TALLER BIGDRAW “MÀSCARES TRIBALS”
El descarregable del taller estarà disponible al web i a les xarxes socials del Museu de les Terres de l’Ebre i d’ESARDI a partir del 29 d’octubre. Tots els que hi participeu recordeu de pujar a les xarxes les vostres caretes amb l’etiqueta #bigdrawamposta2020 i així participàreu en el vídeo d’aquesta activitat.
El proper dijous 29 d’octubre, un any més, participarem en el Bigdraw, el festival internacional de dibuix més gran del món, celebrat arreu d’Europa cada any al mes d’octubre i que vol connectar a les persones de totes les edats amb centres d’art, museus, espais a l’aire lliure, artistes, dissenyadors, il·lustradors i entre si. El taller "Màscares tribals" anirà a càrrec de l’il·lustrador Xavier Viña, l’activitat es realitzarà a l’ESARDI-Escola d’Art i Disseny i ha estat organitzada per ESARDI, Campus Extens de la URV a Amposta, Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Amposta i compta amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona.
El tema d’enguany va sobre el canvi climàtic, nosaltres no l’hem enfocat al medi ambient sinó que hem volgut mostrar els seus efectes des d’una vessant més cultural, més en relació a l’home i la societat.
L’activitat consistirà en fer màscares de tipus tribal, prenent d’exemple i inspirant-nos en l’obra artistes asiàtics, africans, americans … que han treballat aquesta activitat o simplement inventant les màscares. Es deixarà total llibertat a l’hora de crear una màscara, tant en la forma com els colors o els elements decoratius.Dissenyada per a grans i petits, per a qualsevol persona que li encanta el dibuix i les diferents formes de creació artística, aquest any podreu descarregar-vos el taller per fer-lo a casa. Recordeu de ficar la vostra màscara a les xarxes com #bigdrawamposta2020
Les màscares, usades des de l’antiguitat amb propòsits cerimonials o lúdics, es fan servir en funcions rituals, socials i religioses. Segons el context cultural representen figures espirituals o llegendàries, són emprades per fer màgia simpàtica o indiquen l’estatus o rol de qui la porta.
La present activitat pretén, a partir d’aquests objectes i la seva simbologia, evocar diferents cultures d’arreu del món, recordar que els ciments sobre el que nosaltres hem pogut avançar al llarg de la història han estat construïts sobre diferents societats, i que ara amb el canvi climàtic, la globalització, els models hegemònics, l’avenç del món urbà sobre el rural i la desforestació entre altres problemes estan fent desaparèixer formes de vida molt diverses i diferents, algunes d’elles encara arrelades a la prehistòria, com les tribus de caçadors-recol·lectors de la selva amazònica.
