reduir font ampliar font

CAT / ES / EN / FR

Museu de les Terres de l´EbreObrim el Museu. Tornem a viure la culturaObrim el Museu. Entrada gratuïta

Agenda

tipus:
anterior octubre 2020 següent
dl dm dc dj dv ds dg
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Activitats previstes per al dia 8/10/2020

Exposició "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre"

del 7/8/2020 al 15/11/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre"

La lluita antipalúdica a les Terres de l’Ebre: una exposició única i actual al Museu

El Museu de les Terres de l’Ebre exposa més de 50 objectes del doctor Ildefons Canicio, un professional clau en la lluita contra la malària al Delta, i els confronta amb una creació audiovisual contemporània realitzada pel periodista Oriol Gracià que reflexiona sobre la manca de perspectiva històrica a la pandèmia del Covid19.

A finals del segle XIX, el Delta de l’Ebre es va veure immers en el paludisme. L’expansió de l’arròs i les dures condicions de feina que suposava el seu conreu, així com les condicions de vida de l’època, van provocar un repte important per als metges i investigadors: combatre un paràsit provinent dels mosquits residents en zones humides. Uns treballs en els quals el doctor ebrenc Ildefons Canicio va tenir un paper rellevant, ja que els estudis que va dur a terme a la consulta de Sant Jaume d’Enveja segueixen encara vigents en la lluita contra la malària.

La mostra "La quartana i la lluita sanitària per erradicar el paludisme al delta de l’Ebre", que es podrà visitar al Museu de les Terres de l’Ebre del 7 d’agost al 4 d’octubre, exposarà la situació d’endèmia amb brots epidèmics que es produïa al Delta i els treballs sanitaris dels metges que a principis del segle XX van establir les bases del Servei Tècnic del Paludisme vinculat a la Mancomunitat de Catalunya, així com el fons mèdic del Dr. Canicio, conservat i recentment restaurat pel Museu de les Terres de l’Ebre.

Nascut a la Ràpita l’any 1898, el doctor Ildefons Canicio va cursar el Batxillerat a Tortosa per després estudiar medicina a València i a Barcelona. L’any 1923, en acabar la carrera, es va establir a Sant Jaume d’Enveja, on inicialment junt amb el metge Pau Cartañà es va fer càrrec de la lluita antipalúdica. Exercia de metge de poble, però al mateix temps es va especialitzar a combatre la principal malaltia que afectava als seus veïns. Del 1925 al 1949 va enregistrar meticulosament les dades dels pacients i de l’evolució de les febres palúdiques, publicant a la Revista de Sanitat i Higiene l’estudi i els resultats de la lluita antipalúdica al Delta entre 1925-1932.

El Dr. Canicio va morir el 1961 i les gràfiques, les fitxes dels pacients i el material mèdic que conservava com a resultat del seu esforç van ser guardats per la seva filla, mentre que l’any 2018 van ser dipositats pels seus néts al Museu de les Terres de l’Ebre. En conjunt més de 100 objectes i les fitxes de més de 1.000 pacients que, a més del seu valor patrimonial, tenen un elevat interès científic.

El paludisme va quedar erradicat al Delta el 1955, mentre que el 1964 l’Estat espanyol va ser declarat lliure de la malaltia. Avui, però, la malària causa anualment entre 2 i 3 milions de morts al món, i es calcula que la taxa de morbiditat es pot duplicar en els pròxims 20 anys.

L’estudi de les mostres de sang
L’any 2016, científics del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) aconsegueixen seqüenciar l’ARN de les soques locals de dos espècies de paràsits que provoquen la malària en humans. Aquesta fita va ser possible gràcies a les mostres que la família del Dr. Canicio guardava, uns portaobjectes amb mostres de sang de gent del Delta que patia la malaltia que constitueixen els testimonis genètics més antics dels microorganismes que provoquen el paludisme a Europa.

Aquest descobriment va tenir un impacte molt notable, ja que primer cop es coneixien els detalls genètics d’aquests patògens en formes anteriors a la seva erradicació al continent europeu, molt relacionats en les formes més comunes que es trobes avui a Amèrica i Àfrica, i que en un futur, pot establir una base per descobrir quines són les mutacions que tenen les soques actuals i treballar en nous tractaments.


llegir més

Exposició "Els recursos naturals dels ibers: explotació i ús"

del 2/10/2020 al 15/11/2020 · Casa O’Connor · Alcanar

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Exposició "Els recursos naturals dels ibers: explotació i ús"

Entre el dia 2 d’octubre i el 15 de novembre podrem visitar a la Casa O’Connor d’Alcanar l’exposició “Els recursos naturals: explotació i ús” sobre els recursos naturals que tenien a l’abast els ilercavons i quina explotació i ús en van fer. L’exposició ha estat organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Alcanar, emmarcada en els actes de Tyrica-Festival iber d’Alcanar i les activitats del 20é Cap de Setmana Ibèric de la Ruta dels Ibers.

Els ibers explotaven intensament els recursos naturals del seu entorn. Gràcies als estudis de les restes documentades en els jaciments arqueològics sabem què conreaven, quins animals criaven, quins caçaven o pescaven i quins productes n’obtenien, així com quins eren els productes fruit de l’explotació del bosc, de la vegetació de ribera per a l’obtenció de fibres vegetals, de pedreres, d’argileres, de mines on obtenien mineral de ferro, plom … A l’exposició podreu veure materials arqueològics sobre aquesta temàtica procedents de diferents jaciments de les Terres de l’Ebre.

Per conèixer millor com era el poblat ibèric de la Moleta del Remei (Alcanar) i el seu entorn fa 2200 anys podeu accedir a la visita virtual https://bit.ly/36UGbEe creada per a Tyrika-Festival Iber d’Alcanar 

Per complementar la vostra visita a l’exposició podeu descarregar-vos el joc “Troba els recursos naturals dels ibers” dissenyat per a l’edició d’enguany del Cap de Setmana de la Ruta dels Ibers  https://bit.ly/2SJ7tVO  


llegir més

Curs "La migració dels ocells en profunditat"

del 3/10/2020 al 18/10/2020 · Museu de les Terres de l’Ebre i espais naturals de la comarca del Montsià · Amposta

Museu de les Terres de l´Ebre : agenda : Curs "La migració dels ocells en profunditat"

Com s’orienten els ocells? Com els estudiem? Quins canvis fisiològics pateixen per migrar? Per què arriben divagants? Per què alguns anys tenim irrupcions de durbecs i lluers? Com actua la selecció natural?

La migració dels ocells és, possiblement, l’aspecte més difícil d’entendre de la seva biologia des de la perspectiva humana. Nosaltres som incapaços d’orientar-nos si no és amb mapes, brúixoles, GPSs i altres aparells cada vegada més sofisticats. En canvi, un mosquiter de passa, amb un cervell de la mida d’un pèsol, és capaç de viatjar milers de kms des d’Escandinàvia al sud del Sàhara amb plena determinació.

Aquest curs actualitzarà els teus coneixements sobre tots els aspectes del fenomen de la migració dels ocells. Tractarem en profunditat en com els ocells realitzen aquest prodigi però també expliquem coses més pràctiques com, per exemple, per què tenim arribades massives de durbecs, papamosques de collar o cada vegada més mosquiters de doble ratlla. Responen aquests casos al mateix fenomen? En el curs s’explica com els ocells sincronitzen els seus ritmes interns amb els de l’ambient, com s’origina evolutivament el comportament migratori o quina és la magnitud de la tragèdia de les massacres al Mediterrani, entre moltes altres coses.  Descobriràs interioritats d’un món que ja coneixes de les teves sortides de camp però del que encara tens moltes preguntes i et falten moltes respostes.

Tot això ho aprendràs amb classes, però també amb tests, pràctiques i altres activitats dinàmiques que faran que consolidis tot allò que hauràs après. Després del curs, miraràs els estols d’orenetes amb uns altres ulls.

El curs consta de 8 hores de teoria en aula i quatre sortides de camp d’un matí cada una, repartits en dos caps de setmana

DATES I HORARIS
Curs en format de dos caps de setmana, amb sortida de camp dissabte matí, classe teòrica a la tarda i sortida diumenge matí.
Dates: 3, 4, 17 i 18 D’OCTUBRE
Horaris
Dissabte 3: sortida de 8h-14h / classe 16h-20h
Diumenge 4: sortida de 8h-14h
Dissabte 17: sortida de 8h-14h / classe 16h-20h
Diumenge 18: sortida de 8h-14h
Lloc de les classes: Museu de les Terres de l’Ebre, Amposta.
Sortides: Se’n faran a diferents punts del Delta i a l’interior del Montsià per observar diferents aspectes de la migració dels ocells. Definirem els llocs concrets quan s’acostin les dates.
Preu: 74,99 €
Incripcions: www.aulainatura.cat Tel. 677 576 124    email:  info@aulainatura.cat   

NOTA COVID-19: Es requerirà portar mascareta i respectar les distàncies de seguretat. La classe teòrica es farà a la sala d’actes del Museu de les Terres de l’Ebre, amb espai suficient per mantenir distància de seguretat de 2 m.

EL PROFESSOR: ABEL JULIEN
Abel Julien té una llarga experiència ensenyant ornitologia a aficionats als ocells, estudiants universitaris i gent del públic en general. Condueix sortides i ensenya identificació d’ocells al camp però molta de la seva activitat té lloc a l’aula, on imparteix formació sobre tots els aspectes de la biologia de les aus. És conegut pel seu blog, en el qual fa divulgació de qualsevol temàtica relacionada amb el món dels ocells.
Un dels seus temes preferits és la migració, per la qual sent una autèntica fascinació. Sovint l’anomena “fenomen paranormal”, malgrat que, com correspon a tota persona de mentalitat científica, sempre intenta cercar-ne respostes lògiques.

TEMARI

Moviments a gran escala
Migració – Irrupció – Dispersió – Divagació
Per què arriben ocells rars?
Rutes migratòries
El sistema migratori Paleàrtic-Africà
Pautes de migració a Catalunya
Estratègies diferents: planadors i voladors
Instint i fisiologia en acció
Canvis fisiològics
Mecanismes innats de control
L’orientació: instint, aprenentatge o fenomen paranormal?
Tècniques d’estudi de la migració
Anellament, geolocalitzadors i dispositius de tota mena
Estudis de cas
Evolució i selecció natural
Origen del comportament migratori
Canvis recents de les rutes migratòries
Llegats del passat
Conservació
Mortalitat natural
Massacres al Mediterrani
llegir més

Museu de les Terres de l´Ebre | C/ Gran Capità, 34 | Amposta | Tel. 977 702 954 | correu electrònic | crèdits | avís legal