reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior octubre 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Activitats previstes per al dia 2/10/2020

Exposició "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre"

del 7/8/2020 al 15/11/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre"

La lluita antipalúdica a les Terres de l’Ebre: una exposició única i actual al Museu

El Museu de les Terres de l’Ebre exposa més de 50 objectes del doctor Ildefons Canicio, un professional clau en la lluita contra la malària al Delta, i els confronta amb una creació audiovisual contemporània realitzada pel periodista Oriol Gracià que reflexiona sobre la manca de perspectiva històrica a la pandèmia del Covid19.

A finals del segle XIX, el Delta de l’Ebre es va veure immers en el paludisme. L’expansió de l’arròs i les dures condicions de feina que suposava el seu conreu, així com les condicions de vida de l’època, van provocar un repte important per als metges i investigadors: combatre un paràsit provinent dels mosquits residents en zones humides. Uns treballs en els quals el doctor ebrenc Ildefons Canicio va tenir un paper rellevant, ja que els estudis que va dur a terme a la consulta de Sant Jaume d’Enveja segueixen encara vigents en la lluita contra la malària.

La mostra "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre", que es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre del 7 d’agost al 4 d’octubre, exposarà la situació d’endèmia amb brots epidèmics que es produïa al Delta i els treballs sanitaris dels metges que a principis del segle XX van establir les bases del Servei Tècnic del Paludisme vinculat a la Mancomunitat de Catalunya, així com el fons mèdic del Dr. Canicio, conservat i recentment restaurat pel Museu de les Terres de l’Ebre.

Nascut a la Ràpita l’any 1898, el doctor Ildefons Canicio va cursar el Batxillerat a Tortosa per després estudiar medicina a València i a Barcelona. L’any 1923, en acabar la carrera, es va establir a Sant Jaume d’Enveja, on inicialment junt amb el metge Pau Cartañà es va fer càrrec de la lluita antipalúdica. Exercia de metge de poble, però al mateix temps es va especialitzar a combatre la principal malaltia que afectava als seus veïns. Del 1925 al 1949 va enregistrar meticulosament les dades dels pacients i de l’evolució de les febres palúdiques, publicant a la Revista de Sanitat i Higiene l’estudi i els resultats de la lluita antipalúdica al Delta entre 1925-1932.

El Dr. Canicio va morir el 1961 i les gràfiques, les fitxes dels pacients i el material mèdic que conservava com a resultat del seu esforç van ser guardats per la seva filla, mentre que l’any 2018 van ser dipositats pels seus néts al Museu de les Terres de l’Ebre. En conjunt més de 100 objectes i les fitxes de més de 1.000 pacients que, a més del seu valor patrimonial, tenen un elevat interès científic.

El paludisme va quedar erradicat al Delta el 1955, mentre que el 1964 l’Estat espanyol va ser declarat lliure de la malaltia. Avui, però, la malària causa anualment entre 2 i 3 milions de morts al món, i es calcula que la taxa de morbiditat es pot duplicar en els pròxims 20 anys.

L’estudi de les mostres de sang
L’any 2016, científics del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) aconsegueixen seqüenciar l’ARN de les soques locals de dos espècies de paràsits que provoquen la malària en humans. Aquesta fita va ser possible gràcies a les mostres que la família del Dr. Canicio guardava, uns portaobjectes amb mostres de sang de gent del Delta que patia la malaltia que constitueixen els testimonis genètics més antics dels microorganismes que provoquen el paludisme a Europa.

Aquest descobriment va tenir un impacte molt notable, ja que primer cop es coneixien els detalls genètics d’aquests patògens en formes anteriors a la seva erradicació al continent europeu, molt relacionats en les formes més comunes que es trobes avui a Amèrica i Àfrica, i que en un futur, pot establir una base per descobrir quines són les mutacions que tenen les soques actuals i treballar en nous tractaments.


llegir més

Conferència "Pla de foses i presentació de l’estudi de fosses 2019 de la comarca del Montsià"

2/10/2020 · Sala d’actes del museu · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Conferència "Pla de foses i presentació de l’estudi de fosses 2019 de la comarca del Montsià"

Aquest divendres dia 2 d’octubre es presentarà el “Pla de fosses i presentació de l’estudi de fosses 2019 de la comarca del Montsia” a càrrec de la Directora general de Memòria Democràtica, la Sra. Gemma Domènech, l’historiador Jordi Ramos i Juli Cuéllar, historiador de la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia. L’acte es celebrarà a les 19 h. a la Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre.

A l’acte es presentaran les conclusions del treball de documentació de les fosses del període de la Guerra Civil localitzades a la comarca del Montsià, realitzat per l’historiador Jordi Ramos el 2019, per encàrrec de la Direcció General de Memòria Democràtica. La informació obtinguda ha servit per ampliar la informació del mapa de fosses de Catalunya i s’ha fonamentat en un treball de camp (fonts orals, identificació del llocs), i en una exhaustiva revisió de les fonts de documentació disponibles.

Aforament limitat. Cal inscripció prèvia al telèfon 977702954 o a info@museuterresebre.cat.


llegir més

XX Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers. Casa O’Connor i Moleta del Remei (Alcanar)

del 2/10/2020 al 4/10/2020 · Casa O’Connor i Moleta del Remei · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : XX Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers. Casa O’Connor i Moleta del Remei (Alcanar)

XX CAP DE SETMANA IBÈRIC AL PARC ARQUEOLÒGIC DE LA CULTURA DELS IBERS: CASA O’CONNOR i MOLETA DEL REMEI (ALCANAR)

Els dies 3 i 4 d’octubre celebrem el XX Cap de setmana ibèric de la Ruta dels Ibers. Aquest any amb el títol “Productes km 0” la temàtica mostrarà els recursos naturals que tenien a l’abast els ibers i quina explotació i ús en van fer fa 2200 anys. Aquestes activitats també s’emmarquen dins la celebració de Tyrica-Festival iber d’Alcanar.

El Cap de Setmana Ibèric és l’esdeveniment anual més important de la Ruta dels Ibers, projecte de turisme cultural, i el que atrau més visitants als jaciments ibèrics de tot Catalunya. Una festa que retorna a la vida els vestigis de fa més de 2.000 anys, oferint un gran ventall d’activitats al voltant de la cultura ibèrica: visites guiades, visites teatralitzades, tallers, reconstruccions històriques, tasts de menjars i de begudes... una varietat d’opcions per tots els gustos i públics!

No us perdeu aquest any totes les activitats que us hem preparat!

Programació 

Divendres 2
18.00 h. “Els recursos naturals: explotació i ús” exposició, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, que mostrarà per mitja de materials arqueològics els recursos naturals a l’abast dels ilercavons i quina explotació i ús en van fer. L’exposició romandrà oberta fins el 15 de novembre en l’horari habitual del centre.
Lloc: Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers.Casa O’Connor

Dissabte 3 
18.00 h. “Deesses i astres. Els antics déus de Sant Jaume d’Alcanar”, conferència a càrrec del doctor David Garcia i Rubert, arqueòleg director de les excavacions del jaciment Sant Jaume d’Alcanar.
Lloc: Edifici dels Sereveis Agraris d’Alcanar. Places limitades, amb inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme d’Alcanar, al telèfon 977 737 639 i a turisme@alcanar.cat
La conferència també es retransmetrà en streaming. Es podrà accedir a través de les xarxes socials de l’Ajuntament d’Alcanar.

Diumenge 4 
11.30 h. Visita teatralitzada “Mar, roca, terra: Tyrika”, al poblat ibèric de la Moleta del Remei, que versarà sobre l’explotació dels recursos naturals a l’època. A càrrec de l’empresa especialitzada en el món iber Aur-Art.

Places limitades, amb inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme d’Alcanar, al telèfon 977 737 639 i a turisme@alcanar.cat

Dissabte 3 i diumenge 4 

Visita virtual al poblat ibèric de la Moleta del Remei. Es podrà accedir des de l’enllaç publicat a www.alcanarturisme.es

Escape Room digital Tyrika. L’enllaç per accedir-hi es podrà consultar a través de www.alcanarturisme.es

Jornades de Portes Obertes al Poblat Ibèric de la Moleta del Remei i al Centre d’interpretació de la Cultura dels ibers-Casa O’Connor. 11.00 a 14.00 h i 17.00 a 20.00 h.


Totes les activitats estan sotmeses a les variacions que puguin provocar les mesures de seguretat adoptades en cada moment, a causa de la situació de pandèmia del Covid-19. Es important que seguiu les actualitzacions al web http://www.rutadelsibers.cat/ pels possibles canvis a causa de mesures sanitàries extraordinàries que puguin sorgir.


llegir més

Exposició "Els recursos naturals dels ibers: explotació i ús"

del 2/10/2020 al 15/11/2020 · Casa O’Connor · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Els recursos naturals dels ibers: explotació i ús"

Entre el dia 2 d’octubre i el 15 de novembre podrem visitar a la Casa O’Connor d’Alcanar l’exposició “Els recursos naturals: explotació i ús” sobre els recursos naturals que tenien a l’abast els ilercavons i quina explotació i ús en van fer. L’exposició ha estat organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Alcanar, emmarcada en els actes de Tyrica-Festival iber d’Alcanar i les activitats del 20é Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers.

Els ibers explotaven intensament els recursos naturals del seu entorn. Gràcies als estudis de les restes documentades en els jaciments arqueològics sabem què conreaven, quins animals criaven, quins caçaven o pescaven i quins productes n’obtenien, així com quins eren els productes fruit de l’explotació del bosc, de la vegetació de ribera per a l’obtenció de fibres vegetals, de pedreres, d’argileres, de mines on obtenien mineral de ferro, plom … A l’exposició podreu veure materials arqueològics sobre aquesta temàtica procedents de diferents jaciments de les Terres de l’Ebre.

Per conèixer millor com era el poblat ibèric de la Moleta del Remei (Alcanar) i el seu entorn fa 2200 anys podeu accedir a la visita virtual https://bit.ly/36UGbEe creada per a Tyrika-Festival Iber d’Alcanar 

Per complementar la vostra visita a l’exposició podeu descarregar-vos el joc “Troba els recursos naturals dels ibers” dissenyat per a l’edició d’enguany del Cap de Setmana de la Ruta dels Ibers  https://bit.ly/2SJ7tVO  


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal