reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior maig 2018 següent
dl dm dc dj dv ds dg
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   



Activitats previstes per al dia 16/5/2018

Exposició ’Els paisatges a la taula’

del 2/3/2018 al 20/5/2018 · Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició ’Els paisatges a la taula’

El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i la Xarxa de Museus d’Etnologia presenten l’exposició Els paisatges a la taula, que mostra l’evolució de la gastronomia catalana al llarg de la història recent i com la globalització ha transformat la producció, el consum i la varietat de productes que trobem a les taules catalanes.

Com a novetat respecte les altres itineràncies, s’han incorporat veure prop d’un centenar d’objectes etnològics pertanyents al fons del MTTE, que reforcen el relat que recull l’exposició de la cuina ebrenca dins la cuina catalana.

Paral·lelament a la mostra, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta han previst diverses activitats vinculades a la temàtica de l’exposició.

“La cuina d’un país és el seu paisatge posat a la cassola”, va dir l’escriptor Josep Pla. I és que fins fa escasses dècades les nostres taules s’omplien, amb més o menys abundància, i amb més o menys diversitat, dels aliments produïts en el nostre territori. Les importacions de productes alimentaris eren escasses o, si més no, servien per cobrir aliments bàsics que no s’aconseguien en les collites anuals. La tecnologia i el procés de globalització però, han transformat en gran mesura els nostres plats i hàbits culinaris, ja que actualment la majoria de productes que consumim provenen d’altres llocs del món.

Els paisatges a la taula és la primera exposició de la Xarxa de Museus d’Etnologia –que lidera el Museu d’Història de Catalunya– i té per objectiu mostrar l’evolució de la gastronomia catalana al llarg de la història. L’exposició, de caràcter itinerant, ens apropa a la gran varietat de recursos que ha caracteritzat la cuina catalana, reflex de la diversitat geogràfica del territori, i fa referència a la pèrdua del coneixement local i tradicional provocada per la globalització, a la modificació dels aliments que trobem als mercats i botigues i als canvis produïts a les varietats dels productes i sabors de la nostra cuina.

Davant aquets grans canvis, també hi ha hagut un important moviment de recerca i d’impuls de la cuina catalana, que ha propiciat tant la recuperació del patrimoni biològic, com de les formes de producció respectuosa amb el medi ambient i la comercialització de proximitat. L’exposició també vol remarcar aquestes iniciatives que s’han dut a terme en els últims anys amb l’objectiu de conservar el patrimoni agronòmic i culinari del nostre país; gràcies a les quals es pot dir que Catalunya encara gaudeix d’una cuina arrelada a la producció local i que, per tant, tot allò que posem a la taula continua explicant-nos molt del nostre paisatge i la nostra cultura.

Els paisatges a la taula
Els interrogants que es planteja l’exposició són clars: els nostres paisatges alimenten les nostres taules? La nostra cuina es vincula al nostre paisatge? Quina és la nostra sobirania alimentària? A través de cinc àmbits, l’exposició es planteja de quina manera es retroalimenten els conceptes de paisatge i taula per tal d’articular i mantenir el patrimoni alimentari a Catalunya.
  1. El primer àmbit, ‘Del paisatge a la taula’, explica com és el nostre territori, què s’hi produeix i com aquesta producció configura un paisatge que podem veure reflectit en els plats. Fins fa poques dècades, eren els aliments extrets del nostre territori els que configuraven els receptaris catalans.
  2. El segon, ‘Els conreus mediterranis’, pretén mostrar quins productes i quines formes d’elaboració comparteixen les cuines i les taules a Catalunya i què les identifica culturalment. Els conreus de la vinya, l’olivera, el cereal i la fruita seca ens situen en un espai cultural i geogràfic més ampli, en la conca mediterrània.
  3. El tercer àmbit, ‘Cuinar’, expressa el vincle del paisatge amb el patrimoni gastronòmic. Cada una de les famílies de plats que es presenten mostra la unió de les persones amb el seu territori; es poden veure diversos vídeos on hi apareixen professionals de la restauració o cuineres casolanes provinents de quatre territoris diferents: Alt Pirineu, Palamós, Arbúcies i el delta de l’Ebre (Gemma Bo del restaurant l’Estany, d’Amposta), i que expliquen com elaboren alguns dels plats que es proposen.
  4. El quart, ‘Menjar’, respon a les preguntes: què mengem, com i quan, i com els canvis en el món laboral i les formes d’oci han provocat també canvis en la forma de consum dels aliments. Es fa una breu aproximació al canvi en les formes de menjar a través de la història i en aquells moments i espais en què es produeix el canvi per una transformació social i econòmica que abasta les diferents formes de vida a través dels apartats: ‘Menjar a la feina’, ‘Menjar de diari’, ‘Menjar de festa’ i ‘Fondes i restaurants’.
  5. Finalment, el cinquè àmbit, ‘Elaborar, conservar i comercialitzar’, fa una reflexió sobre com aquestes accions s’han adaptat a les noves formes de consum, a la vegada que han generat una oferta més variada i àmplia que ha modificat hàbits i paladars, mostrarà productes envasats i elaborats en clau local que han desaparegut en les últimes dècades, engolits per la gran indústria; però també productes elaborats en clau local que s’han recuperat en els últims temps. L’elaboració i les formes de conservació artesana han quedat arraconades per la gran indústria alimentària i busquen especificitats per dotar de valor als seus productes.
Un documental conclou l’exposició

Com a conclusió, s’hi pot veure un documental realitzat a partir de diverses converses entre productors i elaboradors de cada territori, fruit del treball de camp dut a terme per a fer l’exposició. Entre els de les Terres de l’Ebre apareixen Joan Castellà, Lluís Catalan i Dani Forcadell, d’Amposta; Joaquim Giné, de Bitem, i José Juan Montserrat, de Sant Carles de la Ràpita. Aquest apartat recupera la idea inicial de la pèrdua de control que es produeix sobre el territori i com els productors, pescadors i elaboradors presenten diferents formes de resistència a la globalització. Les propostes i reflexions que en sorgeixen són les que estan enriquint de nou la cuina catalana.

El tema essencial és mostrar com aquestes resistències a la globalització permeten augmentar l’autoestima dels productors, recuperar part del patrimoni cultivat, conservar la biodiversitat marina i biològica, i que això es tradueixi en una millor qualitat alimentària i de nou un enriquiment de la taula a Catalunya. La reflexió sobre el futur tanca el document i l’exposició; deixant la porta oberta al visitant a conèixer i consumir paisatge a la taula amb consciència de conservació patrimonial i com un acte cultural de gran valor.

La Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya

El patrimoni etnològic forma part del patrimoni cultural català i aranès i, en aquest sentit, ha de ser objecte de protecció, conservació, investigació i difusió per part de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Cultura. Amb aquesta fita, l’any 2008 es va crear la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya (XME) per tal de coordinar les polítiques de difusió, conservació i dinamització cultural del patrimoni etnològic que gestionen els seus membres. Des del 2014, la coordinació es duu a terme des del Museu d’Història de Catalunya.

Els museus que configuren la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya són: Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Museu Dera Val d’Aran, Museu de les Terres de l’Ebre, Museu Etnològic de Barcelona, Museu Etnològic del Montseny - La Gabella, Museu Comarcal de la Conca de Barberà, Museu de la Pesca de Palamós, Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, VINSEUM, Museu de les Cultures del Vi i de Catalunya, Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, Museu Etnogràfic de Ripoll, Museu de la Mediterrània i Museu d’Història de Catalunya.



llegir més

Exposició "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre"

del 20/4/2018 al 20/5/2018 · Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana · Santa Bàrbara

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Aquelles tardes... 120 anys de cine a les Terres de l’Ebre"

L’exposició, centrada en les antigues sales de cinema de les Terres de l’Ebre, recupera uns espais on la vida transcorria entre ombres mentre es vivien grans il·lusions. Uns espais, almenys la major part d’ells, avui desapareguts i en els quals, els que hi assistien assíduament, grans i petits, en guarden alguns dels seus millors records.

Aquesta mostra convida al visitant a reviure com el cine ha esdevingut una de les principals manifestacions dels canvis culturals que s’han produït al segle XX a les Terres de l’Ebre, i a compartir i recordar la sociabilitat i les emocions que el cine ha despertat en tots nosaltres.

Organitzada en dues parts, l’exposició ofereix un recorregut per la història del cine a les quatre comarques ebrenques, així com una aproximació al que va suposar el cinema per a la societat del moment al llarg del segle XX.

La primera part fa un recorregut històric des de les primeres projeccions cinematogràfiques al territori en barraques de fira o en teatres, cafès d’associacions, ateneus o altres, fins que es creen les primeres sales destinades a acollir específicament projeccions i com aquestes es van anar expandint pel territori entre els anys 10 i 20 del segle XX, i la posterior sonorització. Durant la postguerra i fins a la dècada dels 60, el cinema serà, juntament amb el futbol i els balls, l’entreteniment preferit de la societat, especialment de la joventut, qui veurà en el cinema la possibilitat de fugir de la realitat dura i angoixant del moment.

En la seva itinerància a Santa Bàrbara, l’exposició  fa un recorregut per la història cinematogràfica de diversos municipis del Montsià, incloent la trajectòria dels cinemes de la Galera, Godall i Santa Bàrbara.


L’exposició ha estat produïda amb el suport del Departament de Cultura i és una iniciativa del Servei d’Atenció als Museus (SAM) i Museu de les Terres de l’Ebre. A més, per al seu desenvolupament s’ha comptat amb la col·laboració dels equipaments patrimonials del territori que formen part de la xarxa del SAM, i de moltes institucions, empreses i particulars que han aportat fotografies, documents i objectes per a completar el discurs de la mostra.


llegir més

Exposició "Landscape km0"

del 20/4/2018 al 31/5/2018 · Demarcació del COAC a les Terres de l’Ebre (c/ Berenguer IV núm. 26) · Tortosa

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Landscape km0"

Aquesta exposició, sorgida de la convocatòria de cursos i exposicions realitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre el 2016, es va inaugurar inicialment a l’espai Ebre km0 de l’Oficina de Turisme d’Amposta. Aquest proper 19 d’abril la mostra itinera a la demarcació del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a les Terres de l’Ebre per tornar-la a apropar al públic.

Landscape Km0 pretén no només ser una exposició de fotografia, sinó que es presenta en un format d’instal·lació en la que, a més de les 24 fotografies de productes de proximitat del territori, s’hi ubica un quadre principal sobre un metacrilat transparent que permet accedir a un espai virtual connectat amb l’obra de la sala. En aquest espai virtual, els artistes plantegen un debat perceptiu entorn als cultius de les Terres de l’Ebre, un diàleg entre l’espectador i l’artista. 

L’objectiu d’aquesta proposta innovadora és superar qualsevol barrera que s’interposi entre els espectadors i l’obra i convertir-los en partícips, deixant enrere l’actitud contemplativa que ha caracteritzat als consumidors d’art del segle XX. 

Els autors són els fotògrafs barcelonins Carme Ollé i Ei Point, que en aquest cas van presentar una proposta conjunta que esdevé una nova experiència en el seu procés creatiu. Tots dos iniciaren la seva carrera fa una dècada. Durant aquest temps, han desenvolupat una intensa activitat artística, amb més de 300 exposicions en conjunt, sempre amb la fotografia com a suport principal. 

El seu treball ha estat reconegut amb més d’una cinquantena de distincions en concursos internacionals. Les seves formes de percebre i d’expressió no són concurrents, sinó que competeixen amb allò que els envolta. Si per la Carme treure a la llum petits microcosmos que romanen quasi sempre fora del protagonisme perceptiu dels espectadors és el que configura la seva forma de fer, per a l’Ei Point  ho és l’emergència d’allò que roman en altres esferes perceptives i que rescata amb l’ús no convencional de la càmera, posant a l’abast espais perceptius que van més enllà de la nostra capacitat visual.
En aquesta exposició, tots dos artistes ens ofereixen una nova proposta artística, pionera en la fotografia contemporània, on el rol dels interventors en el procés artístic varia substancialment en relació al seu paper tradicional.


llegir més

Exposició "10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta. Tradició i cultura ebrenques"

del 16/5/2018 al 17/6/2018 · Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta. Tradició i cultura ebrenques"

L’exposició “10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça. Tradició i cultura ebrenques a principis del segle XX”s’emmarca en la celebració del desè aniversari de la Festa, i està organitzada conjuntament pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta. Es podrà visitar al Vestíbul del Museu de les Terres de l’Ebre, entre la seva inauguració que tindrà lloc el dimecres 16 de maig, a les 19h 30’, i el 24 de juny de 2018.
L’exposició, de caràcter temporal, commemora l’Amposta de principis del segle XX i
té dos objectius bàsics, per un costat donar a conèixer com s’ha organitzat i què l’ha caracteritzat, tant a nivell popular com a nivell institucional, i per l’altre agrair la implicació sempre entusiasta dels ciutadans, les entitats i les institucions d’Amposta, sense els quals la Festa del Mercat a la Plaça no hagués pogut assolir el gran èxit que la caracteritza.
E
l 2008, l’Ajuntament d’Amposta va organitzar diversos actes per celebrar el primer centenari de la concessió a Amposta del títol de Ciutat, distinció atorgada pel rei Alfons XIII, amb el Reial Decret de 19 de maig del 1908. Entre aquests actes va destacar la reproducció fidedigna del mercat setmanal que tenia lloc a Amposta en aquella època, els inicis del segle XX, ubicat a l’actual Plaça de l’Ajuntament.
L’any següent, l
a Festa del Mercat a la Plaça es va convertir en l’activitat cultural, lúdica i festiva més singular i destacada de tot el programa commemoratiu del Centenari que, amb rigor històric, mostrava com era la vida quotidiana i com es celebraven les diades festives a Amposta durant les primeres dècades del segle XX; una etapa amb grans canvis socials, econòmics, tècnics i culturals, que van transformar la població, i que cada any al mes de maig es reviu arreu de la ciutat, però molt especialment en el seu nucli antic, on hi tenen lloc els actes més destacats. Van ser tres intensos dies de festa identitària, amb multitud d’actes i activitats.L’exposició repassa els deu anys de la Festa del Mercat a la Plaça mostra a través de textos, fotografies i objectes històrics i actuals els que han estat i són els principals continguts de la Festa: ambientació d’aparadors, balls i danses tradicionals, creacions alimentàries, exhibicions i venda de productes artesanals, música en directe, exposicions temàtiques, guarniment de carrers, demostracions de jocs populars tradicionals, passis de cinema mut, sessions de cabaret, teatralitzacions populars al carrer, tallers (de fotografia, fusteria, indumentària, música, recerca històrica i teatre), visites guiades, etc.


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies