reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´EbreSala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Museu de les Terres de l´EbreMuseu de les Terres de l´Ebre

Agenda

tipus:
anterior juny 2018 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Activitats previstes per al juny de 2018

Exposició "10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta. Tradició i cultura ebrenques"

del 16/5/2018 al 24/6/2018 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta. Tradició i cultura ebrenques"

L’exposició “10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça. Tradició i cultura ebrenques a principis del segle XX”s’emmarca en la celebració del desè aniversari de la Festa, i està organitzada conjuntament pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta. Es podrà visitar al Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, entre la seva inauguració que tindrà lloc el dimecres 16 de maig, a les 19h 30’, i el 24 de juny de 2018.
L’exposició, de caràcter temporal, commemora l’Amposta de principis del segle XX i
té dos objectius bàsics, per un costat donar a conèixer com s’ha organitzat i què l’ha caracteritzat, tant a nivell popular com a nivell institucional, i per l’altre agrair la implicació sempre entusiasta dels ciutadans, les entitats i les institucions d’Amposta, sense els quals la Festa del Mercat a la Plaça no hagués pogut assolir el gran èxit que la caracteritza.
E
l 2008, l’Ajuntament d’Amposta va organitzar diversos actes per celebrar el primer centenari de la concessió a Amposta del títol de Ciutat, distinció atorgada pel rei Alfons XIII, amb el Reial Decret de 19 de maig del 1908. Entre aquests actes va destacar la reproducció fidedigna del mercat setmanal que tenia lloc a Amposta en aquella època, els inicis del segle XX, ubicat a l’actual Plaça de l’Ajuntament.
L’any següent, l
a Festa del Mercat a la Plaça es va convertir en l’activitat cultural, lúdica i festiva més singular i destacada de tot el programa commemoratiu del Centenari que, amb rigor històric, mostrava com era la vida quotidiana i com es celebraven les diades festives a Amposta durant les primeres dècades del segle XX; una etapa amb grans canvis socials, econòmics, tècnics i culturals, que van transformar la població, i que cada any al mes de maig es reviu arreu de la ciutat, però molt especialment en el seu nucli antic, on hi tenen lloc els actes més destacats. Van ser tres intensos dies de festa identitària, amb multitud d’actes i activitats.L’exposició repassa els deu anys de la Festa del Mercat a la Plaça mostra a través de textos, fotografies i objectes històrics i actuals els que han estat i són els principals continguts de la Festa: ambientació d’aparadors, balls i danses tradicionals, creacions alimentàries, exhibicions i venda de productes artesanals, música en directe, exposicions temàtiques, guarniment de carrers, demostracions de jocs populars tradicionals, passis de cinema mut, sessions de cabaret, teatralitzacions populars al carrer, tallers (de fotografia, fusteria, indumentària, música, recerca històrica i teatre), visites guiades, etc.


llegir més

Conferència "Devora-mascles i transvestits. La vida sexual secreta d’aranyes i insectes"

1/6/2018 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència "Devora-mascles i transvestits. La vida sexual secreta d’aranyes i insectes"

Dins de les activitats que es realitzen dins de la XIV Setmana del Medi Ambient al Delta de l’Ebre, el Museu de les Terres de l’Ebre i el Parc Natural del Delta de l’Ebre han programat la conferència "Devora-mascles i transvestits. La vida sexual secreta d’aranyes i insectes".

Les aranyes i els insectes són els grups d’animals més abundants i divers del planeta, però al mateix temps també són dos dels més desconeguts. Moltes espècies encara estan per descobrir i descriure i molts dels seus comportaments vitals estan pocs estudiats. Tot i això la gran biodiversitat d’espècies que existeixen fan que aquestes presenten característiques i comportaments molt diversos i espectaculars, especialment pel que fa a la seva vida sexual.

Milions d’anys d’evolució han creat milers d’espècies diferents d’aranyes i insectes que trobem per tot arreu i el sexe constitueix un dels punts claus dins d’aquest procés evolutiu. Quines estreatègies empren per reproduir-se?, quin sentit té aquest conjunt d’estratègies? com sobreviure al sexe quan la teva parella està preparada per menjar-te?, com escullen la seva parella?, perquè en les aranyes la femella pot arribar a ser desenes de cops més gran que el mascle?.

Aquestes són algunes de les moltes preguntes que respondrem en la conferència  "Devora-mascles i transvestits. La vida sexual secreta d’aranyes i insectes" impartida pel catedràtic de la Universitat de Barcelona Miquel Arnedo, un dels experts an aranyes més importants d’Europa i que tindrà lloc el divendres dia 1 de juny, a les 19.30 h. a la Sala d’Actes del Museu de les Terres de l’Ebre.


llegir més

Exposició "Shooting dreams. Un viatge solidari"

del 2/6/2018 al 24/6/2018 · Aula oberta del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició  "Shooting dreams. Un viatge solidari"

"Shooting dreams", és un projecte personal i fotogràfic dut a terme a Àfrica per la fotógrafa ampostina Núria Ferré. És la història d’un viatge fotogràfic solidari a una escola i orfenat a prop de Nairobi. Com a part d’aquest projecte i prèviament al viatge es va organitzar una recollida de material escolar on van participar les escoles, entitats i particulars d’Amposta. El material recollit es va lliurar a l’escola, on estudien un centenar d’alumnes i a l’orfenat que acull a divuit nens i nenes, el màxim que pot. L’autora de les imatges comenta que al arribar al centres educatius el que més la va sorprendre va ser veure que els adults s’amagaven per no ser fotografiats, mentre que els nens s’afanyaven per ser el que més es veiés en la fotografia.

Aquesta exposició i les imatges que es mostren intenten capturar l’essència d’aquell lloc i de la seva gent, tan pobre i a la vegada tan humil. La sèrie de fotografies que es mostren són un retrat d’una terra oblidada pel govern i estimada pels seus habitants.

En aquest treball Núria Ferré pretén, a través de la fotografia i el vídeo, deixar moments en el record per tal de que conformen un missatge que arribi a conscienciar a moltes persones i animar-les a millorar aquest món i fer-lo una mica més just.


Núria Ferré Tomàs

Va començar a formar-se al món audiovisual i fotogràfic al 2012. Jurat de varis concursos de fotografia, fotògrafa de BBC’s (bodes, bateigs i comunions), càrrecs de producció audiovisual i operadora de càmera del Real Zaragoza. Fotògrafa de festes, events i actuacions musicals, els treballs de disseny gràfic com a fotògrafa del “Festival de Cine de Zaragoza” i sobretot reportatges freelance, són algunes de les tasques que ha realitzat recentment.

Actualment està realitzant pràctiques a la productora de Josep Cuní a Barcelona. La seva formació acadèmica es complementa amb un cicle superior d’il·luminació, captació i tractament de la imatge i un màster de fotografia. I dins de la seva formació complementària hi ha la de monitora de temps de lleure i molts cursos relacionats amb la cura i l’educació dels infants.llegir més

Presentació del llibre "La nostra gran il·lusió. Els inicis del cinema als pobles del Montsià"

8/6/2018 · Sala d’actes del museu · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Presentació del llibre "La nostra gran il·lusió. Els inicis del cinema als pobles del Montsià"

El proper dia 8 de juny a les 19,30h  a la Sala d’Actes del Museu de les Terres de l’Ebre es presentarà el llibre, editat per les Publicacions URV, “La nostra il·lusió. Els inicis del cinema als pobles del Montsià”. A l’acte hi participaran els dos autors, Pedro Nogales i José Carlos Suárez de la Unitat d’Investigació de Cinema de la URV i presentarà el llibre Àlex Farnós, Director del Museu de les Terres de l’Ebre. L’acte esta promogut per la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV, les Publicacions URV, el Campus Extens de la URV a Amposta, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.

El llibre ens presenta un recorregut de més de quaranta anys pels pobles de la comarca del Montsià, on el relat de la història del cinema de principis del segle XX a la comarca aporta la seva pròpia idiosincràsia i millora els primers passos del cinema a casa nostra. El llibre pretén retornar als lector la il·lusió del cinema en els seus inicis, descobrint-ne els protagonistes propers: els locals del cinema dels pobles i els protagonistes que els van posar en marxa.

El cinema esdevé en el llibre protagonista i referent de tot un seguit de generacions per a les quals va constituir una de les principals formes d’oci al territori i una finestra a través de la qual les Terres de l’Ebre s’obrien al món i adoptaven noves modes, mentalitats i una nova cultura.

El llibre s’emmarca dins el projecte de recerca sobre els inicis del cinema a les comarques de Tarragona que du a terme la Unitat d’Investigació del Cinema de la URV, i té el  seu origen en la proposta de participació que els ho feu el  museu per al projecte d’exposició “Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre”, produïda pel Museu de les Terres de l’Ebre amb el suport del Departament de Cultura i amb la col·laboració dels equipaments patrimonials del territori de la xarxa del SAM, i de moltes institucions, empreses i particulars que aportaren fotografies, documents i objectes.


llegir més

Exposició "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya i les Terres de l’Ebre"

del 15/6/2018 al 21/7/2018 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya i les Terres de l’Ebre"

A partir del 1450, Europa es va veure assotada per una onada de persecucions a la que s’ha aglutinat sota el fenomen de la Cacera de bruixes. Fins gairebé la fi de l’època moderna, unes 60.000 dones van ser executades sense un judici legítim, acusades de provocar tempestes que arruïnaven les collites, practicar mal d’ull i assassinats, i reunir-se amb el diable.

La pervivència de l’estereotip de bruixa ha perviscut fins als nostres dies, estès a partir de la tradició popular, la literatura i el cinema. Però, qui eren realment aquestes dones? L’exposició Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya i les Terres de l’Ebre explica la gestació d’aquest procés durant l’Edat Mitjana i les rastres que han subsistit fins als nostres dies, posant especial èmfasis en la descontrucció dels tòpics i analitzant  la seva evolució al llarg dels segles.

L’exposició, produïda pel Museu d’Història de Catalunya, compta amb nous panells en la seva itinerància a Amposta gràcies a la recerca duta a terme pel Museu de les Terres de l’Ebre. La mostra s’ha complementat i ampliat amb l’estudi del fenomen en aquest territori i la seva manifestació a diferents pobles i ciutats, tot incorporant nous processos i noms que permeten identificar un substrat comú arreu del Principat.


llegir més

Curs Universitat d’Estiu "Bruixes, enverinadores, remeieres i sanadores"

21/6/2018 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Curs Universitat d’Estiu "Bruixes, enverinadores, remeieres i sanadores"

Com cada any, la Universitat Rovira i Virgili organitza una sèrie de cursos en el marc de la Universitat d’Estiu. En aquest context, a Amposta es durà a terme el curs "Bruixes, enverinadores, remeieres i sanadores", aprofitant l’exposició a la mateixa seu "Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya i les Terres de l’Ebre.

Aquest curs té com a objectiu donar a conèixer el fenomen de la bruixeria a Catalunya i, més concretament, a les Terres de l’Ebre, alhora que debatre sobre la pervivència d’estereotips al voltant de la bruixeria i les dones.


PROGRAMA

9.15 – 9.30 h: presentació de la jornada

A càrrec de la Dra. Coral Cuadrada, coordinadora del curs, d’Inés Martí, regidora de cultura de l’Ajuntament d’Amposta, i Àlex Farnós, director del Museu de les Terres de l’Ebre.

9.30 – 10.15 h: Conferència 1. La cacera de bruixes a Catalunya: el cas de les Terres de l’Ebre. 

Dr. Pau Castell Granados, professor del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals IRCVM-UB.

10.15 – 11.00 h: Conferència 2. La bruixeria en la cultura popular a través de la recerca de J.Mª Batista i Roca i de la literatura oral.

Dra. Josefina Roma, professora del Departament d’Antropologia de la Universitat de Barcelona i fundadora de l’Institut Català d’Antropologia. 

11.00h – 11.15 h: descans

11.15 – 12 h: Conferència 3. La bruixeria a les Terres de l’Ebre: estat de la qüestió i noves perspectives.

Sabina Colomé, historiadora i tècnica del Museu de les Terres de l’Ebre.

12 – 13 h: taula participativa Ser dona avui: pervivència d’estereotips i feminitats no submises.

Moderada per Dra. Coral Cuadrada i amb la participació d’Àngels Castellà, SIAD Consell Comarcal, i Mari Chordà, artista i activista feminista.

13 – 13.30 h: Visita a l’exposició “Per bruixa i metzinera. La cacera de bruixes a Catalunya i les Terres de l’Ebre”.


Informació i matrícula

www.urv.cat/estudis/universitat_estiu

977 29 70 66

sacu@urv.cat


Activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament a través de l’ICE de la URV amb una certificació de 5 hores.

Es lliuren certificats d’assistència de la URV.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal