reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior maig 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Activitats previstes per al dia 17/5/2020

Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

del 28/2/2020 al 30/6/2020 · Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939”. Prorrogada fins el dia 30 de juny.

La Guerra Civil va significar una fita en la propaganda i marcà les pautes per a la II Guerra Mundial. Per primera vegada nous mitjans de comunicació de masses com la ràdio i el cinema sonor existien en un conflicte bèl·lic; altres com les revistes gràfiques vivien un moment dolç per la innovació de la fotografia des de finals dels anys 20.

El cartell continuà essent un dels elements propagandístics fonamentals i recollí tota la modernitat de l’avantguarda soviètica i la publicitat comercial. Els grans centres de producció comunicativa, Barcelona, Madrid i València van posar tots els recursos disponibles a favor de la jove democràcia republicana.

Sindicats com la CNT i la UGT, partits polítics com el PSOE, el POUM o el PSUC, institucions com la Generalitat de Catalunya o el Ministerio de Propaganda van crear organismes i seccions dedicats a l’estratègia propagandística.

Missatges de revolució, organització en temps de guerra i consignes polítiques diverses van tenir un clam comú, la lluita contra el feixisme. Aquells crits apegats a la paret que omplien places i carrers es van transformar també en postals, calendaris i il·lustracions a diaris i revistes. Amb el temps, han passat de ser un material efímer, creat des de la urgència, a esdevenir obra de valor pàtrimonial.

Darrere cada traç s’amaguen firmes d’artistes consolidats, professionals anònims i dibuixants amateurs. Aquesta exposició també vol ser un record per als milers de treballadors de les arts gràfiques que no van dubtar a convertir el llapis i l’aerògraf en arma de guerra.  

L’exposició mostra 30 cartells, d’autors coneguts com: Hubert Vallmitjana, Pere Català Pic, Carles Fontserè, Josep Renau, Jose Bardasano, Lorenzo Goñi, Lluís García Falgàs, Antonio Cañavate, Joana Colons, Marian Rawicz, Francesc Benages, Juan Antonio Morales, Ramon Martí, Martí Bas, Manuel Manleon, Josep Subirats o Ramon Casas. 

A més, incorpora il·lustracions presentades prèviament a la publicació: postals, àlbums i llibres publicats a partir de les il·lustracions, etc. 

L’exposició ha estat organitzada pel Museu de Les Terres de l’Ebre i l’ajuntament d’Amposta a partir de la col·lecció de Julio Allepuz i del comissariat de Teresa Ferré.

Aquí podeu fer una visita virtual a l’exposició
llegir més

El paisatge sonor del Montsià

del 4/5/2020 al 4/6/2020 · Terres de l’Ebre · Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : El paisatge sonor del Montsià

El Museu de les Terres de l’Ebre, conjuntament amb el grup de recerca reconegut per l’AGAUR: Barcelona, Recerca: Art i Creació de la Universitat de Barcelona, van desenvolupar el projecte "Enregistrament del paisatge sonor del Montsià" que va permetre realitzar un recull sistemàtic dels sons culturals de la comarca del Montsià, identificant-ne els seus components i configurant un catàleg sonor per poder ser preservat en un arxiu especialitzat únic a les Terres de l’Ebre. 

L’enregistrament de la identitat sonora de cada entorn, com a descripció sonora d’un paisatge es un document que cal estudiar i preservar ja que constitueix un dels elements significatius i diferencials del paisatge sonor dels pobles i ciutats. En aquest cas la comarca del Montsià esdevé un territori especialment ric en diversitat sonora, com ho és en paisatges, formes de vida i manifestacions de la cultura popular.

Entre els sons que composen el paisatge sonor hi ha ambients i derives sonores dels principals espais naturals de la comarca (Delta de l’Ebre, Ports, pla de la Galera, riu Sénia, etc.). Especialment ric és el conjunt de sons de la festa recopilats en les diverses poblacions (quinquennals d’Alcanar, repic de campanes a Sant Jaume d’Enveja, carreres de cavalls i burros a la Sénia, cucanyes al riu a Amposta, etc.). També trobem sons d’alguns dels oficis més rellevants de cada poble (llotja de Sant Carles de la Ràpita, cambra arrossera d’Amposta, pedreres d’Ulldecona, fàbrica de mobles de la Sénia, llatadores del Mas de Barberans, terrisser de la Galera, apicultor de Godall, etc.). Destacar que etambé en forma part el que seria el so cultural més antic de les Terres de l’Ebre, un so de fa 2600 anys, la gravació del corn marí localitzat en el jaciment pre-ibèric de Sant Jaume Mas d’en Serra d’Alcanar.

El treball va estar dirigit per Àlex Farnós i Josep Cerdà i realitzat per Vicent Matamoros i Martí Ruiz, i va comptar amb la col·laboració de l’Agència d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i del CPCPTC, i ara us volem mostrar una part d’aquest paisatge sonor per a que en gaudiu.

Un so de 2.600 anys


La Vall del Mas


Les platges d’Alcanar


Apicultura a Godall


El Pont penjant d’Amposta


Creuar el riu Ebrellegir més

L’Art de treballar, l’ofici de viure

del 4/5/2020 al 4/6/2020 · Terres de l’Ebre · Terres de l’Ebre

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : L’Art de treballar, l’ofici de viure

L’art de treballar, l’ofici de viure és el missatge que volen transmetre un conjunt de sis vídeos realitzats pel cineasta Pau Bertomeu on es mostres a través dels testimonis de persones que es dediquen o s’han dedicat a oficis tradicionals de les Terres de l’Ebre com una baldanera, un productor de sàrsies (xarxes), un esquilador, un terrisser, un herbolari o una llatadora. 

Aquests documents produis cönjuntament amb el Museu de les Terres de l’Ebre i l’ajuntament d’Amposta són testimonis etnològics que subratllen la importància històrica i actual del treball manual i de fer dels valors el centre de l’economia.

L’esquilador

Entre abril i maig és el temps d’esquilar les ovelles per a que estiguin més còmodes amb la pujada de temperatures i preparar-les per al seu viatge transhumant a les zones on passen l’estiu. Altres animals també rebien aquests dies les atencions dels esquiladors.


La baldanera

La baldana o botifarra d’arròs és un producte molt propi de les Terres de l’Ebre, lligat des de fa molt de temps a la tradició i l’ofici dels carnissers i carnisseres del territori. Un producte de proximitat, de qualitat i de km0 sempre present a les carnisseries dels nostres pobles.


El terrissaire

Una professió antiga i fonamental al llarg de la nostra història. Un ofici on el saber fer, moldejar el fang i dominar la tècnica del terrisser es barreja amb l’esperit artístic. Als nostres pobles els terrissers sempre han estat presents i encara ara mantenen una forta tradició en algunes zones de les Terres de l’Ebre com ara el municipi de la Galera.

La remendadora de sàrsia

Aquest cop parlem de la pesca a la mar de l’Ebre amb un ofici molt vinculat al món mariner, el de remendadora de sàrsia. Abans, les xarxes de pesca eren de cotó i es feien a mà, quan es trencaven es reparaven també de forma manual i molts cops eren les dones dels pescadors les encarregades de fer aquestes feines.L’herbolari

Conversa amb Salvador Cardero, herborista que viu des de fa anys a la Miliana a Ulldecona, ha impartit diversos cursos i conferències i està molt vinculat a #Amposta, no només a través del Museu de les Terres de l’Ebre sinó també per formar part de la rondalla "els Dimarts al Llar"


La llatadora

Darrera entrega de la série de petits curts audiovisuals "L’Art de treballar, l’ofici de viure". Avui us parlem de les llatadores, un ofici antic i arrelat als pobles propers al massís dels Ports d’on n’obtenien la fulla de pauma o margalló, la matèria prima que utilitzaven per fer estris com cabassos, cistells, estores,... Un ofici i una tradició que encara es manté en alguns d’aquests pobles com ara el Mas de Barberans"


"Sfumatura"

En les anteriors setmanes us hem ofert sempre en dilluns, càpsules de 6 oficis tradicionals de les #TerresdelEbre que els autors Pau Bertomeu i Oriol Fuster en diuen en "extinció", i que van filmar per a l’audiovisual "Sfumatura". Els 9 artesans entrevistats van servir-los per documentar, com a testimonis etnològics, la precarització del treball i la necessitat de situar els valors en el centre de l’economia. El pròleg que avui us oferim i l’epíleg que publicarem la setmana vinent tenen a més l’interès afegit que estan ubicats a un emblema de la industrialització de les Terres de l’Ebre en els anys 70-80, la fàbrica de botons de Santa Bàrbara, i que estan gravats en primera persona per l’actriu rapitenca Íngrid Félix.


"Sfumatura"

Amb l’epíleg de l’audiovisual "Sfumatura" finalitzem el nostre recorregut per 6 oficis tradicionals de les #TerresdelEbre de la ma de Pau Bertomeu i Oriol Fuster. Com es diu en aquest fragment del film que us deixem avui "Oficis que hom consideraria en perill d’extinció no tenen que desaparèixer. Només cal decidir-ho". l’art de treballar, l’ofici de viure esdevé un testimoni plural: de quan economia, societat i necessitats eren altres, del que en roman i de cap a on anem.llegir més

Dia Internacional dels Museus i Festa del Mercat al Plaça d’Amposta

del 14/5/2020 al 20/5/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta i Sant carles de la Ràpita

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Dia Internacional dels Museus i Festa del Mercat al Plaça d’Amposta

El dilluns dia 18 de maig es celebra el Dia Internacional dels Museus (DIM) i que aquest any té el lema “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió. Enguany, davant la pandèmia mundial de la COVID-19 i el confinament de la societat per prevenir l’expansió del virus, organitzacions i institucions museístiques volen ser més a prop que mai de totes i de tots i celebrar igualment el Dia Internacional dels Museus, enguany de manera virtual. També a causa de la crisi sanitària que estem vivint  la Festa del mercat a la Plaça d’Amposta aquesta edició es celebra sota el nom de #festadelmercatconfinada amb un programa d’activitats pensat per a que la gent que vulgui gaudir de la Festa ho pugui fer, però aquest cop des de casa.

Com cada any el Museu de les Terres de l’Ebre participa en aquests dos esdeveniments que coincideixen en el calendari, i aquesta edició hem elaborat un conjunt de inclou activitats i propostes virtuals perquè els ciutadans puguin continuar gaudint del patrimoni d’Amposta i de les Terres de l’Ebre a través de la pantalla del seu ordinador o dispositiu mòbil.

Activitats vinculades a la Festa del Mercat Confinada

Al llarg d’aquesta setmana l’activitat de divulgació i comunicació a través de les xarxes socials del Museu s’ha centrat en aportar continguts vinculats a la ciutat d’Amposta i en especial a l’època que es commemora amb la Festa del Mercat, l’Amposta de principis del s. XX. Dins de la sèrie d’audiovisuals que hem anomenat ”L’art de treballar i l’ofici de viure” aquesta setmana hem parlat  d’un ofici antic, el d’herbolari. També dins dels vídeos amb sons estrets del Catàleg sonor de la comarca del Montsià hem mostrat el so lligat a un dels emblemes d’Amposta, el Pont Penjant. Des de la setmana passada hem iniciat un joc participatiu amb objectes del fons etnològic del Museu amb vincles a l’Amposta d’inicis de segle i hem compartit fotografies inèdites lligades a aquest període de l’història de la ciutat. 

Per últim aquesta edició tampoc podia faltar la visita al Museu, per això hem programat visites virtuals que es podran consultar a les xarxes del Museu i a les vinculades al Patrimoni de la Generalitat  de Catalunya, ja que també s’inclouen dins de les activitats del Dia Internacional dels Museus que us passem a detallar a continuació.

Activitats vinculades al Dia Internacional dels Museus

Museu de les Terres de l’Ebre

Aquest any des del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i amb col·laboració de museus de tot el país s’han preparat dos tipus d’activitats digitals per apropar els museus a la ciutadania. S’han programat una vintena de visites virtuals guiades i una sèrie de píndoles audiovisuals, anomenades “finestres obertes en línia.

El Museu de les Terres de l’Ebre participa en les dos activitats digitals. El diumenge dia 17 a les 13.15 h. tindrà lloc el Tour virtual a la sala d’exposició permanent “L’arqueologia de les Terres de l’Ebre” guiada per l’arqueòloga del museu Mar Villalví. Aquesta visita es podrà seguir en directe en el canal de Youtube de Patrimoni.gencat.

Des del Museu també hem preparat una “finestra oberta en línia” on el Director del centre, Àlex Farnós, ens parla d’un objecte de la sala d’exposició permanent “L’Ebre, camí d’aigua” que ens conta una història molt especial sobre el riu Ebre i la societat. Aquest muntatge audiovisual es podrà veure a les xarxes socials de @museuterresebre  i als canals de @patrimonigencat  a partir del dissabte dia 16 a les 10.45 h.

Finestra oberta a la sala "L’Ebre, camí d’aigua"


Tour Virtual a la sala "Les Terres de l’Ebre, de la prehistòria a l’edat mitjana"Museu de la Mar de l’Ebre

Al llarg del cap de setmana s’han programat un conjunt d’activitats que es podran consultar a les xarxes socials del @museumarebre. El dissabte dia 16 a facebook i Instagram tindrà lloc el Quiz a casa especial Dia Internacional dels Museus, tothom que vulgui participar podrà realitzar un qüestionari amb temàtica vinculada al Museu i al DIM. El diumenge a través del canal de Youtube del Museu de la mar de l’Ebre es podran veure una sèrie d’entrevistes que parlen de l’impacte del Covid-19 sobre el sector marítim. I finalment el dilluns dia 18 es pujaran unes píndoles audiovisuals amb contingut educatiu adreçades als alumnes del cicle mitjà de primària i FP de grau mitjà.

Flora i fauna de la Mar de l’Ebre. La Tortuga Careta
llegir més

Cicle de conferències on-line "Desconfinats! Una mirada al món que vindrà"

del 14/5/2020 al 30/7/2020 · On line · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Cicle de conferències on-line "Desconfinats! Una mirada al món que vindrà"

Els Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili ha organitzat una activitat on-line, a càrrec de reputats experts, per tal de fer una mirada al futur en relació a les novetats socials, econòmiques, educatives, sanitàries, etc. . que ens reportarà la recent pandemia del COVID19. 

La plataforma triada és Teams que permet l’accés directe, sense instal·lar el programa. Hi haurà un xat per tal que qui vulgui pugui fer-li preguntes al ponent.

Programa 

Dijous, 14 de maig a les 18:00 h.  “COVID-19. Qué en sabem?" a càrrec del Dr. Castro, Degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV. Director del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Dijous, 28 de maig a les 18:00 h. "La petjada psicològica de la COVID-19" a càrrec dels psicòlegs Jaume Descarrega i Jorge Manuel Dueñas

Dijous, 11 de juny a les 18:00 h. "Com serà el turisme post-COVID-19"  a càrrec d’Antoni Russo investigador del Departament  de Geografia de la URV.

Dijous, 25 de juny a les 18:00 h. "El nou escenari econòmic post-COVID-19"  a càrrec de Catalina Jordi i Maria Llop,  investigadores del Departament d’Economia de la URV. 

Un cop finalitzat el cicle, les conferencies estan disponibles a  https://www.youtube.com/channel/UC4lI8YtSvdiAeYMoDqgPBgwllegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal