reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Sala d´exposicions: Les Terres de l’Ebre (prehistòria - edat mitjana)Obrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior març 2019 següent
dl dm dc dj dv ds dg
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031



Activitats previstes per al dia 3/3/2019

Exposició “Col·leccionar passions. La família Segarra-Pedrola i la terrissa popular”

del 18/1/2019 al 3/3/2019 · Sala d’exposicions del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició “Col·leccionar passions. La família Segarra-Pedrola i la terrissa popular”

L’exposició “Col·leccionar passions. La família Segarra-Pedrola i la terrissa popular”, organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura i els ajuntaments d’Amposta i Miravet, aplega una part significativa dels estris i atuells que conformen la Col·lecció de terrissa Segarra-Pedrola, integrada per més d’un miler de peces, procedents de les Terres de l’Ebre i zones confrontants, la resta de Catalunya i bona part de l’estat espanyol; datades entre el segle XVIII i l’actualitat, tot i que inclou també algunes peces medievals.

Els terrissaires són artesans que treballen l’argila crua, la pasten, la couen en forns i -molt sovint- la venen directament. A Miravet, com arreu de les Terres de l’Ebre, són anomenats canterers, terme que deriva de la peça antiquíssima i més emblemàtica que elaboren: el cànter, en obradors familiars, en els quals les peces s’elaboren d’una en una, i homes i dones aprenen l’ofici des de la infància, treballant any rere any al costat dels familiars de les generacions anteriors, fins que la pròpia expertesa permetia assolir el mestratge de l’ofici.

Aquest antic procés continua vigent a l’obrador que Teresa Pedrola Avante i Ferran Segarra Vives van crear el 1978 a la Raval dels Canterers de Miravet; actualment també hi treballa, de forma tradicional, el seu fill: Ferran Segarra Pedrola. Es tracta d’un gran edifici que inclou també una botiga, un magatzem de ceràmica i terrissa, un espai dedicat a la seva tasca d’antiquaris i les diferents sales que acullen la seva important col·lecció d’atuells.

Ferran Segarra Vives ha rebut nombrosos reconeixements com a artesà, entre els quals el Diploma de Mestre Artesà, atorgat per la Generalitat de Catalunya, el 2010. Als anys 1980, va descobrir la importància i el valor econòmic i cultural de la ceràmica i la terrissa tradicionals, i en pocs anys, sent ja canterer, va començar la seva col·lecció, adquirint peces procedents dels millors obradors del Baix Aragó, alguns dels quals llavors ja havien plegat.

La col·lecció inicial ha esdevingut una nombrosa mostra patrimonial feta a base de constància i viatges; i també un punt de referència per als col·leccionistes, els amants de la terrissa de qualitat, els antiquaris i els estudiosos, per als quals el matrimoni Segarra Pedrola és una font de coneixements i d’informació ineludible per als seus establiments, associacions i publicacions.

Tipològicament, l’exposició “Col·leccionar passions. La família Segarra-Pedrola i la terrissa popular” abasta la terrissa tradicional obrada per als diferents àmbits de la vida de la gent: agricultura, arquitectura, cuina, emmagatzematge, higiene personal, ramaderia, transport, etc.

Aquesta és la tercera exposició del cicle Col·leccionar passions, dedicat a la difusió del col·leccionisme i els col·leccionistes de les Terres de l’Ebre, que ha inclòs també les exposicions “Jesús Bru i el Grup d’Estudi i Recerca del Patrimoni de Vilalba” i “Salvador Cardero i el Grup de recerca científica Terres de l’Ebre”.


llegir més

Biografies Ampostines 2021

del 18/2/2019 al 11/3/2019 · Sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Biografies Ampostines 2021

Atès que les mesures de restricció de les activitats culturals als museus afecten a les conferències obertes al públic en general amb l’actual normativa (que pot modificar-se a partir del 21 de febrer), informem que la primera conferència, programada per al 18 de febrer, no es podrà realitzar. Per tant les inscripcions estan tancades fins nou avís. En el mateix sentit les conferències següents estan supeditades a que el PROCICAT autoritzi per a tot Catalunya la realització en els museus d’activitats culturals temmporals i obertes al públic en general.

El cicle de conferències "Biografies Ampostines", del que presentem la desena edició, té com objectiu recuperar i divulgar les vivències i els treballs realitzats per personatges vinculats amb la ciutat d’Amposta. Aquestes conferències, presentades per diversos investigadors locals i per col·laboradors i familiars, ens descobriran històries personals, amb aspectes poc coneguts dels biografiats, i fets col·lectius que ens ajudaran en el procés de construcció de la història contemporània de la ciutat. 
El cicle consta de 4 biografies i inclou personatges del passat que han destacat en la història més recent d’Amposta i personatges del present que han esdevingut una referència per a les generacions actuals. 
En aquesta edició les personalitats escollides són representants de diversos camps professionals: la sanitat, l’art, l’esport i la politica així com els oficis i artesanies de tot el segle XX i inicis del XXI, i han contribuït amb les seves aportacions a conformar la ciutat dinàmica i oberta que tots coneixem avui. 

18 de Febrer de 2021
“Anna Accensi, obrint pas al rem femeni” presentada per Cinto Accensi Abella

25 de Febrer de 2021
“Manel Margalef, director del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona”  presentat per Vicent Fibla

4 de març de 2021
“Dr. Tomàs Pujol Font. Un metge, dues vides” a càrrec d’Anton Pujol Bertran

11 de març de 2021
"De l’Axarquia a l’Ebre i Mèxic. Els España, família de comerciants, dispersada per la Guerra Civil" a càrrec d’Antoni Espanya


llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic
avís legal | política de privacitat | política de cookies | panell cookies