i sensibilitats d’educar; algunes necessitats essencials dels adolescents i/o infants; orientacions, motivacions, valors i actituds per educar millor; cultivar la riquesa interior i educar per l’alegria d’educar.


llegir més

Curs: “El relat creatiu a partir de l’entorn natural (del Montsià)”

del 7/10/2017 al 20/1/2018 · Espais naturals de la comarca del Montsià · Diverses poblacions del Montsià

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Curs: “El relat creatiu a partir de l’entorn natural (del Montsià)”

La missió crítica de l’art recau en aquells exploradors a qui els agrada viatjar i crear relats a partir de la seva experiència i són capaços de prendre’n consciència i generar una tesi crítica que pugui completar l’experiència de la simple visita.

Qualsevol procés creatiu implica generar noves idees, remoure les regles habituals de fer les coses, cercar relats i històries. I en aquest procés, l’entorn hi juga un paper destacat. El Montsià, per exemple, ha estat un espai referent per a la creació de relats artístics, una font d’inspiració per a escriptors, artesans, fotògrafs i artistes en general, tant del territori com de fora.

En aquest curs –sota el títol El relat creatiu a partir de l’entorn natural (del Montsià)–, aprendrem de la mà de l’artista ampostí Jaume Vidal a generar els nostres relats a partir de visites a diferents indrets de la comarca del Montsià, com el Mas de la Creu (Masdenverge), la Barraca de Quicolis ( Freginals), la Casa de Fusta (Amposta) o Matarredona (la Ràpita).

Al finalitzar el curs, els assistents hauran creat un relat a través de diferents disciplines artístiques  com el dibuix, la fotografia, la literatura o l’escultura.

PROGRAMA
I. Creativitat i paisatge
Presentació del curs.
El cadàver exquisit.
La creativitat i exercicis per fomentar-la.
Dissabte 7 d’octubre de 201, de 10 a 14h.
Lloc: Aula oberta del Museu de les Terres de l’Ebre

II. Dinàmica per treballar la creativitat
Activitat pràctica lliure.
Dissabte 28 d’octubre, de 10 a 14h.
Lloc: Mas de la Creu (Masdenverge).

III. L’entorn natural com a subjecte de l’obra.
El relat creatiu i els seus elements.
Dissabte 18 de novembre, de 10 a 14h.
Lloc: Barraca de Quicolis ( Freginals).

IV. Manifest incomplert sobre la creativitat
Keynote la Creativitat. Bruce Mau.
Dissabte 16 de desembre, de 10 a 14h.
Lloc: Casa de Fusta (Delta de l’Ebre).

V. Dinàmica productiva.
Revisió de treballs realitzats.
Avaluació conjunta.
Dissabte 20 de gener, de 10 a 14h.
Lloc: Matarrodona (Sant Carles de la Ràpita).

El preu del taller és de 40€.
Places limitades. L’admissió serà per ordre d’inscripció.


llegir més

XV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre. Les plantes remeieres. Recol·lecció, distribució i usos tradicionals

21/10/2017 · Casa de la Vila · Riba-roja d’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : XV Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre. Les plantes remeieres. Recol·lecció, distribució i usos tradicionals

La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’IRMU, se centra de manera monogràfica en algun dels molts aspectes del Patrimoni Etnològic, material i immaterial, del territori.

Aquest any se celebra la XV edició, dedicada a les plantes remeieres i la seva recol·lecció, distribució i usos tradicionals.

Per itinerància entre les quatre comarques de l’Ebre, tindrà lloc a Riba-roja d’Ebre, concretament a la Casa de la Vila, el dissabte 21 d’octubre, a partir de les 9.30 h i fins a les 18.30 h. L’organització de la Jornada incorpora en aquesta edició l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, i compta també amb la col·laboració d’Amics de Riba-roja i del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

El programa de la Jornada inclou una conferència marc i cinc comunicacions, una per a cadascuna de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre més una de general sobre el conjunt del territori, a més de diverses activitats complementàries, totes relacionades amb el món popular de les plantes remeieres.

La conferència marc “Etnobotànica a les terres catalanes. Metodologia, estat de la qüestió i perspectives de futur del saber tradicional sobre la biodiversitat i la seva recerca” anirà a càrrec dels etnobotànics Joan Vallès, Ugo d’Ambrosio, Airy Gras, Montse Parada i Teresa Garnatge, Les comunicacions seran: “La transformació del ginebre en els forns d’oli de Riba-roja”, a càrrec de Josep Aguilà, Antonio Castellví i Ramon Puig, Amics de Ribaroja; Marina Orobitg, antropòloga, i Judith Vidal, historiadora; “Qui té mal, busca remei”, a càrrec de Salvador Fornós, Salomé Mulet i Elena Fabra, del Centre d’Estudis Tirant Lo Rall; "Les plantes remeieres i els sabers de les dones del Montsià en la cura de la salut", a cura d’Àngels Castellà i Mila Garriga del SIAD del Consell Comarcal del Montsià; “Remeis tradicionals i actuals fets amb plantes remeieres dels Ports”, a càrrec de Manolo Arrufat, del Grup de Recerca Científica Terres de l’Ebre Ebrerecerca, i Viqui Carles, del Grup d’Estudis i Comunicació Ambiental Graëllsia; i “Els boticaris de l’Ebre: la convergència de la medicina popular i la medicina científica”, a càrrec de Joaquin García, doctor en medicina, i Joaquim García, enginyer de forest.

La jornada inclou també diverses activitats complementàries: la presentació i visita guiada a l’exposició itinerant “Els sabers de les dones del Montsià”, produïda pel SIAD del Consell Comarcal del Montsià, i una demostració pràctica comentada de l’elaboració tradicional d’oli de ginebre, a càrrec d’Amics de Riba-roja. A més, també hi haurà per a dinar una clotxada a l’Àrea de lleure de la Garita, a càrrec de l’Associació de Dones de Riba-roja d’Ebre.

Els interessats en assistir a la Jornada, o a la Jornada i el dinar, cal que s’inscriguin a través de la butlleta d’inscripció que apareix al tríptic editat o bé a través de http://www.irmu.org/projects/etnologiate abans del 19 d’octubre. L’entrada a la Jornada és lliure i gratuïta com a públic oient (només la inscripció amb pagament de 12€ abans del 19 d’octubre donarà dret als assistents a gaudir del dinar organitzat dins la Jornada).llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal